FT: Τράπεζα ειδικού σκοπού ιδρύει η Ρωσία, για να αποφύγει τις κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ

FT: Τράπεζα ειδικού σκοπού ιδρύει η Ρωσία, για να αποφύγει τις κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ
Russian President Vladimir Putin attends a Security Council meeting in Moscow, Russia, Monday, Dec. 25, 2017. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) ap

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Promsvyazbank οδεύει προς άμεση κρατικοποίηση και θα αναλάβει τον αμυντικό κλάδο

Στην ίδρυση μιας τράπεζας ειδικού σκοπού προκειμένου να χρηματοδοτεί την αμυντική της βιομηχανία προχωρά η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αποφύγει νέες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η Promsvyazbank, η ένατη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από πλευράς κεφαλαίων, θα γίνει μια «ειδικού σκοπού τράπεζα για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Η Promsvyazbank περιήλθε στον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στα τέλη του 2017 προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή της. Πρόκειται για την τρίτη τράπεζα που κρατικοποιείται μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τράπεζα θα χρειαστεί περίπου 3,5 δισεκατ. δολάρια για να ανακεφαλαιοποιηθεί, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Επικεφαλής της αναμένεται να τεθεί ο Petr Fradkov, μέχρι τώρα επικεφαλής του ρωσικού κέντρου εξαγωγών, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.

Πρόκειται για τον γιο του Mikhail Fradkov, πρώην πρωθυπουργού απ’ το 2004 έως το 2007 και εν συνεχεία επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας μέχρι το 2016.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των FT, oι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας άρχισαν στο Κρεμλίνο πέρυσι ως αντίμετρο στις κυρώσεις των ΗΠΑ στον ρωσικό αμυντικό κλάδο. Η ανακοίνωση για τη δημιουργία της τράπεζας έρχεται σε μια περίοδο που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία έως το τέλος του μήνα.

Τους τελευταίους μήνες το Κρεμλίνο δημοσιοποίησε μια λίστα με τις τράπεζες που επιτρέπεται να έχουν συναλλαγές με την αμυντική βιομηχανία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να εκδώσει ένα κρατικό ομόλογο αξίας 3 δισεκατ. δολαρίων ειδικά για πλούσιους Ρώσους που ίσως βρεθούν στην «ολιγαρχική λίστα» των ΗΠΑ, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τις νέες κυρώσεις, ώστε να επαναπατρίσουν κεφάλαια του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που από καιρό έχει καλέσει τους ρώσους ολιγάρχες να επαναπατρίσουν στη Ρωσία τα κεφάλαιά τους, έχει ήδη δώσει την έγκρισή του στα νέα αυτά ομόλογα.

Η Promsvyazbank πιθανότατα θα αναλάβει τον δανεισμό στον τομέα της άμυνας από τους μεγάλους κρατικούς δανειστές, όπως οι τράπεζες Sberbank και VTB, εκτιμά ο αναλυτής της Fitch Ratings Alexander Danilov. «Θέλουν να αποφύγουν τις κυρώσεις. Είναι προφανές» σχολιάζει στους FT.

Τόσο η Sberbank όσο και η VTB υπόκεινται σε περιορισμούς κεφαλαίων στη Δύση αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες επιχειρήσεις της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι στη μαύρη λίστα.  Η Alfa-Bank πάντως, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις συναλλαγές με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα πάντως με τον αναλυτή της Fitch Ratings η Promsvyazbank είναι πολύ πιθανό να βρεθεί επίσης αντιμέτωπη με παρόμοιους περιορισμούς όπως η Rossiya και η SMP, αμφότερες τράπεζες συμφερόντων δύο φίλων του προέδρου Πούτιν. Γι’ αυτές τις δύο τράπεζες η Visa και η MasterCard δεν δέχονται συναλλαγές στο εξωτερικό.

Το δημοσίευμα των FT προσθέτει ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η Promsvyazbank θα συνεχίσει τις δραστηριότητες που ήδη έχει, δηλαδή κυρίως τον δανεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 για να περάσει στην πορεία υπό κρατικό έλεγχο.

Κλείνει,δε, σημειώνοντας ότι οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν συστήσει στους εισαγγελείς να βάλουν στο αρχείο τις κατηγορίες κατά της πρώην διοίκησης της τράπεζας περί κατάχρησης 110 δισεκατ. ρουβλίων για την αγορά ομολόγων υψηλού ρίσκου, κατηγορίες που οι πρώην ιδιοκτήτες της  Promsvyazbank αρνούνται.

Πηγή: Financial Times, Φωτογραφία AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα