FT: ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησαν νέες συνομιλίες για τους δασμούς – “Σπάει” το αδιέξοδο

Διαβάζεται σε 3'
FT: ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησαν νέες συνομιλίες για τους δασμούς – “Σπάει” το αδιέξοδο
AP @Virginia Mayo

Μετά από αδιέξοδο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν ανταλλαγή προτάσεων για να περιορίσουν τους δασμούς και να προωθήσουν το εμπόριο.

Σε μια σημαντική κίνηση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που είχε αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω στην ουρά των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ, ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησαν σοβαρές συνομιλίες με στόχο την αποφυγή των δυσμενέστερων δασμών που είχε επιβάλει ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για πρώτη φορά εγγράφως προτάσεις που αφορούν το φάσμα των θεμάτων από τους δασμούς μέχρι το ψηφιακό εμπόριο και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Η Σαμπίν Βέιαντ, κορυφαία αξιωματούχος εμπορίου της Κομισιόν, προειδοποίησε τους πρεσβευτές των κρατών μελών να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην υποκύψουν στην αμερικανική επιθυμία για «γρήγορα αποτελέσματα». Τόνισε ότι ορισμένοι δασμοί, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η παραγωγή χάλυβα και αυτοκινήτων, που οι ΗΠΑ επιθυμούν να επαναφέρουν εγχώρια, πιθανόν να παραμείνουν.

Η ΕΕ, που έχει κατηγορηθεί από τον Τραμπ για «κλοπή» των ΗΠΑ, δεν είχε μέχρι τώρα προχωρήσει τόσο όσο χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εμπορικός εκπρόσωπος του Τραμπ, Τζέιμισον Γκρηρ, έδωσε νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ευρωπαϊκούς διπλωμάτες πως η υπομονή των ΗΠΑ εξαντλείται, καθώς η ΕΕ δεν είχε καταθέσει γραπτές προτάσεις.

Χωρίς κίνηση από την πλευρά της Ευρώπης, προειδοποίησε πως ο Τραμπ θα επανεφαρμόσει πλήρως τους δασμούς που είχε θεσπίσει στις 2 Απριλίου.

Οι δασμοί «ανταπόδοσης» της ΕΕ, που είχαν μειωθεί στο 10% μέχρι τις 8 Ιουλίου για να διευκολύνουν τις συνομιλίες, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ διατηρούν δασμούς 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, ενώ απειλούν με επιπλέον μέτρα σε φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς, χαλκό, ξυλεία, κρίσιμα ορυκτά και αεροδιαστημικά μέρη.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σεφτσόβιτς, είχε συνομιλία με τον Γκρηρ και ελπίζει σε νέα συνάντηση τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Ο Σεφτσόβιτς δήλωσε πως επιθυμεί τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου, όπλων και αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), τους κανονισμούς για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα πρότυπα τροφίμων και τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ με την ΕΕ, Ντάνιελ Μάλλανι, δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά θα επικεντρωθεί σε φαρμακευτικούς κανονισμούς και στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς για αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Οι υπουργοί εμπορίου της ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, που διατήρησε δασμούς 10%, δεν αποτελεί υπόδειγμα για την Ένωση. Ο Σουηδός υπουργός Εμπορίου, Μπέντζαμιν Ντούσα, τόνισε: «Δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με τέτοιου είδους συμφωνία» και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «περιμένουν αντίμετρα».

Η ΕΕ έχει παγώσει τα ανταποδοτικά δασμολόγια αξίας 21 δισ. ευρώ λόγω των συνομιλιών, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή πρότεινε νέα πακέτα ύψους 95 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν αεροσκάφη Boeing, αυτοκίνητα και ουίσκι.

Ο Σεφτσόβιτς ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί αμερικανικές απαιτήσεις για κατάργηση του ΦΠΑ ή χαλάρωση των κανονισμών για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τους φόρους.

Παράλληλα, η Ένωση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε κρίσιμες πρώτες ύλες και φάρμακα, επιβάλλοντας δασμούς σε φερόμενες επιδοτούμενες κινεζικές εξαγωγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα