G20 μείον μιας: Οι ΗΠΑ στο περιθώριο των ισχυρότερων οικονομιών

G20 μείον μιας: Οι ΗΠΑ στο περιθώριο των ισχυρότερων οικονομιών
President Donald Trump talks with Canadian Prime Minister Justin Trudeau during the Women's Entrepreneurship Finance event at the G20 Summit in Hamburg, Germany, Saturday, July 8, 2017. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Δεν κάνει πίσω η διοίκηση Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος "βάζει νερό στο κρασί του" αναφορικά με τον οικονομικό προστατευτισμό. Συνεχίζουν οι υπόλοιπες χώρες με κοινή δέσμευση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και νέο ραντεβού στο Παρίσι. Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε ένα από τα δυο πλέον ακανθώδη ζητήματα του G20, το ελεύθερο εμπόριο επετεύχθη τελικά στη Σύνοδο του G20. Οι ηγέτες των ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου τάσσονται μεν υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, αναγνωρίζουν όμως την ίδια ώρα και «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων» στο εμπόριο, στο πλαίσιο όμως των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στο πεδίο αυτό ουσιαστικά οι ηγέτες του G20 συμφωνούν σε αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και τα οποία όμως ήρθε να ανατρέψει η οικονομική φιλοσοφία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και το δόγμα του προστατευτισμού και απομονωτισμού που πρεσβεύει.

Οι ηγέτες των G20 δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής – βασική παράμετρος είναι τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Στο έτερο μεγάλο αγκάθι της συνόδου, την κλιματική αλλαγή, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού τα υπόλοιπα μέλη του G20 επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν «τάχιστα» τα συμφωνηθέντα. Μετά από μακρά διελκυστίνδα η προδιαγεγραμμένη διάσταση απόψεων φαίνεται να αποτυπώνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο αν όχι πρωτόγνωρο στα χρονικά του G20.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:

– Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

– Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

– Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

– Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

– Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Στο πεδίο του προσφυγικού δεν πέρασε ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων. Η πρόταση προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δυο χώρες δέχθηκαν απλώς να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών.

Ικανοποίηση εκφράζει το Βερολίνο

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελλα Μέρκελ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου των χωρών-μελών της ομάδας G20 που διεξάγεται στο Αμβούργο.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με την διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την άποψη πως οι ΗΠΑ είναι δυνατό να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους, από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, η Μέρκελ εξέφρασε την χαρά της, για την συμφωνία όλων των άλλων χωρών -πλην των ΗΠΑ- σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού. Η ίδια, τόνισε ότι αναφορικά με το κλίμα, κατέστη αναγκαίο, οι χώρες-μέλη της G20 να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην διάσκεψη της G20 ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ανθρωπιστική… δράση υπόσχεται ο Τραμπ

Αν και διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες χώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε την διάθεση 639 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων. Στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται και 331 εκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση επισιτιστικών προγραμμάτων σε τέσσερις χώρες (Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Νιγηρία, Υεμένη).

Η δέσμευση Τραμπ έγινε στην σύνοδο των κρατών-μελών της ομάδας G20 που πραγματοποιείται στο Αμβούργο, ενώ η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής του ΟΗΕ (UN World Food Program).

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος κι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συζήτησαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας στο περιθώριο της διάσκεψης της ομάδας των χωρών-μελών της G20 στο Αμβούργο.

“Καθώς εξετάζω την παρούσα κατάσταση, με έμφαση στο περιβάλλον ασφάλειας της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, πιστεύουμε ότι έχει επιβαρυνθεί σημαντικά,” είπε ο Άμπε στον Τραμπ.

Η διαβεβαίωση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στην σύνοδο της ομάδας των χωρών-μελών της G20 ότι η ρωσική οικονομία είχε ανάπτυξη 3,1% τον Μάιο. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να πει ότι η τάση οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, είναι στο σύνολό της υγιής.

Ο ίδιος, επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έθεσε την ερώτηση σχετικά με το ζήτημα ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, το 2016. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Ρωσία συμφωνεί με την άποψη του Τραμπ για την συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στον έλεγχο του κυβερνοχώρου.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι έχει πλέον μία προσωπική σχέση με τον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν το ελάχιστο επίπεδο διμερών σχέσεων το οποίο έχουν ανάγκη. Επιπλέον, δήλωσε ότι προσπάθησε να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις στον Ντόναλντ Τραμπ στις ερωτήσεις που του έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, για τη νέα εκεχειρία στις νότιες περιοχές της Συρίας, τόνισε ότι είναι το αποτέλεσμα αλλαγής της αμερικανικής στάσης. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία δεν θα ανακατευτεί στις γερμανικές εκλογές.

Για τον αγωγό “Nord Stream 2” ο Πούτιν είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ για την τιμή του υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου, δήλωσε πως είναι ακριβότερη από του αντίστοιχου ρωσικού.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Evan Vucci

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα