Γαλλία: Ο Μπαϊρού χρησιμοποιεί ως φάντασμα την Ελλάδα
Διαβάζεται σε 3'
Ο Ηλίας ΕΛ ΧΑΜΠΕΡ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, γράφει στο NEWS 24/7 για το σοκ που προκαλούν στους Γάλλους οι προτάσεις λιτότητας της γαλλική κυβέρνησης.
- 16 Ιουλίου 2025 16:21
Με αναφορά στην ελληνική κρίση χρέους, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε ένα σχέδιο δραστικής λιτότητας, με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας. «Ο ελληνικός λαός και το κράτος της Ελλάδας αναγκάστηκαν να δεχτούν τεράστιες θυσίες, ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2026.
Με δραματικό τόνο, τόνισε ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έχει αγγίξει τα 3.300 δισ. ευρώ, δηλαδή το 114 % του ΑΕΠ, και αυξάνεται κατά 150 δισ. ευρώ ετησίως ή 5.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο.
Στο πλαίσιο αυτής της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», παρουσίασε το σχέδιο «Stop à la dette, en avant la production», με στόχο εξοικονόμηση 43,8 δισ. ευρώ το 2026.
Μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο
Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θυμίζουν αντίστοιχες πολιτικές των αρχών της δεκαετίας του 2010 σε χώρες της νότιας Ευρώπης:
• Κατάργηση δύο αργιών, πιθανόν της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαΐου.
• Μη αντικατάσταση ενός στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους που αποχωρούν, και κατάργηση 3.000 θέσεων.
• Πάγωμα όλων των κοινωνικών παροχών για το 2026 (année blanche), χωρίς καμία αναπροσαρμογή στον πληθωρισμό. Οι ελάχιστες συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα δεν θα αυξηθούν, γεγονός που πλήττει κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, παγώνουν οι φορολογικές κλίμακες, προκαλώντας de facto αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
• Διπλασιασμός της συμμετοχής στα φάρμακα: από 50 σε 100 ευρώ ετησίως για κάθε πολίτη.
• Αύξηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και μείωση των φοροαπαλλαγών υπέρ των επιχειρήσεων.
Αντίθετα, ανακοινώθηκε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Πολιτικές αντιδράσεις και αβέβαιο μέλλον
Το σχέδιο λιτότητας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Από την Ανυπότακτη Γαλλία έως το Εθνικό Συναγερμό, πολλοί μίλησαν για «πόλεμο ενάντια στον κόσμο της εργασίας». Ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια δέχθηκε η κατάργηση αργιών, η οποία θεωρείται «συμβολική επίθεση» στα κοινωνικά κεκτημένα.
Το πολιτικό πλαίσιο παραμένει εξαιρετικά ασταθές. Ο Μπαϊρού δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και παραδέχθηκε ο ίδιος ότι είναι «στο έλεος της αντιπολίτευσης».
Τα σενάρια πρόωρης κατάρρευσης της κυβέρνησης ενισχύονται, ειδικά καθώς ο προκάτοχός του, Μισέλ Μπαρνιέ, ανατράπηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ακριβώς πάνω σε παρόμοια δημοσιονομικά μέτρα.
Η σκιά της Ελλάδας πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη
Η αναφορά στην Ελλάδα δεν ήταν τυχαία. Επρόκειτο για μια προειδοποίηση, αλλά και για έναν πολιτικό καθρέφτη: είτε η Γαλλία θα δράσει άμεσα, είτε, κατά τον Μπαϊρού, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση αντίστοιχη με εκείνη που έζησε η Ελλάδα πριν από δεκαπέντε χρόνια.
Το αν το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει ως λύση ή ως επιταχυντής κρίσης μένει να φανεί.
Ο Ηλίας ΕΛ-ΧΑΜΠΕΡ είναι καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης