Γαλλία: Σε συνέντευξη – διάγγελμα προχωρά ο Μακρόν – “Ξεχειλίζει” η οργή στους δρόμους

Γαλλία: Σε συνέντευξη – διάγγελμα προχωρά ο Μακρόν – “Ξεχειλίζει” η οργή στους δρόμους
Διαδηλωτές στη Μασσαλία αμέσως μετά τη ψήφιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης AP Photo/Daniel Cole

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να παραχωρήσει δύο απευθείας συνεντεύξεις άυριο, Τετάρτη (22/3), ενώ οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας συνεχίζονται. Παράλληλα την Πέμπτη 23/3 είναι προγραμματισμένη γενική απεργία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα απευθυνθεί αύριο, Τετάρτη (22/3), στους πολίτες, δύο ημέρες αφού η κυβέρνησή του επέζησε, ξεπερνώντας χάρη σε λίγες ψήφους τις δύο προτάσεις μομφής εναντίον της, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Συγκεκριμένα, ο Μακρόν θα παραχωρήσει απευθείας συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, αύριο στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, υιοθετήθηκε οριστικά χθες, Δευτέρα (20/3), μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και αφού η κυβέρνηση επέζησε των προτάσεων μομφής εναντίον της.

Νομοθέτες της Αριστεράς αντιδρούν στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Εθνοσυνέλευση, κρατώντας χαρτόνια που μεταξύ άλλων γράφουν, "64 χρόνια; Είναι όχι" AP Photo/Lewis Joly

Ωστόσο συνολικά 278 βουλευτές στήριξαν τη μία από τις δύο προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησης, μόλις εννέα λιγότεροι από τους 289 που χρειαζόταν για να υπερψηφιστεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) με τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν. “Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να προωθώ τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη χώρα μας”, διαβεβαίωσε χτες το βράδυ η Μπορν. Αργότερα σήμερα ο Μακρόν θα γευματίσει με τη Γιαέλ Μπρον-Πιβέ και τον Ζεράρ Λαρσέ, προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας αντίστοιχα, προτού συναντηθεί αργά το απόγευμα με βουλευτές του προεδρικού κόμματος.

Η οργή στους δρόμους

Αμέσως μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης, διαδηλωτές βγήκαν και πάλι μαζικά στους δρόμους της Γαλλίας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και να επιτίθεται στους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, με αστυνομικούς σε μοτοσικλέτες να χτυπούν διαδηλωτές. Αυτό ώθησε τον ειδικό εισηγητή για την “Ελευθερία του Συνέρχεσθαι” Κλεμάν Βουλ να επισημάνει στο Twitter ότι η αστυνομία θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει χρήση υπερβολικής βίας.

Στο Παρίσι, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, 171 άνθρωποι διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Εκτός από το Παρίσι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Λιόν, τη Νάντη, τη Ρεν και το Στρασβούργο, όπου, σύμφωνα, με τις αρχές, συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

“Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, Μακρόν, θα το ξανακάνουμε”, φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λιλ.

“Η μάχη συνεχίζεται”

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δυνάμεις της Αριστεράς ζητούν την αποπομπή της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Μπορν, κάτι που ζητά και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν.

“Η μάχη συνεχίζεται”, φώναξαν οι επικεφαλής του συνασπισμού Nupes, μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Όπως έγινε γνωστό, σκοπεύουν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας του να εξετάσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

Στο μεταξύ η Μπορν δήλωσε τη Δεύτερα (20/3) ότι θα απευθυνθεί «απευθείας» στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να εξετάσει το νομοσχέδιο “το συντομότερο δυνατό”.

Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης ζητούν να συνεχιστεί η μάχη στον δρόμο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάλεσε “τη λαϊκή μομφή να εκφραστεί μαζικά” ενώ τα συνδικάτα παραμένουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

“Τίποτα δεν κάμπτει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων”, προειδοποίησε από την πλευρά του το συνδικάτο CGT, ενώ ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ ζήτησε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην επόμενη ημέρα κινητοποιήσεων, που έχει ανακοινωθεί για τις 23 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα