Γαλλία: Το κίνημα “Bloquons Tout!” θέλει να παραλύσει τη χώρα από τις 10 Σεπτεμβρίου
Διαβάζεται σε 4'
Μετά τα Κίτρινα Γιλέκα, το “Bloquons Tout!”; Ποιο είναι το κίνημα που καλεί σε “ολική παύση της χώρας” από τις 10 Σεπτεμβρίου. Τι ζητά.
- 25 Ιουλίου 2025 06:27
Σχεδόν επτά χρόνια μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που “παρέλυσε” τη Γαλλία, τα “Κίτρινα Γιλέκα”, μία νέα κινητοποίηση φαίνεται πως οργανώνεται μέσω social media, ως αντίδραση στα μέτρα που παρουσίασε και πρότεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Με σύνθημα “Bloquons Tout!” (Μπλοκάρουμε τα πάντα!), οι διοργανωτές δηλώνουν πως στόχος του κινήματος είναι να προκαλέσει “ολική και αόριστη παύση της χώρας”, ξεκινώντας από τις 10 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τη Liberation, η πρώτη αναφορά στην ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται στα social media μια μέρα πριν τις ανακοινώσεις του Μπαϊρού, δηλαδή στις 14 Ιουλίου. Το μήνυμα δημοσιεύτηκε από τον λογαριασμό TikTok των Essentiels, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει την «κυρίαρχη Γαλλία»
Στο βίντεο η 10η Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται ως “η μέρα που η Γαλλία σταματά, όχι λόγω πανδημίας, αλλά από τη θέληση ενός λαού που λέει φτάνει πια στην αδικία, την εκμετάλλευση και στο σύστημα που συνθλίβει τους ανθρώπους για τα κέρδη”.
Στην ιστοσελίδα των Essentiels, μάλιστα, προτείνεται συγκεκριμένο “πλάνο δράσης” για εκείνη την ημέρα, το οποίο περιλαμβάνει συμβουλές όπως, “περιορίστε την καταλάνωση στα απολύτως απαραίτητα”, “πληρώστε μόνο με μετρητά” και “κλείστε την τηλεόραση”.
Το κάλεσμα γρήγορε βρήκε ανταπόκριση και εντείνεται με την υποστήριξη πρώην στελεχών των Κίτρινων Γιλέκων.
Στις 14 Ιουλίου, η Ανέις Αλμπερτίνι, η οποία είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις το 2018, ήταν η πρώτη που ανάρτησε στο Facebook την ανακοίνωση για τις 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη είναι το απόλυτο μποϊκοτάζ».
Στις 15 Ιουλίου δημοσίευσε νέα ανάρτηση, καλώντας σε εθνική αλληλεγγύη και υποστήριξη για «απεργία και καθολική παύση της χώρας από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025». Η ίδια, σε live βίντεο στο Facebook, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα ή συνδικάτο πίσω από το κάλεσμα. «Είμαστε απλοί πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Η κίνηση διαμαρτυρίας οργανώθηκε περαιτέρω στις 19 Ιουλίου με τη δημιουργία της ιστοσελίδας «mobilisation10septembre.blog», ενώ την επόμενη μέρα δημιουργήθηκε και λογαριασμός στο X, ο οποίος αριθμεί ήδη πάνω από 3.000 ακολούθους.
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της καμπάνιας:
“Απέναντι στην κοινωνική αδικία που επιβάλλει ο Μπαϊρού, κάθε πολίτης έχει τον δικό του ρόλο να διαδραματίσει. Αναλαμβάνοντας δράση, αρνούμαστε να αφήσουμε αυτές τις επιθέσεις να περάσουν απαρατήρητες. Αγωνιζόμαστε, μαζί, για να ανοικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Μια μαζική κινητοποίηση είναι η μόνη μας ευκαιρία να αντιδράσουμε. Ή τώρα ή ποτέ”.
Οι τρεις βασικές δράσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν:
- Μποϊκοτάζ: Αποχή από μεγάλες αλυσίδες (Carrefour, Amazon, Auchan κ.λπ.) και από μεγάλες τράπεζες που “συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κατακερματισμού” – “”πενδύστε σε συνεταιριστικές ή τοπικές τράπεζες”, προτείνουν οι διοργανωτές
- Ανυπακοή: Ειρηνικές καταλήψεις δημαρχείων και άλλων δημόσιων χώρων
- Αλληλεγγύη: Δημιουργία τοπικών ταμείων απεργίας και ανοιχτών συνελεύσεων σε γειτονιές και χωριά
Διασυνδέσεις με ακροδεξιά δίκτυα;
Αν και οι πρακτικές του κινήματος θυμίζουν περισσότερο δράσεις οργανωμένες από την Αριστερά, το κάλεσμα φαίνεται να έχει υιοθετηθεί μαζικά από την Ακροδεξιά.
Ωστόσο, παρά τις πολιτικές ταμπέλες που επιχειρούν να του αποδώσουν, οι υπεύθυνοι του κινήματος τονίζουν ότι δεν έχει κομματική ή συνδικαλιστική σύνδεση. Ο υπεύθυνος του λογαριασμού, που δηλώνει εργαζόμενος στην Enedis, ανέφερε σε επικοινωνία με τη «Le Parisien» ότι το κίνημα «είναι εκτός πολιτικής» και επιθυμεί να ενωθεί ο κόσμος «χωρίς διαφορές πολιτικών απόψεων».
“Δεχόμαστε στήριξη από όλους, ανεξαρτήτως κόμματος. Εμείς είμαστε απέναντι στο σχέδιο Bayrou — όχι μέρος κάποιου κόμματος”, τόνισε.
Ανεξάρτητα από την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος, το ερώτημα παραμένει. Θα μπορέσει αυτή η νέα διαδικτυακή καμπάνια να περάσει από τα social media στον δρόμο; Ή θα αποδειχθεί άλλη μία φούσκα διαμαρτυρίας στη μετα-Κίτρινων Γιλέκων εποχή;