Γάζα: Παύση 10 ωρών στις ισραηλινές επιθέσεις εν μέσω λιμού και κατακραυγής

Διαβάζεται σε 6'
Γάζα: Παύση 10 ωρών στις ισραηλινές επιθέσεις εν μέσω λιμού και κατακραυγής
AP

Εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός προχωρά καθημερινά σε 10ωρες παύσεις των επιθέσεων σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Την ίδια ώρα, πραγματοποιείται διάσκεψη του ΟΗΕ για τη λύση των δύο κρατών.

Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί (10:00 τοπική ώρα) νέα δεκάωρη παύση των επιθέσεων σε συγκεκριμένα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό.

Η ανακοίνωση της αλλαγής πολιτικής έγινε χθες, με το Ισραήλ να δηλώνει πως δημιουργούνται νέες ασφαλείς διαδρομές για τα κομβόι βοήθειας, εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Οι εικόνες παιδιών που έχουν υποστεί σοβαρό υποσιτισμό και πολιτών που συνωστίζονται για ελάχιστα τρόφιμα έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να διαπιστώνονται κάποιες ελαφρύνσεις στους περιορισμούς κίνησης, μετά τη συμφωνία του Ισραήλ να επεκτείνει για μία εβδομάδα την ανθρωπιστική ροή βοήθειας. Ωστόσο, υπογράμμισε πως απαιτείται άμεση, διαρκής και μαζική δράση, καλώντας το Ισραήλ να επιταχύνει τις εγκρίσεις για τη διέλευση φορτηγών από τα συνοριακά περάσματα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα διακόπτονται κάθε ημέρα από τις 10:00 έως τις 20:00 (τοπική ώρα), σε τρεις κατοικημένες περιοχές: την Ελ Μαουασί, το κεντρικό Ντέιρ αλ Μπάλαχ και τη βόρεια Πόλη της Γάζας, ώστε να μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί να παραδίδουν τρόφιμα και φάρμακα στους αμάχους, «μέχρι νεοτέρας».

Συνεχίζονται οι ρίψεις βοήθειας από αέρος παρά τις επικρίσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Χθες, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησαν τις πρώτες τους αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και μήνες, με έναν αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει ωστόσο πως δεν πρόκειται για υποκατάστατο της διανομής μέσω ξηράς

AP Photo/Jehad Alshrafi

.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξακολουθεί να επιτίθεται στον ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι πλέον «δεν έχει καμία δικαιολογία» για να μη διανείμει τη βοήθεια. Απέκρουσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για εσκεμμένη πρόκληση λιμοκτονίας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας – πράξη που συνιστά έγκλημα πολέμου – χαρακτηρίζοντάς τις «κατάφωρο ψεύδος».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι η ρίψη βοήθειας από αέρος είναι «δαπανηρή, αναποτελεσματική και μπορεί να αποβεί μοιραία για τους πολίτες που λιμοκτονούν», εάν δεν γίνει σωστά. Κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερες μεταφορές βοήθειας μέσω φορτηγών.

Ο ανταποκριτής του BBC για τη Γάζα, Ρούσντι Αμπουαλούφ, μεταδίδοντας από την Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο για «χαοτικές» σκηνές κατά την παραλαβή των πρώτων ρίψεων, με απελπισμένους πολίτες να συγκρούονται μεταξύ τους για λίγες προμήθειες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή διεθνών ειδήσεων του BBC, Τζο Ίνγουντ, οι αριθμοί του Σαββατοκύριακου δείχνουν πως οι ρίψεις από αέρος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες σε τρόφιμα του πληθυσμού της Γάζας. Όπως σημειώνει και ο διεθνής συντάκτης Τζέρεμι Μπόουεν, οι ρίψεις αποτελούν συνήθως έσχατη λύση σε καταστάσεις απόλυτης ανάγκης.

Διάσκεψη στον ΟΗΕ για το μέλλον τη λύσης των δύο κρατών

Δεκάδες υπουργοί από χώρες όλου του κόσμου συμμετέχουν από σήμερα σε διάσκεψη στον ΟΗΕ για το μεσανατολικό με στόχο την προώθηση της λύσης των δύο κρατών – ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού–, αν και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ την μποϊκοτάρουν.

Μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το Παρίσι θα αναγνωρίσει επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο, η διάσκεψη, την οποία έχει συγκαλέσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και της οποίας συμπροεδρεύουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, ελπίζει να δώσει ώθηση στο ζήτημα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Νοέλ Μπαρό δήλωσε σε συνέντευξή του χθες Κυριακή στην εφημερίδα La Tribune Dimanche ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επιβεβαιώσουν «την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης» στη διάρκεια της διάσκεψης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

«Θα απευθύνουμε έκκληση από τη Νέα Υόρκη ώστε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν και να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο φιλόδοξη δυναμική η οποία θα κορυφωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου», στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Μπαρό.

Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους «θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο», ενώ η Γερμανία δεν εξετάζει να κάνει αυτό το βήμα «βραχυπρόθεσμα».

Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, τουλάχιστον οι 142 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ –περιλαμβανομένης της Γαλλίας– αναγνωρίζουν πλέον το παλαιστινιακό κράτος.

Εξάλλου εδώ και πολλές δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζει την αρχή της λύσης των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

Όμως έπειτα από 21 μήνες πολέμου στη Γάζα, την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τις απειλές Ισραηλινών αξιωματούχων ότι θα προσαρτηθεί και αυτή η περιοχή στο Ισραήλ, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα είναι αδύνατη η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Από αυτή την ανησυχία προέκυψε και η ιδέα της διοργάνωσης αυτής της διάσκεψης, στην οποία θα πάρουν μέρος ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Μουστάφα και πολλές δεκάδες υπουργοί από χώρες όλου του κόσμου.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο «που η προοπτική ύπαρξης του κράτους της Παλαιστίνης απειλείται περισσότερο από ποτέ όμως είναι και περισσότερο από ποτέ αναγκαία», σχολίασε ο Μπαρό.

Πέρα από το ζήτημα αυτό, η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: στις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, στον αφοπλισμό της Χαμάς και τον αποκλεισμό της από τη διακυβέρνηση των Παλαιστινίων και τέλος στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών που δεν το έχουν πράξει ακόμη.

Αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται ανακοινώσεις από τις αραβικές χώρες για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, όμως «για πρώτη φορά οι αραβικές χώρες θα καταδικάσουν τη Χαμάς και θα ζητήσουν τον αφοπλισμό της», σημείωσε ο Μπαρό.

Η διάσκεψη «προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί το διεθνές δίκαιο και η διεθνής συναίνεση σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και να αποδειχθεί η αποφασιστικότητα να τερματιστούν μια και καλή η κατοχή και η σύγκρουση», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μάνσουρ.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο, όμως αναβλήθηκε λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και το Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα