Γάζα: Το Ισραήλ χτύπησε σχολείο – Τουλάχιστον 33 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Διαβάζεται σε 5'
Μια μέρα σε ένα από τα τελευταία νοσοκομεία στα νότια της Γάζας
MSF

Το Ισραήλ χτύπησε τα ξημερώματα σχολείο όπου φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι της Γάζας. Τραγικός απολογισμός με τουλάχιστον 33 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (26/05) στον βομβαρδισμό σχολείου στην πόλη της Γάζας, από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, καθώς οι εντατικοποιημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζονται παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ άλλοι τουλάχιστον 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν, διευκρίνισε η πολιτική προστασία.

Ο απολογισμός τηςσφαγής στο σχολείο Φάχμι Αλ Τζαρτζάουι της Πόλης της Γάζας ανέρχεται σε τουλάχιστον 33 νεκρούς, με δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά όπως και πολλές γυναίκες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας Μαχμούντ Μπάσαλ.

Την ίδια στιγμή σοκ προκαλεί βίντεο από την επίθεση στο σχολείο, στο οποίο διακρίνεται ένα κοριτσάκι να περπατά ανάμεσα στις φλόγες, σαστισμένο, στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Επίσης 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό βομβαρδισμό νωρίς σήμερα το πρωί σε σπίτι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Οι ομάδες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας μετέφεραν (στο νοσοκομείο) 19 μάρτυρες της σφαγής της οικογένειας Αμπντ Ράμπο, αφού τα πολεμικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν το σπίτι νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Τζαμπάλια. Οι ομάδες μας μπόρεσαν να φτάσουν στο σημείο και να ανασύρουν τους μάρτυρες το πρωί”, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του θύλακα Μπάσαλ.

Χθες Κυριακή, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για 22 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους έγκυο και παιδιά, σε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών.

Τερματίζοντας την κατάπαυση του πυρός που διαρκούσε δυο μήνες, ο στρατός του Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του τη 18η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας κι εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις του τη 17η Μαΐου, με διακηρυγμένους στόχους να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, να απελευθερώσει τους τελευταίους εναπομείναντες ομήρους και να πάρει «τον έλεγχο» όλου του θυλάκου.

Τη 2η Μαρτίου, είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, που χειροτέρεψε τις ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, επιτείνοντας την ανησυχία πως ο πληθυσμός θα λιμοκτονήσει. Ανθρωπιστικοί φορείς τονίζουν πως η λιγοστή βοήθεια που επέτρεψαν οι ισραηλινές αρχές να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας απέχει τάξεις μεγέθους από το να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Η ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακο πυροδοτεί αγανακτισμένες αντιδράσεις, ακόμη κι από παραδοσιακούς και συνεπείς συμμάχους του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε πως για «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τρόπο μαζικό, απρόσκοπτο, ουδέτερο, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που θα αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) πρέπει να συμφωνήσουμε» στην επιβολή εμπάργκο όπλων και πιθανόν άλλων «κυρώσεων».

Ο κ. Άλβαρες μίλησε στη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία France Info με την ευκαιρία συνόδου ευρωπαϊκών κι αραβικών χωρών, της Βραζιλίας και διεθνών οργανισμών με σκοπό να συζητηθεί ο πόλεμος αυτός.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ –η κυβέρνησή του είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο– είπε χθες πως ελπίζει «να σταματήσει αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα ο επικεφαλής της νεοσύστατης μη κυβερνητικής οργάνωσης GHF, η οποία υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και σκοπό έχει να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παραιτήθηκε με «άμεση ισχύ», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, κρίνοντας πως δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή αυτή «με αυστηρή τήρηση» των αρχών «της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν θα εγκαταλείψω».

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και έχει έδρα τη Γενεύη, ανακοίνωσε τη 14η Μαΐου πως σχεδιάζει να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα μέσα σε αρχική περίοδο 90 ημερών. Νωρίς το πρωί, το ίδρυμα έκανε γνωστό πως εννοεί να αρχίσει τη διανομή σήμερα.

Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διανομή βοήθειας από το GHF, που επικρίνεται διότι συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ.

Η έφοδος μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα αυτού του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη στην ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Τουλάχιστον 53.939 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έκτοτε, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα