Γερμανία: Να προσφέρει η Ευρώπη καταφύγιο στον Σνόουντεν

default image

Διαβάστε αναλυτικά τι πρότεινε ο ηγέτης των Πρασίνων στη Γερμανία, Γιούργκεν Τρίτιν

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων στη Γερμανία πρότεινε σήμερα η Ευρώπη να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ, οι αποκαλύψεις του οποίου σχετικά με την έκταση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης έχουν προκαλέσει την οργή των συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο Γιούργκεν Τριτίν, ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων – του τρίτου μεγαλύτερου στη χώρα – και υποψήφιος για την καγκελαρία, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι εξοργιστικό ο 29χρονος Σνόουντεν να ζητεί πολιτικό άσυλο από “τυραννικές” χώρες.

“Είναι οδυνηρό για τους δημοκράτες κάποιος που έχει υπηρετήσει τη δημοκρατία και, κατά την άποψή μας, έχει αποκαλύψει μία μαζική παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων, να αναγκάζεται να αναζητήσει καταφύγιο σε τυραννικές χώρες που έχουν οι ίδιες προβλήματα με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Τρίτιν.

“Κάποιος σαν αυτόν θα έπρεπε να προστατεύεται. Αυτό ισχύει και για τον κ. Σνόουντεν. Θα πρέπει να του δοθεί ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη γιατί μας έχει προσφέρει αποκαλύπτοντας την μαζική επίθεση στους ευρωπαίους πολίτες και εταιρείες. Η Γερμανία, ως χώρα της Ευρώπης, θα μπορούσε να το πράξει αυτό”, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει σε ποιούς “τυράννους” αναφέρεται.

Ο Σνόουντεν μετέβη από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ και τώρα βρίσκεται σε διεθνές αεροδρόμιο της Ρωσίας ζητώντας άσυλο από τον Ισημερινό, την χώρα η οποία φιλοξένησε τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία της στο Λονδίνο τον περασμένο χρόνο.

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ αναζωπυρώθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ύστερα από τη δημοσίευση από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι η NSA είχε καταγράψει συνομιλίες σε γραφεία της ΕΕ στην Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και τα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η NSA καταγράφει κατά μέσο όρο μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνομιλίες, emails και γραπτά μηνύματα στο κινητό κάθε μήνα στη Γερμανία– πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και μη Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα της παρακολούθησης καθώς έχουν την εμπειρία της μυστικής αστυνομίας Στάζι στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και της Γκεστάπο επί ναζισμού.

“Αυτό συνέβαινε στο ανατολικό μπλοκ, αλλά το γνωρίζαμε. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν παντού κοριοί κι έτσι δεν μιλάγαμε μεταξύ μας. Απλά πηγαίναμε για μία βόλτα στο δάσος. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεις τους στενότερους εταίρους σου”, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Μάρτιν Σουλτς, ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα