Γερμανία: Νέα ενδοκυβερνητική κρίση μετά τα πυρά στη Νάλες για την αναβάθμιση Μάασεν

Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο υπουργός Οικονομικών Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σόλτς, η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο υπουργός Οικονομικών Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σόλτς, η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ AP

Η αρχηγός της SPD Αντρέα Νάλες ζητά αναθεώρηση της υπόθεσης του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών. Ο Μάασεν είχε πρκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του για το Χέμνιτς, αλλά είχε προαχθεί ουσιαστικά σε υφυπουργό Εσωτερικών

Νέες αναταράξεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία προκαλεί η απόφαση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της λύσης που δόθηκε στην υπόθεση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Εσωτερικών.

Η κυρία Νάλες, σε επιστολή της προς την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ την οποία αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel», ζητεί να συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του κόμματός της, με πολλά στελέχη να την κατηγορούν για τους χειρισμούς της. Μετά τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, ο κ. Μάασεν είχε διαψεύσει την Καγκελάριο δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών εναντίον μεταναστών. Το SPD ζήτησε άμεσα την αποπομπή του, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ως πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μάασεν, εξέφρασε κατ' επανάληψη τη στήριξη στο πρόσωπό του. Η «λύση» που έδωσαν την Τρίτη το βράδυ οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν να γίνει υφυπουργός Εσωτερικών, γεγονός το οποίο εξόργισε πολλά στελέχη του SPD και έθεσαν την κυρία Νάλες υπό μεγάλη πίεση. Επιπλέον, προκειμένου ο κ. Μάασεν να αναλάβει θέση υφυπουργού, χρειάστηκε να παραιτηθεί ο σοσιαλδημοκράτης Γκούντερ 'Αντλερ.

Στην επιστολή της προς την Καγκελάριο, η κυρία Νάλες τονίζει ότι «οι μόνο αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά του λαού δείχνουν ότι κάναμε λάθος» και συνεχίζει: «Αντί να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, εμείς την χάσαμε. Αυτό θα έπρεπε να είναι αφορμή για όλους μας για να προβληματιστούμε και να ξανασκεφτούμε την συμφωνία». Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, πριν από λίγο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ζεεχόφερ πρώτα με την κυρία Μέρκελ και κατόπιν με την κυρία Νάλες, ενώ οι ίδιες πληφορορίες θέλουν το CSU να συμφωνεί σε νέα συνάντηση των αρχηγών των κυβερνητικών κομμάτων για το θέμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του SPD είναι ότι η επικεφαλής του κόμματος στην Βαυαρία Νατάσα Κόνεν εισηγήθηκε οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην εγκρίνουν τον διορισμό του κ. Μάασεν, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης Φράιμπεργκ, στην Σαξονία, Σβεν Κρούγκερ παραιτήθηκε από το SPD, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί πλέον σωστό να ανήκει σε αυτό το κόμμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Προεδρείο του SPD, προκειμένου να εξετάσει την περαιτέρω στάση του στο θέμα.

Στόχος αντιδράσεων είναι ωστόσο και ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επέμεινε στην αναβάθμιση του κ. Μάασεν, παρά την στάση του τελευταίου. Όπως αναφέρει το Spiegel, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου της Γερμανίας ζητούν με επιστολή τους την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Σάλος με την τιμωρία - αναβάθμιση του Μάασεν

Γερμανία: "Αποκεφάλισαν" τον επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας για "αβάντα" στην ακροδεξιά

Μέτωπο Μέρκελ- Σουλτς απέναντι στην ακροδεξιά της AfD

SHARE: