Γερμανία: Σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

Γερμανία: Σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό
Refugees and migrants from different African countries aboard an overcrowded rubber boat are seen trhought a hatch from Golfo Azzurro, the Spanish NGO Proactiva Open Arms rescue ship, about 20 miles North of Sabratha, Libya, Saturday, March 4, 2017. A rescue ship belonging to a Spanish NGO has saved 250 migrants in danger of capsizing near the Libyan coast on Saturday. Proactiva Open Arms spokesperson Laura Lanuza says that the NGO's boat rescued the African migrants from two small rubber vessels that were at risk of being overwhelmed by the sea. (AP Photo/Santi Palacios) AP

Έπαινοι από ΟΗΕ για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. "Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για την μεταφορά 3000 προσφύγων στην ΕΕ, τον μήνα", τονίζει ο οργανισμός

Η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέοργκ Στράιτερ όσο και εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών οι σχετικές ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Νταβούσογλου δεν ευσταθούν.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στράιτερ στο μπρίφινγκ στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση «δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αθετήσει» τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ. Παρά τις όποιες δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «γεγονός είναι ότι η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν διαθέτουμε στοιχεία ότι υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες κάποιες αλλαγές.» Η συμφωνία είναι πάντως τόσο προς το συμφέρον της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.

Στα 777 εκατ. η μέχρι στιγμής βοήθεια

Ο Γκέοργκ Στράιτερ διέψευσε επίσης τις τουρκικές καταγγελίες ότι η ΕΕ δεν τηρεί τη δέσμευση της για 3 δισ. ευρώ βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για 39 προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Για την υλοποίηση τους η ΕΕ έχει διαθέσει ως τώρα 777 εκατομ. ευρώ.

Η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της και σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Τουρκία, επεσήμανε στο ίδιο μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε. Όπως υπενθύμισε, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να δέχεται έναν Σύρο υπήκοο από την Τουρκία. Παρότι όμως επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 916 Σύροι – όλοι τους σε εθελοντική βάση – τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν το ίδιο διάστημα 4100 Σύρους. Τα στοιχεία δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Πλάτε ότι ΕΕ τηρεί «με το παραπάνω» αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα

Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση της DW ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα θα αφορούν σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν μόνο πρόσφυγες που θα έρχονται από τώρα και στο εξής στη Γερμανία.

Ο κ. Πλατέ κατέστησε ρητά σαφές πως οι επαναπροωθήσεις δεν αφορούν τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στο παρελθόν στη Γερμανία.

Έπαινοι ΟΗΕ για την χώρα μας

Ένα χρόνο από τη συμπλήρωση της υπογραφής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των ΗΕ Ρόλαντ Σενμπάουερ έχει να πει καλά λόγια για την Ελλάδα.

«Οι μηχανισμοί προστασίας στην ελληνική διαδικασία είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλοί» δήλωσε μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Οι αιτήσεις ασύλου κατά την άποψή του ελέγχονται προσεκτικά και οι αρμόδιοι φροντίζουν ώστε για παράδειγμα Κούρδοι που κινδυνεύουν να μην στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Ο ίδιος είναι νομικός και εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ελλάδα και δηλώνει πως υπάρχουν ένδικα μέσα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αιτών άσυλο ώστε να μην απελαθεί.

Παρόλα αυτά επισημαίνει πως οι διαδικασίες απονομής ασύλου θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διότι μόνο τότε οι αιτούντες άσυλο μπορούν να μεταφερθούν από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η κριτική πάντως για τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς δεν έλλειψε ούτε από τον Ρόλαντ Σενμπάουερ, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μη θερμαινόμενες σκηνές, σε χαμηλές θερμοκρασίες.

“Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις”

Η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν στις 18 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες ένα σύμφωνο που στόχο είχε να ανακόψει το μεγάλο κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η Άγκυρα συμφώνησε ότι θα δέχεται πάλι πίσω όλους όσoυς δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ υποσχέθηκε πως θα καταβάλει τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες φροντίζει για την κατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο και ζητά ανάμεσα σε άλλα από την ΕΕ την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός ειδικός ζητά τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους και επισημαίνει πως εάν πραγματοποιούνταν όσα έχουν πραγματικά υποσχεθεί θα έπρεπε «κάθε μήνα να παίρνουν 3.000 ανθρώπους από την Ελλάδα. Προς το παρόν είναι μόνο 1.000».

(Πηγή: ΑΠΕ, DW, φωτόι: AP Images / Santi Palacios)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα