Γερμανία: Το Grexit έφυγε, η Ελλάδα παραμένει στο κάδρο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Το Grexit έφυγε, η Ελλάδα παραμένει στο κάδρο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης
La canciller de Alemania, Angela Merkel, asiste a una reunión en la sede de su partido, en Berlín, el 25 de septiembre de 2017, un día después de las elecciones parlamentarias. (Boris Roessler/dpa via AP) AP

Επικοινωνιακά «παιχνίδια» Χριστιανοδημοκρατών σε βάρος της Ελλάδας με αιχμή το προσφυγικό. Στόχος τους να χαϊδέψουν τα αυτιά της Δεξιάς εντός της Γερμανίας. Ο σκοτεινός ρόλος του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, που παρουσιάζεται και ως πιθανός διάδοχος της Μέρκελ, της εφημερίδας Bild κ.α.

Του Γιώργου Σκαφιδά

Το Grexit μπορεί να έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί θέμα συζήτησης, πολύ δε λιγότερο αντιπαράθεσης. H Ελλάδα δεν έχει πάψει ωστόσο να (συμ)πρωταγωνιστεί ως… αποδιοπομπαίος τράγος στις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις.

Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, έχουν δώσει στον εαυτό τους διορία έως σήμερα (Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου), για να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν εν συνεχεία στο επόμενο στάδιο των επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης.

Εάν τα καταφέρουν, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη «γέννηση» μιας κυβέρνησης τύπου «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των τριών κομμάτων που παραπέμπουν στη σημαία της Καραϊβικής) στη Γερμανία μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Εάν δεν τα καταφέρουν, τότε ανοίγονται μπροστά δύο επιλογές: η επιλογή μιας νέας, πρωτοφανούς για τα γερμανικά δεδομένα, προσφυγής στις κάλπες (μόλις λίγους μήνες μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου), καθώς και η επιλογή ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών (με τους ίδιους τους Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο, να απορρίπτουν προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο).

Μέχρι και χθες το μεσημέρι, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «σοβαρές διαφωνίες» μεταξύ των τριών κομμάτων, με τα γερμανικά μίντια να εντοπίζουν τα βασικά αγκάθια κυρίως σε τέσσερις τομείς: στα θέματα του μεταναστευτικού, της προστασίας του περιβάλλοντος, των εξελίξεων στην ευρωζώνη και της φορολογίας.

Τα αδελφά κόμματα CDU-CSU (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές) θέλουν να μπει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων-αιτούντων ασύλου που θα μπορούν να γίνονται δεκτοί για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γερμανίας ετησίως. Θέλουν, πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτός να μην ξεπερνάει τις 200.000.

CDU και CSU ζητούν επίσης να παραμείνει για άλλα δύο χρόνια το μπλόκο στις οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων (στη δυνατότητα δηλαδή των προσφύγων να εισέλθουν στη Γερμανία για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται ήδη εκεί), με το αιτιολογικό ότι εάν τις επιτρέψουν θα αυξηθεί κατακόρυφα (κατά δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες η εισροή νέων προσφύγων στη χώρα).

«Δεν φυλάει τα σύνορα»

Και κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο η Ελλάδα. Εδώ και περίπου ένα μήνα, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο γερμανικό Τύπο (Welt Am Sonntag, Bild) δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι «δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορα» και ότι «αποκρύπτει το πραγματικό μέγεθος των μεταναστευτικών ροών», με αποτέλεσμα «κάθε μήνα να φτάνουν στη Γερμανία 15.000 άνθρωποι που αναζητούν άσυλο κυρίως μέσω Βαλκανίων».

Η εφημερίδα «Bild» επέλεξε, μάλιστα, σε πρόσφατο δημοσίευμα του Νοεμβρίου, να «θυμίσει» την κατάσταση αναφορικά με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα όχι όπως είναι σήμερα αλλά όπως ήταν… το 2015.

Πληροφορίες θέλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα να έχουν υπαγορευθεί με «πολιτική εντολή» από… το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Η εκτίμηση, μάλιστα, που υπάρχει είναι ότι η χριστιανοδημοκρατική δεξιά στοχοποιεί την Ελλάδα προκειμένου να εμφανίσει ένα πιο σκληρό «αντιμεταναστευτικό» προφίλ στο εσωτερικό, ως αντίβαρο στην άνοδο της γερμανικής ακροδεξιάς που εισήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με την παράταξη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια φέρεται να παίζει ο 63χρονος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο Ντε Μεζιέρ εμφανίζεται «σκληρός» ενδεχομένως για να ενισχύσει το προφίλ του στα μάτια των ψηφοφόρων της ευρύτερης γερμανικής δεξιάς, για τους οποίους το μεταναστευτικό παραμένει ίσως η μεγαλύτερη… απειλή.

Συλλήψεις 1.000 ατόμων

Ο Ντε Μεζιέρ ξεχωρίζει μάλιστα, μαζί με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως ένας από τους βασικούς υποψηφίους για τη διαδοχή της Μέρκελ, στοιχείο το οποίο ίσως να εξηγεί σε ένα βαθμό και την ανάγκη του να ανεβάσει μετοχές στο εσωτερικό.

Η γερμανική πλευρά υποστηρίζει, πιο συγκεκριμένα, ότι έχουν συλληφθεί σε γερμανικά αεροδρόμια μέσα στο 2017 περίπου 1.000 άτομα χωρίς θεώρηση Σένγκεν τα οποία προέρχονταν από την Ελλάδα. Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, οι Γερμανοί τώρα λένε τώρα ότι θα εντείνουν τους «ειδικούς ελέγχους» στις πτήσεις από την Ελλάδα, ενώ απειλούν να αρχίσουν να επιβάλουν πρόστιμα και στις αεροπορικές για κάθε περίπτωση ατόμου που θα φτάνει σε γερμανικό αεροδρόμιο χωρίς ωστόσο να δικαιούται είσοδο στη Γερμανία.

Οι γερμανικές Αρχές, ωστόσο, δεν έχουν διαβιβάσει στις αντίστοιχες ελληνικές κανένα («ούτε ένα», σύμφωνα με πληροφορίες) επίσημο στοιχείο (όνομα κλπ) ατόμου ή ατόμων τα οποία να κατηγορούνται ότι εισήλθαν παράνομα τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία προερχόμενα από την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα