Γιατί η Ινδία ονόμασε “επιχείρηση Sindoor” τη νυχτερινή επίθεση στο Πακιστάν

Διαβάζεται σε 9'
Γιατί η Ινδία ονόμασε “επιχείρηση Sindoor” τη νυχτερινή επίθεση στο Πακιστάν
Associated Press

Τι είναι το Sindoor από το οποίο πήρε το όνομά της η επιχείρηση της Ινδίας στο Πακιστάν. Ο ισχυρός πολιτισμικός συμβολισμός και η σύνδεση με την επίθεση της 22ας Απριλίου. “Πράσινο φως” για αντίποινα από το Πακιστάν.

Το βράδυ της Τρίτης (06/05) η Ινδία ξεκίνησε την «επιχείρηση Sindoor», στοχεύοντας εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν, στην πιο εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών κατά του γειτονικού της κράτους, προκαλώντας παγκόσμια αναταραχή και φόβους για γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη, οι σχέσεις ανάμεσα στα οποία είναι τεταμένες ήδη από τον οδυνηρό διαχωρισμό τους το 1947, είχε αφορμή επίθεση που προκάλεσε σοκ στην Ινδία. Στις 22 Απριλίου, ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Αμέσως το Νέο Δελχί, παρότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική κυβέρνηση διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Drones και θραύσματα από οβίδες αποτελούν πλέον συντρίμμια στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, με το “πολεμικό” σκηνικό να συνθέτουν οι ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και η ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι σε ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί η Ινδία επέλεξε το όνομα Sindoor για την επιχείρησή της

Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η «επιχείρηση Sindoor», εντάσσεται στο πλαίσιο της «δέσμευσης για λογοδοσία» όσων ευθύνονται για την επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ, στην οποία σκοτώθηκαν 25 Ινδοί και ένας Νεπαλέζος τουρίστας, επίθεση για την οποία το Πακιστάν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ μάλιστα χαρακτήρισε τα ινδικά πλήγματα «απρόκλητα», με τον πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ να δηλώνει ότι «αυτή η αποτρόπαια πράξη επιθετικότητας δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Η απόφαση της Ινδίας να κλιμακώσει την σύγκρουση επιλέγοντας το όνομα Sindoor για την επιχείρησή της, κουβαλάει έναν βαθύ συμβολισμό για την ινδική κοινωνία και στοχεύει στην καρδιά της θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητα των Ινδουιστών.

Η ονομασία αποτελεί σαφή αναφορά στις χήρες που άφησε πίσω της η επίθεση της 22ας Απριλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ινδουιστές.

Το Sindoor (ή Sindur) είναι μια παραδοσιακή ινδική κόκκινη ή πορτοκαλί σκόνη που χρησιμοποιείται κυρίως από παντρεμένες Ινδές γυναίκες ως σύμβολο του γάμου τους. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από κουρκουμά, ασβέστη και άλλα φυσικά υλικά, αν και πλέον διατίθεται και σε συνθετική μορφή.

AP Photo/Channi Anand

Εφαρμόζεται στη χωρίστρα των μαλλιών, εκεί που η γυναίκα έχει ανοίξει τα μαλλιά της στο κέντρο του κεφαλιού. Συχνά συνδυάζεται με το bindi (σημάδι στο μέτωπο), αλλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

Αποτελεί σύμβολο της συζυγικής κατάστασης. Μια γυναίκα σταματά να το φορά όταν μείνει χήρα, οπότε και η απουσία sindoor έχει επίσης κοινωνική σημασία.

Έχει ισχυρή παρουσία στην ινδουιστική παράδοση, ιδίως σε γάμους και τελετές και συνδέεται με την προσευχή για μακροζωία του συζύγου.

Το Πακιστάν δίνει το “πράσινο φως” για αντίποινα

Ο κόσμος οφείλει «να κάνει (την Ινδία) να λογοδοτήσει» για τα πλήγματά της στο Πακιστάν, δήλωσαν σήμερα οι κορυφαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί πακιστανοί ηγέτες που συνεδρίασαν μετά την «επιχείρηση Sindoor».

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των παράνομων και απρόκλητων ενεργειών της Ινδίας και να την κάνει να λογοδοτήσει», τόνισε η πακιστανική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας αφού ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε πως 26 άμαχοι σκοτώθηκαν από ινδικά πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος και σε ανταλλαγές πυρών με τον ινδικό στρατό.

Την ίδια ώρα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν λάβει εξουσιοδότηση για “αντίστοιχες ενέργειες” μετά τα ινδικά πλήγματα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ενώ η οργάνωση JeM (Jaish-e-Mohammed) ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη ότι δέκα συγγενείς του ηγέτη της, Μασούντ Αζχάρ, σκοτώθηκαν στην “επιχείρηση Sindoor”.

Τουλάχιστον 38 οι νεκροί σε Ινδία και Πακιστάν

Ο πακιστανικός στρατός υποστήριξε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη και ένα drone, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Ινδία σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι ινδικοί πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε έξι πόλεις στο Κασμίρ και στο Παντζάμπ του Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους κοριτσάκι τριών ετών, και τραυμάτισαν άλλους 46, σύμφωνα τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ινδία από την πλευρά της έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο βορειοδυτικό τμήμα του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν που κατά τον ινδικό στρατό βάλλονταν αδιακρίτως.

Το Νέο Δελχί υποστήριξε ότι οι ενέργειές του ήταν «στοχευμένες, μετρημένες και δεν αποτελούν κλιμάκωση», και πρόσθεσε ότι επέδειξε «σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και στον τρόπο εκτέλεσης». Ο ινδικός στρατός, με βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), δήλωσε πως «η δικαιοσύνη αποδόθηκε».

Όμως ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι «ο δόλιος εχθρός εξαπέλυσε δειλές επιθέσεις σε πέντε τοποθεσίες στο Πακιστάν» και ότι η χώρα του θα απαντήσει δυναμικά. «Το Πακιστάν έχει κάθε δικαίωμα να δώσει μια ισχυρή απάντηση σε αυτήν την πράξη πολέμου που του επέβαλε η Ινδία — και πράγματι δίνει μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε στη συνέχεια.

Ο Ινδός επιτετραμμένος στο Ισλαμαμπάντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών

Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ινδός επιτετραμμένος στο Ισλαμαμπάντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς της Ινδίας, οι οποίοι σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές “συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν”, ενώ ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε πως έχει καταμετρήσει “26 νεκρούς αμάχους” από τα μεσάνυχτα.

Επίσης σήμερα έγινε σύγκλιση της πακιστανικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας στο πλαίσιο της οποίας συνεδριάζουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας της χώρας. Μετά την συνεδρίασή της, ο πρωθυπουργός Μπεχμπάζ Σαρίφ θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος.

Μετά την επίθεση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, μαζί με την αξιωματικό του ινδικού στρατού, συνταγματάρχη Σοφία Κουρέσι, και την αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, επισμηναγό Βιομίκα Σινγκ.

Συνέντευξη Τύπου μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν AP Photo/Manish Swarup

Διεθνείς αντιδράσεις και έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση” μετά την ανταλλαγή βομβαρδισμών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε “βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης” και κάλεσε “τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί επιπλέον επιδείνωση” της κατάστασης, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως οι εντάσεις θα καταστεί δυνατό να κατευναστούν “με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία διατηρεί θερμές σχέσεις και με την Ινδία και το Πακιστάν, σημείωσε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του ότι καταδικάζει όλες τις μορφές τρομοκρατίας.

Η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε τη λύπη της για τα ινδικά πλήγματα στο Πακιστάν και ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές της χώρες, τις οποίες κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.

“Η Κίνα λυπάται για την στρατιωτική δράση της Ινδίας, η οποία αναλήφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, και εκφράζει ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις”, σημείωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

“Καλούμε την Ινδία και το Πακιστάν να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη και την σταθερότητα και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν να λάβουν μέτρα που θα περιέπλεκαν περαιτέρω την κατάσταση”, υπογράμμισε.

“Η Κίνα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας”, σημείωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει “εποικοδομητικό ρόλο” στον κατευνασμό των εντάσεων ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, πρόσθεσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιν Τζιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στον κατευνασμό των σημερινών εντάσεων”, σημείωσε ο Λιν Τζιάν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές του χώρες και συνιστά στους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν τις περιοχές κοντά στη ζώνη της σύγκρουσης.

Στο ίδιο πνεύμα η Γαλλία κάλεσε και αυτή σήμερα τις δύο χώρες να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση”. “Κατανοούμε τη βούληση της Ινδίας να προστατευθεί απέναντι στη μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά καλούμε προφανώς την Ινδία, όπως και το Πακιστάν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και προφανώς να προστατεύσουν τους πολίτες“, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο δίκτυο TF1.

Ο Γάλλος υπουργός δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ότι κατέρριψαν 5 ινδικά αεροσκάφη στον ινδικό εναέριο χώρο, μεταξύ των οποίων τρία γαλλικά.

Ωστόσο ο Μπαρό εξέφρασε “μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση”. “Πρόκειται για δύο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό καλούμε σε αυτοσυγκράτηση”, επέμεινε, υπογραμμίζοντας: “Πιστεύω πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν”.

Παράλληλα, η Βρετανία δήλωσε σήμερα “έτοιμη” να παρέμβει για μια “αποκλιμάκωση” της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Το μήνυμά μας θα ήταν ότι είμαστε φίλοι, εταίροι και των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να (τους) υποστηρίξουμε”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς στο BBC.

“Η περιφερειακή σταθερότητα” είναι προς το συμφέρον της Ινδίας και του Πακιστάν, πρόσθεσε. “Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για διάλογο, για αποκλιμάκωση, είμαστε έτοιμοι και σε θέση να το κάνουμε”, συνέχισε ο Ρέινολντς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δημοσίευσε ωστόσο οδηγία στον ιστότοπό του με την οποία συνιστά στους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν “οποιαδήποτε μετακίνηση, εκτός από τις απαραίτητες” σε απόσταση τουλάχιστον 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία.

“Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Οι Βρετανοί πολίτες οφείλουν να ενημερώνονται για τις ταξιδιωτικές μας συστάσεις και να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών αρχών”, πρόσθεσε το Φόρεϊν Όφις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα