Γιατί ο Πούτιν μισεί την Χίλαρι Κλίντον

default image

"Μανιάτικο" κρατάει ο Πούτιν τις διαδηλώσεις σε βάρος του το 2011 και κατηγορεί την Χίλαρι Κλίντον ότι τις υποκίνησε. Η ρωσική κυβέρνηση πίσω από τη διαρροή των e- mails, αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές

Όταν ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσει κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Δεκέμβριο του 2011, στη Μόσχα, ο ίδιος κατέστησε σαφές ποιον υποψιαζόταν ότι τις υποκίνησε : τη Χίλαρι Κλίντον.

Οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τον Πούτιν ότι είχε “επηρεάσει” τα αποτελέσματα των εκλογών και ο Ρώσος ηγέτης τα έβαλε με τη Κλίντον, λέγοντας “Είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν ντροπιαστικό και άδικο”, αφήνοντας αιχμές πως ήταν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών που είχε υποκινήσει τις διαδηλώσεις.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από την εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά μας ζητήματα”, είχε δηλώσει τότε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως, να περιμένει την στιγμή της εκδίκησης. Τουλάχιστον, αυτή είναι η πεποίθηση που επικρατεί μεταξύ ορισμένων εμπειρογνωμόνων ασφάλειας του κυβερνοχώρου, που υποστηρίζουν πως η Ρωσία κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκε το κόμμα των Δημοκρατικών και οδήγησε στην αποκάλυψη απόρρητων e- mails.

Εν τω μεταξύ, αυτό που ενισχύει την παραπάνω θεωρία είναι οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν με το νούμερο ένα “εχθρό” της πρώτης γυναίκας υποψήφιας, που κατάφερε να πάρει το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ. Οι δυο άνδρες δεν έχουν κρύψει τον θαυμασμό που τρέφει ο ένας για τον άλλο, όπως και τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ, που συνεργάζονταν με τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών, κάνουν λόγο για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δυο πολιτικών το 2011, εξαιτίας των διαδηλώσεων. Επεισόδιο που έβγαλε τον Πούτιν εκτός εαυτού και τον έκανε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, η Χίλαρι Κλίντον δεν ακολουθούσε απλά τις κατευθυντήριες γραμμές από τον Αμερικανό πρόεδρο , όσον αφορά τη Μόσχα, αλλά είχε υιοθετήσει μια ακόμη πιο αυστηρή στάση, που δυσχέραινε την επικοινωνία μεταξύ των δυο κρατών.

“Ήταν εξοργισμένος (με την Κλίντον) και συνέχισε να είναι για όσο διάστημα βρισκόμουν στην κυβέρνηση”, αναφέρει ο Μάικλ Μακφόλ, ο οποίος υπηρέτησε ως ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα από το 2009 έως το Δεκέμβριο του 2011 και, στη συνέχεια, ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα μέχρι τις αρχές του 2014. “Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για εκδίκηση”, τονίζει.

Η εκδίκηση παραμένει ένας απλός υπαινιγμός, ωστόσο πολλοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι πως η ρωσική κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψει των απόρρητων e- mail, οι οποίες στόχο είχαν να πλήξουν την εικόνα της Κλίντον και να αυξήσουν τη δημοτικότητα του Τραμπ.

Πόσο όμως μπορεί να στοιχίσει η παρέμβαση Πούτιν στην Χίλαρι Κλίντον;

Το στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον δεν μπορεί να αγνοήσει την επιρροή, που είναι ικανός να ασκήσει ο Ρώσος πρόεδρος, ειδικότερα επειδή σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Πενσυλβάνια, η παρουσία Ρώσων ψηφοφόρων, των Πολωνών και των Ουκρανών είναι τόσο έντονη, που θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι δεν έχει κρύψει ποτέ την περιφρόνησή της για τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το 2008 είχε αστειευτεί με την διάσημη έκφραση του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ότι “πήρε μια αίσθηση της ψυχής του Πούτιν”, λέγοντας πως, επειδή ήταν πράκτορας της KGB, “εξ ορισμού δεν έχει ψυχή”.

Το 2009, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε την εξουσία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν τεταμένες, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στη Γεωργία η Κλίντον ανέλαβε την επανόρθωση των σχέσεων των δυο χωρών, σε μια προσπάθεια συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τότε η υπουργός Εξωτερικών προτιμούσε να συνεργάζεται με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας, παρά με τον πρόεδρο.

“Η Κλίντον ήταν η πιο σκεπτική σχετικά με την επαναφορά (των σχέσεων). Ήταν πιο αυστηρή απέναντι στους Ρώσους. Ήταν δύσκολη συνομιλήτρια και με τους δυο, τον Λαβρόφ και τον Πούτιν, και το λέω αυτό ως φιλοφρόνηση”, δηλώνει ο Μακφόλ.

Η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δυο χωρών ήταν μαι δύσκολη διαδικασία εξ αρχής. Χαρακτηριστική ήταν η κοινή συνέντευξή Τύπου, που είχαν παραχωρήσει τότε Κλίντον και Λαβρόφ. Στη συνέντευξη η Κλίντον υποτίθεται ότι θα ανέφερε την λέξη επαναφορά, τόσο στα Αγγλικά, όσο και στα Ρώσικα, αντ’ αυτού είπε “Υπερφόρτωση”, ένα “λάθος” που δεν έμεινε ασχολίαστο απ’ το Κρεμλίνο.

Το 2010 η Κλίντον επισκέφθηκε και πάλι τη ρώσική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά ως καλεσμένη στην πολυτελή κατοικία του προέδρου Πούτιν. Γνωρίζοντας την αγάπη της για την άγρια ζωή, ο Ρώσος πρόεδρος την ξενάγησε στον χώρο με τα τρόπαιά του από το κυνήγι. Όλα έβαιναν καλώς, μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να παρουσιαστούν για μια επίσημη φωτογραφία, όπου ο Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση στο πρόσωπο της Αμερικανίδας υπουργού, χωρίς εκείνη να το περιμένει.

Η συγκεκριμένη κίνηση ψύχρανε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δυο πολιτικών και λάδι στη φωτιά έριξε η δολοφονία βίαιη δολοφονία του Καντάφι στη Ρωσία. Ο Πούτιν είχε κατηγορήσει ανοιχτά την Κλίντον για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας του.

Από τότε που η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, αποχώρησε από την κυβέρνηση, έχει ανταλλάξει μόνο αυστηρές κουβέντες και κατηγορίες με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η Ρωσία αναμένει τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον, αλλά της στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι “Η Ρωσία είναι μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν από τους αντιπάλους”.

(ΠΗΓΗ: Politico)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα