Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η ανθρωπιστική βοήθεια εργαλειοποιείται και το σύστημα υγείας καταρρέει

Διαβάζεται σε 5'
Η Γουεντάντ Αμπντελαάλ, δεξιά, με τον 9 μηνών γιο της, Χάλεντ, ο οποίος πάσχει από υποσιτισμό, και τα παιδιά της, Άχμεντ, 7 ετών, και Μαρία, 4 ετών, που επίσης παρουσιάζουν σημάδια υποσιτισμού
Η Γουεντάντ Αμπντελαάλ, δεξιά, με τον 9 μηνών γιο της, Χάλεντ, ο οποίος πάσχει από υποσιτισμό, και τα παιδιά της, Άχμεντ, 7 ετών, και Μαρία, 4 ετών, που επίσης παρουσιάζουν σημάδια υποσιτισμού (Φωτογραφία AP / Abdel Kareem Hana)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στη Γάζα και την εργαλειοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν την ανεπαρκή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελεί «απλώς ένα προσωπείο για να φανεί ότι η πολιορκία έχει λήξει».

Σε ανακοίνωση της η διθενής ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει πως «εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 20 ιατρικές δομές στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή εξαναγκαστεί να αναστείλουν μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους την περασμένη εβδομάδα λόγω της προέλασης των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, της έντασης των αεροπορικών βομβαρδισμών και των εκτεταμένων εντολών εκκένωσης. Καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν επείγουσα ανάγκη για ιατρική περίθαλψη και βοήθεια, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν τον εσκεμμένο αποκλεισμό στης Γάζας και την εξόντωση του συστήματος υγείας της, το οποίο στηρίζει την εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

«Η απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν μια εξωφρενικά ανεπαρκή ποσότητα βοήθειας στη Γάζα μετά από μήνες απόλυτης πολιορκίας υποδηλώνει την πρόθεσή τους να αποφύγουν τις κατηγορίες ότι οδηγούν τον πληθυσμό σε λιμό, ενώ στην πραγματικότητα τον κρατούν οριακά ζωντανό», αναφέρει η Pascale Coissard, συντονίστρια επειγουσών παρεμβάσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Khan Younis. “Αυτό το σχέδιο αποτελεί τρόπο εργαλειοποίησης της βοήθειας, καθιστώντας την εργαλείο για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών στόχων των ισραηλινών δυνάμεων”.

Πριν τον Οκτώβριο του 2023, έμπαιναν καθημερινά περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σήμερα, επιτρέπονται μόλις 100 ημερησίως, σε μια περίοδο ακραίας κρίσης – κάτι που είναι εξαιρετικά ανεπαρκές.

Την ίδια στιγμή, οι εντολές εκκένωσης συνεχίζουν να ξεριζώνουν πληθυσμούς, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να επιτίθενται με σφοδρότητα σε δομές υγείας.

Στις 19 Μαΐου, μεταξύ 6:00 και 6:30 το πρωί, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέφεραν πως άκουγαν σχεδόν έναν βομβαρδισμό ανά λεπτό στην Khan Younis. Ένα από τα χτυπήματα έπληξε το συγκρότημα του νοσοκομείου Nasser, μόλις 100 μέτρα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και το τμήμα νοσηλείας που διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες που πλήττεται το ίδιο νοσοκομείο, στερώντας ξανά από τον πληθυσμό πρόσβαση σε θεραπεία. Για την προστασία του προσωπικού και των ασθενών, οι ομάδες μας αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά το εξωτερικό ιατρείο και τον θάλαμο αναισθησίας για χειρουργημένους ασθενείς, καθώς και να αναστείλουν τη φυσιοθεραπεία και την ψυχολογική υποστήριξη – απαραίτητες θεραπείες για τους εγκαυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά.

Ο τελευταίος βομβαρδισμός προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές στην αποθήκη φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας στο νοσοκομείο Nasser. Αυτό αυξάνει την πίεση στα ήδη εξαντλημένα αποθέματα, τη στιγμή που η πολιορκία καθιστά αδύνατη την αναπλήρωσή τους.

Στο πλαίσιο της επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εκδώσει μαζικές εντολές εκκένωσης, περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβαση των πολιτών σε ιατρική φροντίδα και τη δυνατότητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να την παρέχουν. Στις 19 Μαΐου, για παράδειγμα, εντολή εκκένωσης που κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Khan Younis, κοντά στο νοσοκομείο Nasser, εξανάγκασε τους ανθρώπους να μετακινηθούν άμεσα προς την περιοχή Al Mawasi.

Σύμφωνα με την έκθεση του «Site Management Cluster», περισσότεροι από 138.900 άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια μεταξύ 15 και 20 Μαΐου. Οι εντεινόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι εντολές εκκένωσης σε ολόκληρη την Khan Younis έχουν υποχρεώσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους μόνο σε σωτήριες παρεμβάσεις στα επείγοντα των κλινικών Al Attar, Al Mawasi. Από χθες, η κλινική Al Hakker στην Deir Al Balah έχει επίσης κλείσει. Μέχρι τότε, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν πάνω από 350 ιατρικές συνεδρίες καθημερινά – παιδιατρική, προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, ψυχολογική πρώτη βοήθεια και εξωνοσοκομειακή διατροφική υποστήριξη, μεταξύ άλλων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 15 Μαΐου, οι ισραηλινές αρχές διέταξαν την εκκένωση του βασικού κέντρου υγείας στο Sheikh Radwan στη Γάζα, με αποτέλεσμα το κλείσιμό του. Πριν από αυτό, με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι ομάδες του Υπουργείου Υγείας παρείχαν περίπου 3.000 επισκέψεις ημερησίως σε μια περιοχή με πληθυσμό περίπου 250.000 ανθρώπων. Ήταν η τελευταία πλήρως λειτουργική δημόσια δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μετά την πολιορκία του Ινδονησιακού Νοσοκομείου, όλα τα δημόσια νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας. Το νοσοκομείο πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Deir Al Balah έχει αυξήσει τη δυναμικότητα των κλινών του στο 150% τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας προσωπικό και 20 επιπλέον κρεβάτια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.000 λειτουργικές νοσοκομειακές κλίνες σε όλη τη Λωρίδα, ενώ πριν από τον πόλεμο υπήρχαν 3.500.

Οι επιθέσεις σε αμάχους και δομές υγείας πρέπει να σταματήσουν άμεσα και η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να εισέρχεται στη Γάζα σε επαρκείς ποσότητες και με τρόπο που να φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα, ως ζήτημα ύψιστης και άμεσης ανάγκης. Κάθε χαμένη ημέρα ενισχύει τη συνενοχή τους στην εξόντωση του λαού της Γάζας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα