Grup Yorum: Ο αγώνας θανάτου της μπάντας που φίμωσε ο Ερντογάν

Grup Yorum: Ο αγώνας θανάτου της μπάντας που φίμωσε ο Ερντογάν
Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, μέλος της μπάντας Grup Yorum Twitter

"Δε θα καταφέρουν ποτέ να μας φιμώσουν, γιατί το Grup Yorum είναι το συγκρότημα του λαού, είναι ο ίδιος ο λαός", ήταν το μήνυμα της μπάντας σε συναυλία τους στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2019. Μόλις έξι μήνες πριν.

Χρειάστηκαν οι θάνατοι της Χελίν Μπολέκ, του Ιμπραϊμ Γκοκτσέκ και του Μουσταφά Κοτσάκ, αρκετές συλλήψεις και πολλά βασανιστήρια προκειμένου το συγκρότημα Grup Yorum να κατακτήσει τα αυτονόητα: άδεια από το τουρκικό κράτος ώστε να παίζει ελεύθερα μουσική στην Κωνσταντινούπολη και την απελευθέρωση όλων των μελών του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ακτιβιστικό συγκρότημα Grup Yorum, με ήχους φολκ και στίχο ελευθεριακό-επαναστατικό για τα τουρκικά δεδομένα, δεν είναι μία τυχαία μπάντα. Το συγκρότημα που μετράει 35 χρόνια ζωής, 23 άλμπουμ και μία ταινία, με εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία κ.ά., έχει μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξαιτίας του περιεχομένου των κομματιών του. Τα μέλη της μπάντας έχουν χαρακτηριστεί συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C, μία κατηγορία που τους ενέταξε στην περίφημη “λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας” του Ερντογάν και την οποία οι ίδιοι αρνούνται πεισματικά.

Με αφορμή την παραπάνω κατηγορία τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 30 μέλη της μπάντας έχουν υποστεί συλλήψεις, πολλές συναυλίες τους έχουν απαγορευτεί, ενώ το πολιτιστικό τους κέντρο έχει δεχτεί δεκάδες επιθέσεις. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν κάποια μέλη της μπάντας να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, θυσιάζοντας έτσι την ίδια τους τη ζωή.

Χελίν Μπολέκ: Πέθανε μαχόμενη για την ελευθερία

Η τραγουδίστρια Helin Bolek

Η Χελίν Μπολέκ ήταν το πρώτο μέλος του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum που έφυγε από τη ζωή έπειτα από απεργία πείνας 288 ημερών στις 3 Απριλίου του 2020, αγωνιζόμενη κατά του Ερντογάν. Διαμαρτυρόταν για τις διώξεις των αρχών, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας είχαν εισβάλει στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου και τη συνέλαβαν, με σκοπό να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο και να την οδηγήσουν σε αναγκαστική σίτιση.

Ο θάνατός της προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλά μηνύματα να έρχονται και από την Ελλάδα. Το HDP καταδίκασε συνολικά την πολιτική του AKP για “αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή”, ενώ ζήτησε αποφυλάκιση των Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ και Μουσταφά Κοτσάκ, άλλων δύο ακτιβιστών της μπάντας που βρίσκονταν επίσης σε απεργία πείνας για τους ίδιους λόγους.

Στιγμιότυπο από την κηδεία της Χελίν Μπολέκ AP


Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσαν οι Grup Yorum, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων πως ήταν οι πρώτοι που ηχογράφησαν τραγούδια στην κούρδικη γλώσσα και υπέστησαν μεγάλες διώξεις γι’ αυτό. “Το μόνο που ήθελε η Χελίν ήταν να τραγουδά ελεύθερη. Ο φασισμός του AKP ευθύνεται για τον θάνατό της”, έγραφαν.

Τα βάσανά της από το τουρκικό καθεστώς δεν τελείωσαν εκεί. Η κηδεία της μετατράπηκε σε “πεδίο μάχης”, αφού η αστυνομία “χτύπησε” την τελετή με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Ακόμα, είχε μπλοκάρει τους δρόμους πέριξ του νεκροταφείου προκειμένου να εμποδίσει τον κόσμο να προσέλθει και να πει το τελευταίο αντίο . Τεθωρακισμένα οχήματα σταματούσαν αμάξια και έκαναν εξακριβώσεις στοιχείων, ενώ η αστυνομία δεν άργησε να κάνει χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.

Μουσταφά Κοτσάκ: Δεύτερος νεκρός σε ένα μήνα στις φυλακές της Τουρκίας

Facebook

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση του δεύτερου νεκρού απεργού πείνας στις τουρκικές φυλακές στις 24 Απριλίου. Πρόκειται για τον Μουσταφά Κοτσάκ, υποστηρικτή και ακτιβιστή υπέρ του συγκροτήματος Grup Yorum, ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας -κατά την οποία κατανάλωνε μόνο νερό με ζάχαρη- στις 3 Ιουλίου του 2019 μέσα στις φυλακές, με αίτημα να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο για την υπόθεσή του δικαστήριο και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του.

Ζητούσε ακόμη να καταργηθούν τα ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και οι νόμοι που αναγνωρίζουν τις καταθέσεις των “καρφιών” της αστυνομίας, να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν οι βασανιστές αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις σε βάρος του και σε βάρος όλου του λαού.

Ο ίδιος συνελήφθη το 2017 έπειτα από “κατασκευασμένη κατάθεση”, όπως δήλωνε ο ίδιος, ο οποίος μέχρι τέλους επέμενε στην αθωότητά του.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης υπέστη σωματικά βασανιστήρια. Όπως είχε καταγγείλει η δικηγόρος του, επιχειρήθηκε 73 φορές η αναγκαστική σίτισή του, στην οποία αντιστάθηκε όλες τις φορές διώχνοντας τον ορό με τα δόντια του. Ήταν 30 κιλά και δεμένος στα χέρια και τα πόδια.

Το συγκρότημα μέσω ανάρτησης γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου του γράφοντας: “Ο Μουσταφά δεν τα παράτησε. Προστάτεψε την τιμή του. Και συνελήφθη χωρίς αποδείξεις. Διεξήχθη δίκη και αποτέλεσμα: βαριά ισόβια κάθειρξη. Πήρε αυτή την τιμωρία χωρίς κανένα στοιχείο”.

Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ: Νίκη στον αγώνα του – Ήττα στη μάχη για τη ζωή

Ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ είναι το τριτο μέλος του συγκροτήματος που έχασε τη μάχη με τη ζωή έπειτα από εξαντλητική απεργία πείνας. Ωστόσο πρόκειται για διαφορετική περίπτωση από τις προηγούμενες.

Ο Τούρκος μπασίστας έκανε απεργία πείνας 323 ημερών, με τα ίδια αιτήματα που είχε η Χελίν Μπολέκ, την οποία έληξε στις 5 Μαΐου, αφού το τουρκικό κράτος δέχθηκε να δώσει άδεια στο συγκρότημα για να παίξει στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αντίστασή μας πέτυχε μια πολιτική νίκη. Όλος ο κόσμος άκουσε για την αντίστασή μας. Ελπίζουμε ότι η αίτηση για άδεια της πραγματοποίησης των συναυλιών μας (οι οποίες είχαν απαγορευτεί από την τουρκική κυβέρνηση), θα έχουν θετική κατάληξη», δήλωσε το συγκρότημα αφού το αίτημά τους έγινε επιτέλους δεκτό από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η υπεύθυνη του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία Σεμπνέμ Κορούρ Φινσανσί έκανε την ακόλουθη δήλωση έξω από την οικία του ακτιβιστή:

«Η ζωή νίκησε. Δηλώσαμε πως τα αιτήματά τους είναι και δικά μας αιτήματα. Έχουμε προσπαθήσει ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν ελεύθερα να τραγουδάνε τα παραδοσιακά τους τραγούδια και να συνεχίσουν τον αγώνα τους».

Το κορμί του όμως δεν άντεξε και αυτό ήταν λογικό μετά από μία τόσο εξαντλητική προσπάθεια. Δύο ημέρες μετά τη λήξη της απεργίας πείνας, ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ άφησε την τελευταία του πνοή σε τουρκικό νοσοκομείο.

Στην κηδεία του, η αστυνομία του Ερντογάν, όπως και στην κηδεία της Χελίν Μπολέκ, έκανε αισθητή της εμφάνισή της. Ο λογαριασμός του συγκροτήματος κατήγγειλε πως η οι τουρκικές αρχές πήραν το σώμα του Γκοκτσέκ από την κηδεία και το απομάκρυναν από τον χώρο.

«Χρησιμοποίησαν εκατοντάδες ένοπλους αξιωματικούς, ένοπλα οχήματα, για να απαγάγουν ένα σώμα 28 κιλών. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο φοβισμένοι είναι ακόμη και για τους νεκρούς μας», αναφέρει σχετική ανάρτηση.

Οι τρεις αυτοί αγωνιστές μπορεί να έχασαν τη μάχη με τη ζωή, κέρδισαν όμως μία άλλη: έφυγαν ως μεγάλοι νικητές της αξιοπρέπειας. Κατόρθωσαν να κερδίσουν εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και το κυριότερο, αντιστάθηκαν και νίκησαν. Η πολιτική τους νίκη έχει μεγάλη σημασία και ανοίγει το δρόμο για άλλες νίκες.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται οι:

-EBRU TİMTİK, δικηγόρος του λαού, 126 μέρες

-AYTAÇ ÜNSAL, δικηγόρος του λαού, 95 μέρες

-DİDEM AKMAN, αγωνίστρια του Λαϊκού Μετώπου Τουρκία, 79 μέρες

-ÖZGUR KARAKAYA, αγωνιστής του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, 79 μέρες

Δεν θα μπορούσε να μπει άλλος επίλογος από το μήνυμα που έστειλε το τουρκικό συγκρότημα από τη σκηνή, όταν είχε βρεθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2019: “Δε θα καταφέρουν ποτέ να μας φιμώσουν, γιατί το Grup Yorum είναι το συγκρότημα του λαού, είναι ο ίδιος ο λαός, και δε θα καταφέρουν να τον φιμώσουν ποτέ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα