Γυναικεία υπόθεση το Νόμπελ Ειρήνης

Μια πρόεδρος και δύο ακτιβίστριες τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται για την πρόεδρο της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ και τις ακτιβίστριες Λίμα Γκμπόουι, Ταουακούλ Καρμάν (Pics)
- 07 Οκτωβρίου 2011 11:48
Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, η λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, τιμώνται με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης
Η Σέρλιφ ανέλαβε ένα κράτος που παραπαίει, καθώς η Λιβερία βασανίζεται ακόμη από τις συνέπειες του πραξικοπήματος του Σάμιουλ Ντο το 1980, της εισβολής του Τέιλορ το 1989, των πολέμων και των εμφύλιων συγκρούσεων που ακολούθησαν.
Θα παραμείνει στη θέση του προέδρου συνολικά για έξι χρόνια και ευελπιστεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα “μπροστά” σβήνοντας το γεμάτο βία παρελθόν της και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Εργο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ακόμη και η πρωτεύουσα της χώρας, Μονροβία, δεν έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και η ανεργία φτάνει το 80%.
Η 72χρονη πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αρχηγός κράτους στην αφρικανική ήπειρο το 2005, με ποσοστό 59%. Η Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ ανήλθε στην εξουσία μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου, και είναι ένα “σύμβολο της νέας Αφρικής”.
Η Σέρλιφ έχει σπουδάσει Νομική στο Χάρβαρντ και αφού φυλακίστηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Ντο, αυτοεξορίστηκε.
Επέστρεψε δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Λιβερίας υποστηρίζοντας τον Τσαρλς Τέιλορ, ηγέτη επαναστατών που επιχείρησε ανατροπή του Ντο οδηγώντας τη χώρα σε αιματοκύλισμα. Ακολούθησαν οι προεδρικές εκλογές το 1989, τις οποίες κέρδισε ο Τέιλορ, και η Σέρλιφ λόγω της στάσης της “κέρδισε’ το παρατσούκλι “σιδηρά κυρία”, που την ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Η Ταουακούλ Κάρμαν υπήρξε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών της Υεμένης, ενώ είναι και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες.
Η Ταουακούλ Κάρμαν είναι πολιτικός της Υεμένης και ακτιβίστρια που μάχεται για τα γυναικεία δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στη χώρα της, ως επικεφαλής της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, η οποία ιδρύθηκε το 2005.
Στις διάρκεια των διαδηλώσεων στην Υεμένη, συμμετείχε ενεργά και συνελήφθη τρεις φορές για τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ στην ανακοίνωσή της, «υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη».
Η ίδια, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο χαρακτήρισε τη βράβευσή της “μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη” και την αφιέρωσε στην Αραβική Άνοιξη.
Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων το οποίο συνοδεύει το βραβείο.
H ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι
Η λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση του ειρηνικού κινήματος που βοήθησε να λήξει ο Β’ Εμφύλιος Πόλεμος της Λιβερίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες -χριστιανές και μουσουλμάνες- στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική “αποχή από το σεξ”.
Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων το οποίο συνοδεύει το βραβείο.
“Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την δημοκρατία και την διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής των βραβείων Νομπέλ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.
“Το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για το 2011 θα μοιραστούν εξ ίσου η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, η Λέιμα Γκμπόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν για τον μη-βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης”, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της επιτροπής.
Η επιτροπή πρόσθεσε ότι “υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη”.
Ο γιος της Τζόνσον-Σίρλιφ δήλωσε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι είναι “πολύ συγκινημένος. Είναι σπουδαία νέα, πρέπει να γιορτάσουμε”.
Η Κάρμαν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην Αραβική Άνοιξη και τη χαρακτήρισε μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη.