S-400: Προβληματισμός στο ΝΑΤΟ για τη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας

S-400: Προβληματισμός στο ΝΑΤΟ για τη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας

H Τουρκία συμφώνησε και κατέβαλε την προκαταβολή από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το συνολικό κόστος κάτι που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή του Ντοναλντ Τραμπ

Ανησυχία στην Ουάσινγκτον αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκαλεί η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξαγορά του αντιαρεπορικού/βαλλιστικού συστήματος S-400.

H Τουρκία συμφώνησε και κατέβαλε την προκαταβολή από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το συνολικό κόστος κάτι που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή του Ντόναλντ Τραμπ αφού ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι εάν προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία με τη Μόσχα, αυτό θα αποτελέσει ένα πεδίο αντιπαράθεσης, πολύ περισσότερο που οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα νατοϊκά συστήματα.

Είναι η πρώτη φορά που χώρα μέλος του ΝΑΤΟ προμηθεύεται αυτό το σύστημα, το οποίο μέχρι στιγμής έχει προμηθευτεί μόνο η Κίνα. “Η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει γιατί προμηθεύεται το σύστημα αυτό” είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντειβις “καθώς ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της συμμαχίας είναι η συμβατότητα των οπλικών συστημάτων”.

Προβληματισμός υπάρχει και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή εμπορική συμφωνία αλλά για μια επιλογή με γεωστρατηγική βαρύτητα και αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για το Αιγαίο αλλά για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι S-400 διαθέτουν 8 εκτοξευτές με 112 πυραύλους και συνοδευτικά οχήματα όπως ραντάρ.

Το εύρος της επιχειρησιακής κάλυψης καλύπτει μια απόσταση 600χλμ, μπορεί να καλύψει όλη την Κύπρο, ενώ το εύρος του ραντάρ μπορεί να καλύψει από την Προύσα μέχρι το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Η προμήθεια των S-400 είναι η τρίτη μεγάλη ρωσοτουρκική συμφωνία, έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία στο χώρο της ενέργειας για την κατασκευή του φυσικού αερίου “Τurkish Stream” αλλά και για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού.

φωτό: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα