Η Άγκυρα προετοιμάζει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν. Διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

default image

Τεταμένες οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Τις δεκάδες χιλιάδες έφτασαν οι απομακρύνσεις υπαλλήλων από το δημόσιο

Η Τουρκία προετοιμάζει το επίσημο αίτημα έκδοσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο βαρύνει η υποψία ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να τον φιλοξενούν, ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τον προστατεύουν», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Ένα άτομο μπορεί εύκολα να εκδοθεί εάν το βαρύνουν υποψίες και σε αυτή την περίσταση υπάρχουν πολλές υποψίες ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα», συμπλήρωσε.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από την Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως αυτό θα συμβεί.

«Δεν επιβεβαιώνουμε ακόμη την παραλαβή αιτήματος έκδοσης, βρισκόμαστε σε επαφή με τούρκους αξιωματούχους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Έχουν καταστήσει σαφές πως θα το καταθέσουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου σημείωσε πως η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε από μια πολύ μικρή μερίδα του στρατού και πως αυτή δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ή τους κούρδους μαχητές. Παράλληλα χαρακτήρισε τις ένοπλες δυνάμεις «το τελευταίο προπύργιο» του δικτύου του Γκιουλέν.

Επισήμανε πως 14 στρατιωτικοί κρατούνται στην παράκτια πόλη Μαρμαρίς για την επίθεση με στόχο τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά ακόμη αρκετά μέλη της ομάδας παραμένουν ασύλληπτα. Πρόσθεσε πως δεν αγνοείται κανένα στρατιωτικό όχημα, άρμα μάχης ή ελικόπτερο.

Δεκάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης υπαλλήλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Εν τω μεταξύ, συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης στο τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

Εκτός από τους συνολικά 36.200 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες ότι προσήχθησαν πάνω από έξι χιλιάδες αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα