Η άρνηση χωρών της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος της, οδηγεί στην επιβολή κυρώσεων

Η άρνηση χωρών της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος της, οδηγεί στην επιβολή κυρώσεων
The leader of of the River ( To Potami) party, Stavros Theodorakis visits the Eleonas Refugee Camp, in Athens, on Dec. 28, 2016 / , , , 28 , 2016 SOOC

Την Τετάρτη θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες επιπτώσεων για τις χώρες που δεν συμμετέχουν στη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Προς την επιβολή κυρώσεων οδηγείται η κατάσταση με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη. Πριν από ένα μήνα, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δώσει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων, προκειμένου τα “απρόθυμα” κράτη-μέλη να ξεκινήσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η Κομισιόν δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται και να εκκινήσει διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης», είχε δηλώσει. Αύριο, ο ίδιος θα ανακοινώσει τη νέα, μηνιαία έκθεση για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης και την Τετάρτη, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις κυρώσεις της ή έστω να ενεργοποιήσει της διαδικασίες επί παραβάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών. Συνήθεις… ύποπτοι σε αυτό το ζήτημα είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ υπάρχουν κι άλλα κράτη μέλη που έχουν ελάχιστη συνεισφορά στη διαδικασία.

Στην έκθεση του Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία είναι τα μόνα κράτη μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μία μετεγκατάσταση -αν και η Αυστρία έχει δεσμευτεί επισήμως να μετεγκαταστήσει 50 άτομα από την Ιταλία-, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα εδώ και ένα έτος περίπου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, αν η Κομισιόν σκοπεύει να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις,  παρέπεμψε σε δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Der Spiegel ότι η Επιτροπή θα επιληφθεί του εν λόγω ζητήματος «αυτήν την εβδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία άρχισε το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 60.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν αναχωρήσει μόνο 12.000. Άλλοι 12.400 θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν, αν όλοι τηρούσαν τη σχετική συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα