“I can’t breathe” ξανά στις ΗΠΑ – Νεκρός 53χρονος μετά από λαβή αστυνομικού

Διαβάζεται σε 4'
Στιγμιότυπο από τη σύλληψη και του 53χρονου Frank Tyson στις ΗΠΑ
Στιγμιότυπο από τη σύλληψη και του 53χρονου Frank Tyson στις ΗΠΑ Caption/Youtube

Ο 53χρονος Frank Tyson από το Οχάιο ξεψύχησε δεμένος με χειροπέδες, λίγη ώρα μετά από λαβή αστυνομικού, που τον καθήλωσε στο έδαφος. Έλεγε “δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας, παρόμοιο με εκείνο που κόστισε τη ζωή του Τζορτζ Φλόιντ, σημειώθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ, την προηγούμενη Πέμπτη 18 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης (25/4) από το αστυνομικό τμήμα του Κάντον της συγκεκριμένης πολιτείας, διακρίνονται οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του 53χρονου, ο οποίος ενώ βρισκόταν καθηλωμένος στο έδαφος από λαβή αστυνομικού, με χειροπέδες και τα χέρια στην πλάτη, φώναξε “δεν μπορώ να αναπλεύσω”. Μέχρι που τελικά ξεψύχησε.

Όπως μεταδίδει το NBC, ο Frank Tyson, όπως ονομαζόταν ο 53χρονος, φαίνεται να κείτεται ακίνητος στο πάτωμα για περισσότερα από πέντε λεπτά, πριν οι αστυνομικοί ελέγξουν τον σφυγμό του και προχωρήσουν, λίγα λεπτά μετά, στις προσπάθειες διάσωσής του (ΚΑΡΠΑ).

Το σοκαριστικό βίντεο: Προσοχή – Σκληρές εικόνες

Τι συνέβη

Αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής ειδοποιήθηκαν για ένα αυτοκίνητο που προσέκρουσε σε στύλο ηλεκτροδότησης. Όταν έφτασαν στον τόπο του ατυχήματος είδαν ένα εγκαταλελειμμένο όχημα, με την πόρτα του οδηγού ανοιχτή και τον αερόσακο ενεργοποιημένο.

Εκείνη τη στιγμή, ένας άνδρας σε ένα λευκό βαν, διερχόμενος από το σημείο, είπε στους αστυνομικούς ότι ο υπεύθυνος για το παρόν ατύχημα βρίσκεται στο μπαρ Amvets στο τέλος του δρόμου. Οι αστυνομικοί πήγαν στο μπαρ και την ώρα που εισέρχονταν μία γυναίκα φώναξε να απομακρύνουν τον Tyson. Όταν οι αστυνομικοί τον πλησίασαν, εκείνος έριξε ένα σκαμπό, λέγοντάς τους “να φωνάξουν τον σερίφη”.

Τότε οι αστυνομικοί κατευθύνθηκαν προς το μέρος του και επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

“Προσπαθούν να με σκοτώσουν” είπε ο Tyson, επιμένοντας να τους φωνάζει να “καλέσουν τον σερίφη”, το οποίο και επανέλαβε αρκετές φορές. Τότε, οι δύο αστυνομικοί τον έριξαν στον έδαφος και -όπως ακούγεται στο βίντεο- κάποιος είπε “θα σε ψεκάσουν” ενώ άλλο άτομο ακούγεται να λέει “μην τον ψεκάζετε”.

Όταν πέρασαν χειροπέδες στον Tyson, ένας από τους αστυνομικούς έβαλε το γόνατό του κοντά στο σβέρκο του 53χρονου, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει “I can’t breathe”, δηλαδή “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Ο αστυνομικός που κρατούσε αιχμάλωτο στο έδαφος τον Tyson συνέχισε να τον “πατάει” ενώ ο άλλος του έλεγε “να ηρεμήσει και να σταματήσει να παλεύει”. “Δεν μπορώ να αναπνεύσω, είσαι στο λαιμό μου” ακούγεται ξανά ο Tyson.

Όπως αναφέρει το NBC, ο αστυνομικός φαίνεται να κράτησε σε αυτή την στάση -που θυμίζει πολύ τον τρόπο που δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ- τον 53χρονο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Όταν έβγαλε το γόνατό του από το σώμα του Tyson, εκείνος πάλι είπε ότι “δεν μπορεί να αναπνεύσει” με τον αστυνομικό να του απαντά περιφρονητικά, “Είσαι μια χαρά. Σκάσε”.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν ο Tyson σταματά να κινείται, ένας αστυνομικός ψάχνει το πορτοφόλι του και μιλάει στους παρευρισκόμενους. Ο Tyson φαίνεται να είναι ακίνητος στο πάτωμα για περισσότερο από 5 λεπτά, ενώ ο αστυνομικός μιλάει με τους θαμώνες του μπαρ. Σε κάποια στιγμή μάλιστα αστειεύτηκε, λέγοντας σε κάποιον “Πάντα ήθελα να συμμετάσχω σε καυγά σε μπαρ. Δεν ξέρω αν αυτό μετράει”.

Όταν ένας από τους αστυνομικούς επιστρέφει στο πλάνο, ρωτάει αν ο Tyson έχει ηρεμήσει και αν αναπνέει. Ο αστυνομικός ελέγχει τον σφυγμό του, συνειδητοποιούν ότι δεν αναπνέει και του κάνουν ΚΑΡΠΑ για να τον επαναφέρουν. Χωρίς, όμως ο 53χρονος να ανταποκρίνεται.

Σε εξέλιξη έρευνα για τον θάνατο του 53χρονου

Το δελτίο ειδήσεων ανέφερε ότι χορηγήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και αρκετές δόσεις Narcan, πριν φτάσουν οι γιατροί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Κάντον. O Tyson μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 9:18 μ.μ.

“Η αιτία του θανάτου του εκκρεμεί”, δήλωσε ο Χάρι Κάμπελ, επικεφαλής ερευνητής του γραφείου του ιατροδικαστή της κομητείας Σταρκ. Εκτός από το βίντεο από την κάμερα του αστυνομικού, η αστυνομία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα καταγραφές από δύο κλήσεις στο 911.

Το αστυνομικό τμήμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «επικοινώνησε αμέσως» με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών του Οχάιο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Χωρίς να κατονομάσει τον Tyson, το Γραφείο επιβεβαίωσε ότι η έρευνά του για ένα «θανατηφόρο κρίσιμο περιστατικό με τη συμμετοχή αστυνομικού» είναι ενεργή και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Γκάμπαρντ εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά» του στους οικείους του Tyson. “Με βάση την εμπειρία, είμαι βέβαιος ότι η BCI θα διεξάγει μια πολύ ενδελεχή εξέταση”, δήλωσε.

Οι δύο αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του Tyson, Schoenegge και Burch, οι οποίοι εντάχθηκαν στο τμήμα το 2022 και υπηρετούν στο γραφείο τροχαίας, τέθηκαν σε διοικητική άδεια με αποδοχές, εν αναμονή της έρευνας, που διεξάγεται βάσει της πολιτικής του τμήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα