Η ΕΕ ζητά σεβασμό, μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς 50%

Διαβάζεται σε 5'
Η ΕΕ ζητά σεβασμό, μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς 50%
AP

Δεσμευμένη στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, βασισμένης στον “σεβασμό” και όχι στις “απειλές”, δηλώνει η ΕΕ, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ.

Ο επικεφαλής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 κρατών-μελών είναι δεσμευμένο στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, βασισμένης στον «σεβασμό» και όχι στις «απειλές».

Η δήλωση ήρθε μετά τις απειλές του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 50% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη στην εξεύρεση συμφωνίας που θα λειτουργεί προς όφελος και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό εκπρόσωπο Εμπορίου Τζέιμι Γκριρ και τον Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, όπως μεταδίδει το BBC.

«Το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ είναι αξεπέραστο και πρέπει να καθοδηγείται από τον αμοιβαίο σεβασμό, όχι από απειλές. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πορεία των συνεχιζόμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δηλώνοντας ότι το σχέδιό του για αύξηση των δασμών από την 1η Ιουνίου είναι «καθορισμένο».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, έγραψε: «Οι συζητήσεις μας με την ΕΕ δεν οδηγούν πουθενά», προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν δασμοί για προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

«Δεν αναζητώ συμφωνία — έχουμε ήδη καθορίσει τη συμφωνία», είπε αργότερα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πάντως ότι μια μεγάλη επένδυση στην Αμερική από ευρωπαϊκή εταιρεία θα μπορούσε να τον κάνει να καθυστερήσει την επιβολή των δασμών.

Η ΕΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ουάσινγκτον, εξάγοντας αγαθά αξίας άνω των 600 δισ. δολαρίων (περίπου 528 δισ. ευρώ) στις ΗΠΑ το περασμένο έτος και εισάγοντας προϊόντα αξίας 370 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αντιδρώντας στις απειλές Τραμπ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποίησαν ότι η αύξηση των δασμών θα ήταν επιζήμια και για τις δύο πλευρές.

«Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος και μοναδικός βιώσιμος τρόπος», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν.

«Διατηρούμε την ίδια στάση: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», ανέφερε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λοράν Σεν-Μαρτέν.

Η Γερμανίδα Υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτύχει μία διαπραγματευμένη λύση με τις ΗΠΑ».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ υποστήριξε τη στρατηγική της ΕΕ στις εμπορικές συνομιλίες και σημείωσε: «Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι οι δασμοί μπορεί να αυξηθούν και να μειωθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ».

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 20% για τα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά τους μείωσε στο 10% μέχρι τις 8 Ιουλίου, δίνοντας περιθώριο για νέες διαπραγματεύσεις.

Οι διαμαρτυρίες του Τραμπ εστιάζουν στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ απ’ όσα εισάγουν.

Κατηγορεί την ΕΕ για πολιτικές που θεωρεί άδικες προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση στον τομέα των αυτοκινήτων και των γεωργικών προϊόντων.

Ο Τραμπ απείλησε επίσης την Apple με φόρο εισαγωγής 25% «τουλάχιστον» για τα iPhone που δεν κατασκευάζονται στην Αμερική, επεκτείνοντας αργότερα την απειλή σε όλα τα smartphones.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και την ΕΕ σημείωσαν πτώση την Παρασκευή λόγω των τελευταίων απειλών· ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά περίπου 0,7%, ενώ οι δείκτες Dax (Γερμανία) και Cac 40 (Γαλλία) κατέγραψαν απώλειες άνω του 1,5%.

Απειλές Τραμπ και κατά της Apple

Σε άλλο μήνυμά του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ στοχοθέτησε την Apple (η αξία της μετοχής της οποίας έχασε 2,76%, στα 195,81 δολάρια). Απείλησε να επιβάλει στον γίγαντα αυτό της ηλεκτρονικής επιπλέον δασμούς «τουλάχιστον 25%», αν δεν κατασκευάζει τα iPhone του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το iPhone, αν θέλουν να το πωλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλω να κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να το κάνουν», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι απειλές αυτές αφορούν επίσης το νοτιοκορεατικό γίγαντα Samsung και τους άλλους κατασκευαστές smartphones.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που «δεν είναι ρεαλιστικό», εκτιμά ο αναλυτής της Wedbush Ντάνιελ Άιβς, σύμφωνα με τον οποίο «θα χρειάζονταν πέντε με δέκα χρόνια για τον επαναπατρισμό της παραγωγής». Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναμένουμε εκτόξευση των τιμών.

Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου πως περιμένει ότι «η πλειονότητα των iPhones που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες» κατά το τρέχον τρίμηνο προέρχονται από την Ινδία και όχι πλέον από την Κίνα.

Χώρες καταδίκασαν αυτές τις νέες απειλές, οι οποίες «δεν βοηθούν σε τίποτα», σύμφωνα με τον γάλλο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι αυτή η νέα κρίση δασμολογικού πυρετού «το μόνο που κάνει είναι να βλάπτει την οικονομία των δύο αγορών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα