Η επέμβαση του Τραμπ στη Βενεζουέλα “βυθίζει” τη Γροιλανδία και το ΝΑΤΟ σε αβεβαιότητα

Διαβάζεται σε 4'
Η επέμβαση του Τραμπ στη Βενεζουέλα “βυθίζει” τη Γροιλανδία και το ΝΑΤΟ σε αβεβαιότητα
Γροιλανδία (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Η Δανία προειδοποιεί ότι μια αμερικανική κίνηση στη Γροιλανδία θα τινάξει στον αέρα το ΝΑΤΟ, ενώ ο Τραμπ επιμένει στη “στρατηγική” αξία του νησιού.

Καθώς πληθαίνουν οι φόβοι ότι η Γροιλανδία -το αχανές αρκτικό έδαφος που διοικείται από τη Δανία- παραμένει αντικείμενο διεκδίκησης από την κυβέρνηση Τραμπ, η πρωθυπουργός της χώρας απηύθυνε μια ωμή προειδοποίηση προς τον Λευκό Οίκο.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Μέτε Φρεντέρικσεν υπενθύμισε ότι έχει ήδη «καταστήσει απολύτως σαφές πού στέκεται το Βασίλειο της Δανίας» και ότι η ίδια η Γροιλανδία έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν επιθυμεί να γίνει μέρος των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη στρατιωτική κίνηση των ΗΠΑ με στόχο την κατάληψη της Γροιλανδίας, ένα σενάριο που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφύγει να αποκλείσει.

«Πρέπει να παίρνουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στα σοβαρά όταν λέει ότι θέλει τη Γροιλανδία», δήλωσε η Φρεντέρικσεν, στον απόηχο της επιθετικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Βενεζουέλα.

«Αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στρατιωτικά σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, τότε τα πάντα σταματούν – το ίδιο το ΝΑΤΟ και η ασφάλεια που έχει διαμορφωθεί από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε.

Το πρόσχημα της “εθνικής ασφάλειας”

Η ανησυχία είναι έντονη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ότι το ζήτημα της Γροιλανδίας μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο διπλωματική κρίση, αλλά και βαθύ ρήγμα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Την περασμένη Κυριακή, ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Γροιλανδία «από την άποψη της εθνικής ασφάλειας».

«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία. Είναι εξαιρετικά στρατηγική αυτή τη στιγμή. Είναι γεμάτη ρωσικά και κινεζικά πλοία», δήλωσε σε δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One, προσθέτοντας ότι «η Δανία δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί».

Αργότερα, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου για θέματα πολιτικής, Στίβεν Μίλερ, υποστήριξε ότι «η Γροιλανδία θα έπρεπε να είναι μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών», απορρίπτοντας ωστόσο την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης.

Όταν πιέστηκε για το αν η στρατιωτική επιλογή αποκλείεται, αμφισβήτησε ευθέως τη δανική κυριαρχία στο αρκτικό έδαφος.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά την ανάρτηση της Κέιτι Μίλερ, συμμάχου του Τραμπ, η οποία δημοσίευσε χάρτη της Γροιλανδίας καλυμμένο με την αμερικανική σημαία και τη λέξη “SOON” (Σύντομα).

Ρωσία και Κίνα στον αρκτικό ορίζοντα

Το CNN επισκέφθηκε τη Γροιλανδία τον Οκτώβριο, την ώρα που ο δανικός στρατός πραγματοποιούσε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη ισχύος, επισήμως για την αποτροπή ρωσικών και κινεζικών απειλών.

Παρότι η Ρωσία είναι σήμερα απορροφημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Δανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, μετά το τέλος του, θα μεταφέρει πόρους και εμπειρία μάχης στην Αρκτική.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ενισχύει σταθερά την παρουσία της, συμμετέχοντας σε κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία, χρηματοδοτώντας υποδομές και προωθώντας τον “πολικό δρόμο του μεταξιού”.

Παρά τα παραπάνω, ανώτατοι Δανοί στρατιωτικοί διαβεβαιώνουν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα συνιστούν σήμερα άμεση στρατιωτική απειλή για τη Γροιλανδία.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει απειλή αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNN ο υποστράτηγος Σόρεν Άντερσεν, επικεφαλής της Μικτής Αρκτικής Διοίκησης της Δανίας.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου -με έκταση ίση με έξι Γερμανίες ή με την Αλάσκα και την Καλιφόρνια μαζί- είναι σχετικά εύκολο να αμυνθεί, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη υποδομών καθιστούν μεγάλες εκτάσεις του «σχεδόν απόρθητες».

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, Δανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είχαν στόχο να στείλουν μήνυμα στον Τραμπ πως η ασφάλεια της Γροιλανδίας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν φαίνεται να απέδωσε. Και με μια κυβέρνηση Τραμπ που δηλώνει ενισχυμένη από την πρόσφατη δράση της στη Βενεζουέλα, το μέλλον της Γροιλανδίας -και η συνοχή της δυτικής συμμαχίας- παραμένουν αβέβαια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα