Η Ευρώπη πιέζει την Τουρκία για το προσφυγικό

default image

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλα όσα έγιναν στην χθεσινή διπλή Σύνοδο Κορυφής και τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ νωρίς το πρωί θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας

Ευθύνες στην Τουρκία καταλόγισαν πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου για το θέμα των μεταναστευτικών ροών με βάση το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία μείωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής προεδρίας του Λουξεμβούργου τον Νοέμβριο ήρθαν στα ελληνικά νησιά 5.000 πρόσφυγες και τον Δεκέμβριο 4.000, μείωση καθόλου σημαντική, που δεν φαίνεται να οφείλεται σε μέτρα που πάρθηκαν από τη γειτονική χώρα, αλλά από παράγοντες, όπως οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το θέμα συζητήθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας του να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως των Μαροκινών, που επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Είναι γεγονός πως από τη στιγμή που οι Μαροκινοί δεν χρειάζονται βίζα για την μετακινησή τους στην Τουρκία με μόλις 35 ευρώ μπορούν εύκολα να βρεθούν στην γειτονική χώρα.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων [visa] της Τουρκίας με κάποιες χώρες και φέρεται να απαίτησε από την γειτονική χώρα δυο πράγματα:

– Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία. 

– Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Η Ευρωπαική Συνοριοφυλακή

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν αργά χθες το βράδυ πως η συγκεκριμένη Σύνοδος δεν πρόκειται να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα. Η πρόταση της Κομισιόν για μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή μπαίνει στο στάδιο των διαβουλεύσεων. Καλά ενημερωμένες πηγές διευκρίνιζαν, πως υπήρξαν επιφυλάξεις από κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, ενώ είναι γνωστές και οι ενστάσεις που έχει η Ισπανία.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, πως δεν έχει πρόβλημα, διατηρώντας, όμως επιφυλάξεις σε σχέση με την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί. Η συγκατάθεση των κρατών – μελών θεωρείται απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.

Τα hot spots στα Ελληνικά νησιά

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

επιδοκιμάστηκε η πρόοδος της Ελλάδας σχετικά με τα κέντρα ταυτοποίησης με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με διπλή αναφορά να δίνει συγχαρητήρια στην Ελληνική πλευρά.

Αυτό το οποίο φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στη Σύνοδο είναι πως

“υλοποιούμε τις υποχρεώσεις μας, αξιοποιούμε τις αποφάσεις της ΕΕ για επιστροφές και θα πρέπει σε αυτόν τον τομέα να βοήθησει παραπάνω η ΕΕ.”

Μέσα στην εβδομάδα, άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών χωρών και έμειναν απολυτως ευχαριστημένοι από τις προόδους των εργασιών στα hot spots.

Τα κλειστά σύνορα

Ο πρώθυπουργος έθεσε στο τραπέζι των “28” και το ζήτημα των κλειστών συνόρων επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει “αποθήκη ψυχών” και να μένουν στη χώρα μας όλοι οι πρόσφυγες. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει να υποτιμηθεί και πρέπει να καταπολεμηθεί εν τη γενέσει του.

Τετ α τετ με Μέρκελ

Όλα τα ζητήματα, καθώς και η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να τεθούν στο ραντεβού που κλείστηκε αργά χθες το βράδυ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ στις 10.30 π.μ.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και δεν αποκλείεται στο περιθώριο αυτής ο πρωθυπουργός να συναντήσει και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα