Η Γαλλία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης
Διαβάζεται σε 4'
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Τι αναφέρει σε ανάρτησή του.
- 24 Ιουλίου 2025 22:41
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (24/7) ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Η ανακοίνωση του Μακρόν έρχεται εν μέσω παγκόσμιας οργής για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και τις συνθήκες λιμού που επιβάλλει το Ισραήλ, το οποίο όπως καταγγέλλουν δεκάδες οργανώσεις έχει αποκλείσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Ο Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι θα επισφραγίσει την απόφαση αυτή κατά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Η Γαλλία θα συμπροεδρεύσει στη συνέχεια, με τη Σαουδική Αραβία, μιας διεθνούς διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την αναβίωση της «λύσης των δύο κρατών», της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Η διάσκεψη αυτή, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
“Το πιο επείγον σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν, στην ανάρτησή του, δημοσίευσε επίσης την επιστολή που απέστειλε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, η Γαλλία αποσκοπεί στο να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και θα κινητοποιήσει όλους τους διεθνείς εταίρους της που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό”.
Η ανάρτηση Μακρόν:
“Πιστός στη διαρκή δέσμευσή μου για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Θα κάνω αυτήν την επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Το πιο επείγον σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός.
Η ειρήνη είναι εφικτή.
Πρέπει άμεσα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας.
Πρέπει επίσης να εγγυηθούμε τον αποστρατικοποιημένο ρόλο της Χαμάς, να εξασφαλίσουμε και να ξαναχτίσουμε τη Γάζα.
Τέλος, πρέπει να οικοδομήσουμε το κράτος της Παλαιστίνης, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και να επιτρέψουμε να συμμετάσχει στην ασφάλεια όλων στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας πλήρως το Ισραήλ και αποδεχόμενοι τον αποστρατικοποιημένο χαρακτήρα του.
Δεν υπάρχει εναλλακτική.
Οι Γάλλοι επιθυμούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Εμείς, οι Γάλλοι, με τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους, τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό είναι εφικτό.
Αναγνωρίζοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντί μου, του έχω γράψει για την αποφασιστικότητά μου να προχωρήσουμε.
Θα κερδίσουμε την ειρήνη“.
Όπως επισημαίνει το France24, η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη. Συνολικά 142 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 12 στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν έκανε άμεσο σχόλιο για την ανακοίνωση Μακρόν, η οποία ήρθε λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Κατάρ, λέγοντας ότι η Χαμάς δεν έδειξε καλή πίστη.
Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συνδιοργανώνει μια διάσκεψη στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα για τη λύση των δύο κρατών.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η πλειονότητα των πολιτικών της αντιτίθενται εδώ και καιρό στην αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και λένε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιβράβευση των μαχητών της Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ αμέσως μετά τον πόλεμο του 1967 και την θεωρεί ως μέρος της πρωτεύουσάς του. Στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει χτίσει πολλές εγκαταστάσεις, που φιλοξενούν πάνω από 500.000 Ισραηλινούς εποίκους.
Οι 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν στην περιοχή, βρίσκονται υπό ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση, με την Παλαιστινιακή Αρχή να ασκεί περιορισμένη αυτονομία στις κατοικημένες περιοχές.