Η Ιταλία ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια

default image

Με αντίστοιχη καθυστέρηση όπως και στη χώρα μας, αλλά και ρυθμίσεις που διατηρούν περιορισμούς σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, αντίστοιχους με το ελληνικό παράδειγμα, υπερψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης από τη κυβέρνηση Ρέντσι

Η ιταλική βουλή υπερψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, νομιμοποιώντας τη σχέση χιλιάδων Ιταλών πολιτών. Η κυβέρνηση Ρέντσι, με το βλέμμα στις επικείμενες τοπικές εκλογές, ποντάρει πολλά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προκειμένου να προσελκύσει το αριστερό ακροατήριο που έχει απομακρυνθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετά τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε με 369 ψήφους υπέρ έναντι 193 κατά, καθιστώντας έτσι την Ιταλία την τελευταία μεγάλη χώρα της Ευρώπης και η τελευταία στη δυτική Ευρώπη που υιοθετεί “ασθμαίνοντας” ένα σύμφωνο συμβίωσης και αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη διαδικασία της “Ψήφου Εμπιστοσύνης” στη βουλή προκειμένου να επισπεύσει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο, που μοιάζει πολύ με το ελληνικό σύμφωνο, επιτρέπει στα ζευγάρια να μοιραστούν το ίδιο επώνυμο, παρέχει κληρονομικά δικαιώματα, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο ως συνοδός του συντρόφου, αλλά και άδεια παραμονής στη χώρα σε περίπτωση που ένας εκ των δύο δεν είναι Ιταλός υπήκοος. Από το σύμφωνο λείπει κάθε αναφορά στη δυνατότητα υιοθεσίας, ενός παιδιού που είναι βιολογικό τέκνο του ενός από τους συντρόφους.

Εκπρόσωποι της LGBT κοινότητας αναφέρουν πως είναι μια μέρα γιορτής, καθώς το κείμενο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα, με ορισμένους παρόλα αυτά να σημειώνουν πως για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. “Δεν έχουμε το ίδιο δικαίωμα στο γάμο. Η Ιταλία είναι πίσω 20 χρόνια και στο μέλλον, η δεξιά στη χώρα και το Βατικανό θα εκμεταλλευτούν το σύμφωνο για να μας πουν “είναι υπεραρκετό” αναφέρει κάποιος άλλος.

Οι αντιδράσεις πάντως στο θέμα είναι πολύ πιο έντονες στη γειτονική Ιταλία, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης το Φλεβάρη, όταν και πρωτοεισήλθε το νομοσχέδιο, προκειμένου να υπερασπιστούν την “παραδοσιακή οικογένεια”. Σήμερα, οι πολέμιοι του νομοσχεδίου σκοπεύουν να προκαλέσουν δημοψήφισμα για το θέμα.

ΠΗΓΗ LIBERATION

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα