Η κρίση του Κόλπου: Απομονώνεται το Κατάρ, στοχοποιείται η Μόσχα

Η κρίση του Κόλπου: Απομονώνεται το Κατάρ, στοχοποιείται η Μόσχα
FILE - In this Thursday Jan. 6, 2011 file photo, a traditional dhow floats in the Corniche Bay of Doha, Qatar, with tall buildings of the financial district in the background. Qatar, now facing a diplomatic crisis with other Arab nations, is a small country with a big history of turmoil and coups as it became one of the world's top suppliers of natural gas and now plans to host the 2022 FIFA World Cup. (AP Photo/Saurabh Das, File) AP

Η μία μετά την άλλη οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, την ώρα που απαγορεύεται η επιβίβαση πολιτών του κρατιδίου σε πτήσεις προς το Ντουμπάι. Η στάση των ΗΠΑ και η εμπλοκή της Μόσχας

Η Μαυριτανία, χώρα της Δυτικής Αφρικής και μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, διέκοψε την Τρίτη διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ λόγω της φερόμενης “υποστήριξης τρομοκρατών” της χώρας, είπε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων.

Οι ισχυρότερες χώρες του αραβικού κόσμου – μεταξύ των η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ τη Δευτέρα, ισχυριζόμενες ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές και το Ιράν.

“Το κράτος του Κατάρ έχει συνδέσει τις πολιτικές του (…) με την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τη μετάδοση εξτρεμιστικών ιδεών”, είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε σε δήλωσή του στην αραβική γλώσσα που εξέδωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Μαυριτανίας. “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες ανθρώπινης ζωής σ’ αυτές τις αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Απαγόρευση επιβίβασης

Οι πολίτες του Κατάρ δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας Qantas προς το Ντουμπάι, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν απαγορεύσει την διέλευσή τους μέσω των αεροδρομίων τους, μετά την διακοπή των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Qantas.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, αλλά κι άλλες χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου διέκοψαν στις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορείται για την παροχή υποστήριξης στις τρομοκρατικές οργανώσεις, μία κατηγορία την οποία το εμιράτο αρνείται.

Τα ΗΑΕ έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες του Κατάρ, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί οι πρακτικές επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση αυτή, στις αεροπορικές εταιρίες της περιοχής.

χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμίσουμε την εξεμιστρική ιδεολογία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν χθες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου, είπε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση των αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.

“Το μήνυμά του ήταν ότι χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμίσουμε την εξεμιστρική ιδεολογία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να είναι ενωμένος ο Κόλπος για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής”, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Επικοινωνία Ουάσιγκτον – Ντόχα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Καταριανό ομόλογό του μετά από την απόφαση ισχυρών αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με Κατάρ, σύμμαχό τους στον Κόλπο, είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της συνομιλίας των.

Νωρίτερα χθες το Πεντάγωνο επανέλαβε τα θετικά σχόλιά του για το Κατάρ, ιδιαίτερα για την φιλοξενία μιας σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής βάσης και για την “αδιάκοπη δέσμευσή (του) στην περιφερειακή ασφάλεια”, επιμένοντας στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων παρά τον χαιρετισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, της απόφασης των αραβικών χωρών να δικόψουν σχέσεις με το Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, πλοίαρχος του αμερικανικού Ναυτικού Τζεφ Ντέιβις, αρνήθηκε νωρίτερα χθες να απαντήσει μια ερώτηση για το αν το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία, όπως ισχυρίζονται οι αραβικές χώρες, λέγοντας, “Δεν είμαι ο αρμόδιος γι’ αυτήν την ερώτηση. Τους θεωρώ κράτος υποδοχής μιας πολύ σημαντικής μας βάσης στο Αλ Ουντέιντ”.

Οι Ρώσοι Χάκερ

Την ίδια ώρα, ειδικοί ερευνητές του FBI εξετάζουν το ενδεχόμενο πίσω από την κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου να κρύβονται οι “διαβόητοι” Ρώσοι Χάκερς, τους οποίους κατηγορεί μερίδα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, την Τρίτη, οι Financial Times ανέφεραν πως το Εμιράτο του Κατάρ είχε όντως δώσει χρήματα στους Τζιχαντιστές σε μια υπόθεση ομηρίας μελών της πριγκιπικής οικογένειας, τα οποία και παραδόθηκαν τελικά σώα στις ιρακινές δυνάμεις.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/AP Photo/Saurabh Das, File

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα