“Η Κύπρος έχει δικαίωμα για έρευνες”

default image

Η Ευρώπη δε θα δεχθεί τη χρήση απειλών μεταξύ γειτόνων, όπως διεμήνυσε ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε. Στην "κλιμάκωση" της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής απέδωσε τις εντάσεις η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάθριν Άστον

Μιλώντας και για λογαριασμό της παριστάμενης Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εντάσεις Κύπρου – Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπος Στέφαν Φούλε ξεκαθάρισε, ότι η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση αναγνωρίζει, ως κράτος, μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της Τουρκίας, κατέστησε απολύτως σαφές ότι “η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται απειλές, μεταξύ γειτόνων”.

“Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της”.

“Η Τουρκία θα πρέπει και εκείνη να εργασθεί, για τον σκοπό της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από τη συνεργασία με την ΕΕ, παρά με τη δημιουργία εντάσεων”, σημείωσε.

Στην αρχή της συζήτησης, η λαίδη Άστον είπε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης να κατευνάσει τις εντάσεις και να πείσει την Τουρκία να προσυπογράψει τους στόχους, που θα την οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ,  αποδίδοντας την  κλιμάκωση των εντάσεων στην εντατικοποίηση της τουρικής εξωτερικής πολιτικής.

“Άδικο να εξισώνουμε το θύμα με το θύτη”

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, υπενθύμισε στην κα Άστον, ότι ”η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη νόμιμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου, ότι το 2008 τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν πλοία που εκτελούσαν ωκεανογραφικές έρευνες εντός της εν λόγω ζώνης, και ότι τώρα, υπό το φως των γεωτρήσεων, η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Κύπρο να εγκαταλείψει αυτό το νόμιμο δικαίωμα, απειλώντας την ανοιχτά ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα στείλει πολεμικά πλοία και να συνάψει μια συμφωνία με τη μη αναγνωρισμένη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για τους σκοπούς της εξερεύνησης της ΑΟΖ υπονομεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις υφιστάμενες συμφωνίες”.

Χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η χρήση απειλών, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισείοντας τον κίνδυνο ότι, είναι πολύ μικρή η διαφορά ανάμεσα σε μία ελεγχόμενη και μία ανεξέλεγκτη ένταση.

Παρεμβαίνοντας για λογαριασμό της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο Χάνες Σόμποτα δήλωσε ότι ”αυτό που βλέπουμε τώρα από την Τουρκία δεν είναι συμπεριφορά υποψήφιου εταίρου της ΕΕ και ότι μ’ αυτή της τη συμπεριφορά, δεν φαίνεται να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

Η Ομάδα μου προσφέρει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί την Τουρκία να σεβασθεί το γεγονός, ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε ο κ. Σόμποτα.

”Δεν μπορούμε να δεχθούμε απόψεις που υποστηρίζουν ότι η συνέχιση των κυπριακών εξορύξεων δεν συμβάλλει, τάχα, στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και το θέμα για μένα είναι τι κάνει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη πάνω σ’ αυτό”, υπογράμμισε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, σημειώνοντας με νόημα ότι: ”Νομίζω ότι η ΕΕ αρέσκεται στο να έχει το ζήτημα της Κύπρου σε αγρανάπαυση και να το επαναφέρει σε συζήτηση τη στιγμή που τη συμφέρει.”

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Ελευθερίας-Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλα, διερωτήθηκε για ποιο λόγο να συμβουλεύουμε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τα δύο μέρη.

“Είναι άδικη μεταχείριση να εξισώνουμε το θύμα με το θύτη”, υπογράμμισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και απευθυνόμενη προς την κ. Άστον, την κάλεσε να προσδιορίσει “ποια είναι τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να τα υπερασπισθούμε”, όπως δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα