Η Μέρκελ κατεβάζει τους τόνους. ‘Κομμάτι της χώρας οι Τούρκοι στη Γερμανία’

default image

Γερμανία και Τουρκία συνδέονται από πολλά και μπορούν να διαφωνούν σε κάποιο θέμα, δήλωσε η Μέρκελ. Την ελπίδα του να μην υπάρξουν "υπεραντιδράσεις" από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Γερμανία και Τουρκία συνδέονται από πάρα πολλά και μπορούν σε κάποιο θέμα να διατηρούν διαφορετικές απόψεις, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, ‘Αγγελα Μέρκελ αναφερόμενη στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ τόνισε την επιθυμία του Βερολίνου να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

«Την Γερμανία και την Τουρκία τις συνδέουν πάρα πολλά. Ακόμη και αν σε ένα συγκεκριμένο θέμα διατηρούμε διαφορετικές απόψεις, το εύρος των σχέσεών μας, των φιλικών και στρατηγικών σχέσεών μας, είναι τόσο μεγάλο – ξεκινώντας από θέματα άμυνας μέχρι τα τρία εκατομμύρια πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία. Για αυτό θέλω κι εγώ και όλη η κυβέρνηση να συμβάλουμε ώστε ειδικά στα συμβάντα πριν από 101 χρόνια να προωθήσουμε και τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και να κάνουμε το παν ώστε οι εταίροι να μπορούν και πάλι να μιλήσουν για αυτό, για το πώς επεξεργαζόμαστε την Ιστορία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο πρέπει να φροντίσει όλο το εύρος των διμερών σχέσεων με την Τουρκία «και να πούμε και στους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία ότι δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτοι εδώ, αλλά ότι είναι και θα παραμείνουν κομμάτι της χώρας μας και ότι σε έναν δημοκρατικό πολιτισμό ανήκει και η κριτική συζήτηση για ένα θέμα».

Από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας να εξομαλυνθούν το συντομότερο.

Ανεξάρτητη απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου

Για μια «ανεξάρτητη απόφαση» του γερμανικού Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί εφικτό να μην υπάρξουν «υπεραντιδράσεις».

Με δήλωσή του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αργεντινή, ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση, όπως και η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημείωσε ακόμη ότι στο θέμα του χειρισμού της Ιστορίας που συνδέει την Αρμενία με την Τουρκία η Γερμανία «δεν θα σταματήσει να συνεισφέρει προκειμένου οι δύο χώρες να συζητούν όχι μόνο ο ένας γα τον άλλον, αλλά μεταξύ τους» και αναφέρθηκε στα «πολλά που συνδέουν την Γερμανία με την Τουρκία – και πέρα από τις πολιτικές σχέσεις». Επανέλαβε δε το ενδιαφέρον του Βερολίνου για μια στενή και εταιρική σχέση με την Τουρκία.

Η μόνη αρνητική ψήφος προήλθε από το CDU

Στην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από την Λειψία Μπετίνα Κούντλα ανήκει η μοναδική αρνητική ψήφος κατά τη σημερινή ψηφοφορία του ομοσπονδικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ η αποχή προήλθε από τον Όλιβερ Βίτκε, βουλευτή από το Γκέλζενκίρχεν, επίσης της CDU.

«Δεν είναι δουλειά της γερμανικής Βουλής η ιστορική αξιολόγηση γεγονότων σε άλλες χώρες», δήλωσε η Μπετίνα Κούντλα, αιτιολογώντς την ψήφο της και πρόσθεσε ότι αυτό είναι καθήκον του κράτους που το αφορά άμεσα, δηλαδή της Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι στο ψήφισμα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από ιστορικές πηγές, τα οποία να στηρίζουν τον όρο «γενοκτονία», ενώ προειδοποίησε ότι θα επιβαρυνθούν οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και θα δυσκολέψει η εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα για την προσφυγική κρίση.

Ο Όλιβερ Βίτκε από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα «BILD», δήλωσε ότι «η εκδίωξη και η δολοφονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ήταν σαφώς ένα έγκλημα, αλλά για μένα το θέμα είναι να χτίσουμε γέφυρες και να κοιτάξουμε μπροστά, προκειμένου να μπορούν στην Τουρκία να χτιστούν και πάλι εκκλησίες και να προχωρήσουν τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου».

Σε δημοσκόπηση, πάντως, που διενήργησε το Ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 74% των Γερμανών θεωρεί σωστή την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 18%. Την ίδια ώρα το 57% δηλώνει ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιδείνωσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων, αντίθετα προς το 37% των ερωτηθέντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα