Η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας

Καλά νέα για την οικονομία της Πορτογαλίας. Αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα
- 10 Μαΐου 2014 11:19
Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα στο « Ba2 », λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και την επερχόμενη έξοδο της χώρας από το διεθνές σχέδιο οικονομικής διάσωσης ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Στην ανακοίνωσή του ο Moody’s συνοδεύει την αναβάθμιση της οικονομίας της Πορτογαλίας με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν και αναφέρει τους τρεις βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Πρώτον , “η κατάσταση του προϋπολογισμού στην Πορτογαλία έχει βελτιωθεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται το τρέχον έτος , αν και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα”. Δεύτερον “το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ επιπλέον, σε σύγκριση με ότι προβλεπόταν το περασμένο έτος , γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της χώρας προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης» όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος.
Εν συνεχεία αναφέρει ο Moody’s, η Πορτογαλία θα βγει από το τριετές σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ), πολύ σύντομα , χωρίς να καταφύγει σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. “Η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, τονίζει ο Moody’s.
Τέλος, “η πορτογαλική οικονομική ανάκαμψη παγιώνεται, χάρη στις εξαγωγές που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις” αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, προβλέποντας μια “βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα , χάρη στις πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από τις αρχές”.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)