Η ντρίμπλα του Τραμπ με το Χάρβαρντ είναι απειλή για όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 9'
Η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει τους διεθνείς φοιτητές από το “αντισημικό” και “συνεργάτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας” Χάρβαρντ. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η κίνησή του.
- 23 Μαΐου 2025 09:41
Θα έλεγε κάποιος πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πολύ διαθέσιμο χρόνο για να ανοίξει και να διαχειριστεί άλλο μέτωπο, μετά τα όσα κάνει (ή δεν κάνει) σε όλον τον πλανήτη.
Ασχολείται με τους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα και της Ρωσίας με την Ουκρανία, τους δασμούς που επιβάλει και αφότου προκληθεί παγκόσμια αναταραχή, ανακαλεί, την τουρνέ σε τρεις από τις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη για συμφωνίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων (και δώρο ένα αεροσκάφος) και την έγκριση του προϋπολογισμού, σε συνάρτηση με νομοθεσίες για το φορολογικό και το μεταναστευτικό που έχουν δημιουργήσει ρήξη στα εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Και όμως, αποδεικνύεται ότι στο ευρύτερο πλαίσιο της συγκρουσιακής πολιτικής πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα.
Έτσι, η κυβέρνηση προχώρησε πριν λίγες ώρες στην απαγόρευση της εγγραφής ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ και τη μετεγκατάσταση όσων φοιτούν ήδη εκεί, σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αλλιώς θα χάσουν τη βίζα τους.
Με αυτόν τον τρόπο έφτασε στην ανώτερη “πίστα” ο “πόλεμος” που άρχισε τον Απρίλιο με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
Οι New York Times θύμισαν πως το Harvard University έχει αντιμετωπίσει ραγδαίες επιθέσεις από τότε που ο πρόεδρός του, Άλαν Μ. Γκάρμπερ, δήλωσε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις για αλλαγή των πρακτικών εισαγωγής φοιτητών και του προγράμματος μαθημάτων. Eπί της ουσίας, αρνήθηκε να υποταχθεί στην κυβερνητική εποπτεία. Εθελουσίως μείωσε το μισθό του κατά 25%.
Οι άνθρωποι του Τραμπ προχώρησαν σε «πάγωμα» επιχορηγήσεων άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Χάρβαρντ υπέβαλε αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη σε περικοπές στη χρηματοδότηση της έρευνας του πανεπιστημίου.
Αυτό έφερε τα πάνω κάτω στον προϋπολογισμό του ιδρύματος που ανάγκασε ορισμένα προγράμματα που έχουν πληγεί σοβαρά να επαναπροσδιορίσουν το πεδίο εφαρμογής και την αποστολή τους.
Ακολούθησε η αφαίρεση του καθεστώτος φοροαπαλλαγής, με τον Τραμπ να λέει πως “αυτό τους αξίζει” και ότι έχει διατάξει έρευνα για φυλετικές διακρίσεις εντός του πανεπιστημίου.
Ο Λευκός Οίκος είχε καλέσει το ίδρυμα να ζητήσει συγγνώμη στον Τραμπ “για τον εξωφρενικό αντισημιτισμό που έλαβε χώρα στην πανεπιστημιούπολη του κολεγίου τους, εναντίον Αμερικανών Εβραίων φοιτητών”.
Δια της υπουργού Εσωτερικών, Κρίστι Νοέμ ζήτησε από το Χάρβαρντ να παραδώσει λεπτομερή αρχεία για τις “παράνομες και βίαιες δραστηριότητες” των διεθνών φοιτητών του. Χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό ίδρυμα “αντισημιτικό ίδρυμα της ακροαριστεράς” και “απειλή για τη δημοκρατία”.
Είχε δώσει προθεσμία έως τις 30/4 για την παράδοση των αρχείων.
Αλλιώς, θα προχωρούσε στην αφαίρεση της πιστοποίησης του ως προς το Πρόγραμμα Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής (Student and Exchange Visitor Program-SEVP).
Το Χάρβαρντ δεν υπάκουσε κα πριν λίγες ώρες οι διεθνείς φοιτητές του Χάρβαρντ κλήθηκαν να εγκαταλείψουν -το πανεπιστήμιο και αν δεν βρουν κάποιο άλλο, τη χώρα.
ΠΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
Η αλήθεια είναι πως σχεδόν το 70% των φοιτητών του Χάρβαρντ είναι Αμερικανοί. Στο παρελθόν το πανεπιστήμιο έχει κατηγορηθεί για έλλειψη συμπερίληψης, δεδομένου και ότι τα 2/3 των φοιτητών ανήκουν στο 10% πιο πλούσιο ποσοστό των Αμερικανών πολιτών, με το μέσο όρο ετήσιου εισοδήματος των οικογενειών τους να είναι τα 168.800 δολάρια.
Ο Τραμπ ωστόσο, δεν εξήγησε ποτέ πώς θα διορθωθεί η συνθήκη αυτή με την “αποβολή” των διεθνών φοιτητών.
Πιο συγκεκριμένα, την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25 το ιδιωτικό Ivy League (βλ. οκτώ καλύτερα ιδιωτικά ερευνητικά πανεπιστήμια των Νοτιοανατολικών ΗΠΑ) εκπαιδευτικό ίδρυμα της Μασαχουσέτης δέχθηκε τις εγγραφές 6.793 διεθνών φοιτητών που εκπροσωπούν 140 χώρες.
Αντιστοιχούν στο 27.2% του συνόλου των 24.596.
Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα πρέπει να βρουν άλλο πανεπιστήμιο ή θα χάσουν το νόμιμο καθεστώς τους -δηλαδή, τη φοιτητική βίζα παραμονής στη χώρα-, με τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Χάρβαρντ να πλήττονται τα μάλα.
Εν τω μεταξύ, επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια, συνήθως πληρώνουν περισσότερα χρήματα (συμβάλλουν με 43 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην οικονομία των ΗΠΑ), με την προσφορά τους στη γενικότερη κουλτούρα και εξέλιξη των επιστημών να είναι ανεκτίμητη.
Κάποιοι ευεργετούνται από το κυβερνητικό πρόγραμμα Προαιρετικής Πρακτικής Κατάρτισης (Optional Practical Training program) που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να χορηγούν τις βίζες διεθνών φοιτητών για έως και τρία χρόνια μετά την αποφοίτησή τους -όταν εργάζονται σε postgraduate δουλειές που πια δεν μπορούν να κάνουν, ακόμα και αν έχουν αποδεχθεί προτάσεις.
Το “χτύπημα” βέβαια, έγινε μέσω άλλου προγράμματος που ισχύει για όλα τα πανεπιστήμια.
Ό,τι γίνεται στο Χάρβαρντ μπορεί να γίνει παντού
Ο τρόπος που ενημέρωσε για τα καθέκαστα ο Τραμπ ήταν μέσω της Κρίστι Νοέμ, υπουργού της Εσωτερικής Ασφάλειας. Εκείνη διέταξε να τερματιστεί το Πρόγραμμα Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής (Student and Exchange Visitor Program-SEVP) στο Χάρβαρντ.
Όπως είπε το πρόγραμμα που επιτρέπει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ να δέχονται διεθνείς φοιτητές, φέρεται να επέτρεπε σε «αντιαμερικανούς, φιλοτρομοκράτες, αντισημίτες»ξένους, που επιδίδονται σε «φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό», «να παρενοχλούν και να επιτίθενται σωματικά σε άτομα και να παρεμποδίζουν το κάποτε σεβαστό μαθησιακό του περιβάλλον».
Η διοίκηση κατηγορήθηκε πως δεν έκανε κάτι για να τα σταματήσει όλα αυτά.
Σε ένα flash back από το ‘60 και ένα repetition όσων είπε ο Τραμπ πριν ένα μήνα, η Νοέμ κατηγόρησε το Χάρβαρντ πως συνεργάζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και φιλοξενεί και εκπαιδεύσει μέλη της παραστρατιωτικής του ομάδας.
Έδωσε στο σχολείο 72 ώρες για να παραδώσει μια λίστα με τα αρχεία των διεθνών φοιτητών, ώστε να ανακτήσει την πιστοποίησή του πριν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Το υπουργείο αναζητά πειθαρχικά αρχεία, καθώς και ηλεκτρονικά, όπως και βίντεο και ηχητικό υλικό διεθνών φοιτητών που συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες, βία, απειλές κατά του προσωπικού ή των φοιτητών ή σε διαμαρτυρίες, εντός ή εκτός της πανεπιστημιούπολης τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Νοέμ κατέληξε στο ότι «είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα, για τα πανεπιστήμια να εγγράφουν ξένους φοιτητές και να επωφελούνται από τις υψηλότερες πληρωμές διδάκτρων για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων των χορηγιών τους.
Το Χάρβαρντ είχε πολλές ευκαιρίες να κάνει το σωστό. Αρνήθηκε. Ας χρησιμεύσει αυτό ως προειδοποίηση σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη τη χώρα».
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ;
Ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ, Τζέισον Νιούτον, χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης Τραμπ «παράνομη» και «αντίποινα», που «απειλούν την κοινότητα του πανεπιστημίου και τη χώρα μας και υπονομεύουν την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του Χάρβαρντ».
Η ερώτηση είναι αν ο Τραμπ μπορεί να κάνει αυτό που θέλει: να κρατήσει τους διεθνείς φοιτητές εκτός Χάρβαρντ -με προοπτική να κάνει το ίδιο σε όποιο πανεπιστήμιο δεν τον υπακούει.
Οι νομοθέτες εξηγούν πως στο επίκεντρο είναι η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας να τερματίσει την πιστοποίηση του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής (SEVP), εξαιτίας της αδυναμίας του Χάρβαρντ να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις για την παράδοση λεπτομερών αρχείων σχετικά με τις δραστηριότητες των ξένων φοιτητών.
Ιδιαίτερα σε σχέση με «διαμαρτυρίες και τη φερόμενη κακή διαγωγή, μαζί με κατηγορίες για υποκίνηση αντισημιτισμού και άλλες ιδεολογικές ανησυχίες».
Innocent until proven guilty
To “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” είναι θεμελιώδης αρχή της δικαιοσύνης. Νομικά λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει εξουσία να ανακαλέσει την πιστοποίηση SEVP, εάν ένα πανεπιστήμιο δεν πληροί τις απαιτήσεις αναφοράς ή δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα του προγράμματος.
Η διαδικασία όμως, που προβλέπεται αφορά μια ειδοποίηση πρόθεσης και σαφή αποδεικτικά στοιχεία μη συμμόρφωσης.
Πάμε τώρα, στον νόμο περί μετανάστευσης που επιτρέπει στην κυβέρνηση ευρεία διακριτική ευχέρεια να ανακαλεί φοιτητικές βίζες, για λόγους όπως η εθνική ασφάλεια ή η εγκληματική δραστηριότητα.
Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, οι ενέργειες πρέπει να βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία, όπως και να ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, κάτι που επίσης δεν έγινε με το Χάρβαρντ.
Δηλαδή, δεν αρκούν αόριστες κατηγορίες, όπως “υποκίνηση βίας” ή “σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας”. Τουναντίον, αυτές κάνουν το όλο θέμα να φαίνεται περισσότερο τιμωρητικό, παρά ηθικό.
Οι ειδικοί εξηγούν πως η ανάκληση της πιστοποίησης SEVP του Χάρβαρντ φαίνεται να είναι μια γενική ενέργεια και ότι δεν στοχεύει σε μεμονωμένες παραβιάσεις. Γεγονός που εγείρει νομικά ερωτήματα σχετικά με την αναλογικότητα και τη δικαιοσύνη.
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια εξέδωσε διαταγή που προστατεύει το νομικό καθεστώς μεμονωμένων φοιτητών από αυθαίρετη ανάκληση, υποδηλώνοντας πιθανή υπέρβαση στην προσέγγιση της διοίκησης.
Συμπερασματικά, ενώ η εκτελεστική εξουσία έχει την εξουσία να επιβάλλει τους νόμους περί μετανάστευσης, η συγκεκριμένη ενέργεια κατά του Χάρβαρντ φαίνεται να διευρύνει τα νομικά όρια και κινδυνεύει να πολιτικοποιήσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Μένει να επιβεβαιωθεί πως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες και παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για τη μη συμμόρφωση του Χάρβαρντ.
Εφόσον διαπιστωθούν συγκεκριμένα φοιτητικά παραπτώματα, οι στοχευμένες αναθεωρήσεις θα ήταν πιο δικαιολογημένες, από τη γενική απαγόρευση που επηρεάζει χιλιάδες φοιτητές, αδιακρίτως.
Κάτι άλλο βασικό είναι να διευκρινιστεί ποια αρχεία απέκρυψε το Χάρβαρντ και γιατί, με την κυβέρνηση να πρέπει να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς.
Διαφορετικά, θα γίνει ξεκάθαρο πως πρόκειται για παιχνίδι εξουσίας. Bλέπετε, κάποιοι υποστηρίζουν πως το Χάρβαρντ είχε απορρίψει τον μικρότερο γιο του Τραμπ, Μπαρόν.