Η Ονδούρα αποτελεί τη χώρα με τις περισσότερες ανθρωποκτονίες παγκοσμίως

Η πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, είναι η Ονδούρα, αφού κάθε χρόνο σημειώνονται εκατοντάδες δολοφονίες.
- 21 Νοεμβρίου 2014 20:06
Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι
Η δολοφονία της Μις Ονδούρα, Μαρία Χοσέ Αλβαράδο και της αδερφής της Σοφίας, από τον φίλο της δεύτερης έχει συγκλονίσει τον κόσμο και την Ονδούρα. Ο δράστης ομολόγησε πως δολοφόνησε τις δύο γυναίκες, μετά από διαμάχη που είχε με την κοπέλα του Σοφία, και τις έθαψε στην όχθη ενός ποταμού.
Η υπόθεση, αποτέλεσε την αφορμή να έρθει στο προσκήνιο η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ονδούρα, καθώς αποτελεί τη χώρα με τις περισσότερες δολοφονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο προέκυψε πως στη Βρετανία κάθε χρόνο αντιστοιχεί ένας θάνατος για 100.000 ανθρώπους, στις ΗΠΑ που είναι μια χωρά αρκετά πιο βίαιη καταγράφονται 4.7 ανθρωποκτονίες για 100.000 ανθρώπους. Την ίδια στιγμή στο Μεξικό, μια χώρα που είναι γνωστή για την έντονη παραβατικότητα, τη βία και τις πιο επικίνδυνες συμμορίες και καρτέλ του κόσμου, σημειώνονται κάθε χρόνο 21.5 δολοφονίες σε αντιστοιχία 100.000 ανθρώπων.
Στην Ονδούρα όμως, μια χώρα που δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση τον πληθυσμό των ανώτερων παραδειγμάτων, αφού ο αριθμός των κατοίκων της είναι πολύ μικρότερός τους, αντιστοιχούν κάθε χρόνο 91 ανθρωποκτονίες για 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν, κυρίως, γυναίκες.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει τις ανθρωποκτονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο στις πιο ” επικίνδυνες” χώρες του κόσμου.
Η Ονδούρα είναι μια χώρα, όπου οι περισσότερες ανθρωποκτονίες που σημειώνονται αφορούν γυναίκες και τις περισσότερες φορές δεν γίνεται εξιχνίασή τους, αφού τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται πως το λιγότερο από το 2% των υποθέσεων έχουν εξιχνιαστεί από τις αρχές, εγείροντας ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την εμπλοκή των αρχών και της κυβέρνησης στην υπόθεση.
Στον αντίποδα στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται οι ασφαλέστερες χώρες του πλανήτη, αυτές που η παραβατικότητα, η βία και οι ανθρωποκτονίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Ο επιστήμονας, Steven Pinker, στο βιβλίο του “The Better Angles of Our Nature”, κάνοντας μια ανάλυση για τις ανθρωποκτονίες αναφέρει, πως η Ονδούρα αποτελεί την πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου καθώς ο αριθμός τα τελευταία χρόνια τείνει να αυξάνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα η διαβίωση στη χώρα να μοιάζει με ταινία τρόμου.
“Είναι ανησυχητικό που στην καλύτερη των περιπτώσεων ο αριθμός των δολοφονιών, που σημειώνονται ανά τον κόσμο, μπορεί να μειωθεί κατά ένα, μόλις άτομο, αφού ακόμη και στη πιο ήρεμη κοινωνία πάντα θα υπάρχει ένας άνδρας που χάνει τη ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια ενός καυγά, πάντα θα υπάρχει μια γυναίκα που ρίχνει αρσενικό στο τσάι του συζύγου της”, έγραψε ο Pinker, στην εφημερίδα The Guardian.
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι, “Τα υψηλά ποσοστά της κοινωνικής βίας συχνά μειώνονται, σύμφωνα με τον Pinker, όταν το κράτος είναι σε θέση να ενεργεί για λογαριασμό των θιγόμενων προσώπων, εκμηδενίζοντας μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της βίας: η ανθρώπινη παρόρμηση για εκδίκηση.”
“Άλλες αιτίες της βίας είναι η καταπίεση και η υπεράσπιση της τιμής, αιτίες που μπορούν να αποτραπούν από τη σωστή λειτουργία τις εκάστοτε κυβέρνησης και τη λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος δικαιοσύνης”, τόνισε ο ίδιος.
Πολλές από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα, είναι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η παραβατικότητα, η βία, τα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών και εμπορίας λευκής σαρκός αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων τους.
Κατά τον ερευνητή η Ονδούρα αποτελεί μια χώρα που η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση είναι δικαιολογημένη καθώς όλα αυτά τα χρόνια υπέθαλψε τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και οι πολίτες διστάζουν να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη καθώς είναι πια φανερή η αναποτελεσματικότητά της.
Πηγή: Cityam