Η Ουγγαρία αναστέλλει μονομερώς τον Κανονισμό του Δουβλίνου και σταματά να δέχεται πρόσφυγες

default image

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες φιλοξενίας

Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο, με το αιτιολογικό ότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους.

“Η βάρκα είναι γεμάτη” είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

Προκειμένου να “προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα” η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση που αφορά τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει.

Ο λεγόμενος “Κανονισμός του Δουβλίνου”, η εφαρμογή του οποίου αναστέλλεται προσωρινά, αφορά την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και καθορίζει ότι το αίτημα θα πρέπει να εξετάζεται στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ο αιτών πρόσφυγας.

Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες που μπήκαν στην ΕΕ μέσω αυτής αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η πλειονότητα αυτών των μεταναστών —54.000 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη— έφτασαν στην Ουγγαρία περνώντας από τα σύνορα με τη Σερβία με σκοπό να πάνε στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Έτσι, πολλοί συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της Αυστρίας ή της Τσεχίας.

Η Αυστρία, η χώρα που επηρεάζεται κυρίως από την απόφαση της Ουγγαρίας, επέκρινε σχεδόν αμέσως τις ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης. “Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Σένγκεν” σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η ίδια η Αυστρία έχει σταματήσει να εξετάζει τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου, σε μια προσπάθεια να πιέσει άλλες χώρες της ΕΕ να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους υποβλήθηκαν στις αυστριακές αρχές 21.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου — το 2013 είχαν υποβληθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, 17.000 τέτοια αιτήματα και πέρσι 28.000. Το ένα τέταρτο αυτών των αιτημάτων υπάγονται στον “Κανονισμό του Δουβλίνου”. Πρόκειται δηλαδή για πρόσφυγες που έφτασαν στην Αυστρία από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είχε την υποχρέωση να εξετάσει το αίτημά τους.

Στις 17 Ιουνίου η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου.

Η Κομισιόν ανακαλεί τη χώρα στην… τάξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία να δώσει επειγόντως εξηγήσεις μετά την απόφαση της Βουδαπέστης να αναστείλει την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και να μην δέχεται πλέον στο έδαφός της αιτούμενους άσυλο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, παραβαίνοντας το κοινοτικό δίκαιο.

“Καθώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν προβλέπει την αναστολή των μετακινήσεων από τα κράτη μέλη υποδοχής, η Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να δώσει αμέσως διευκρινίσεις για τη φύση και την έκταση αυτής της τεχνικής αποτυχίας και των μέτρων που λαμβάνει για να διορθωθεί η κατάσταση”, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος αναφερόταν στο γεγονός πως άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Βουδαπέστη επικαλέστηκε “τεχνικούς λόγους”, για μια “περίοδο απροσδιόριστης διάρκειας” προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο αρνείται πλέον να υποδέχεται ξανά στο έδαφός της ανθρώπους οι οποίο εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη δική της επικράτεια και κατόπιν μετέβησαν σε άλλες χώρες μέλη. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει πως οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου τυγχάνουν επεξεργασίας στη χώρα που υποδέχεται αρχικά τους πρόσφυγες.

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία επρόκειτο να αναζητηθεί μια συμφωνία για την ανακατανομή των αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας διεμήνυσε, λίγο νωρίτερα, πως η Βουδαπέστη δεν είναι πλέον σε θέση να υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 2.700 μετανάστες διασώθηκαν την Τρίτη στη Μεσόγειο

Tα πλοία που περιπολούν τη Μεσόγειο περισυνέλεξαν περισσότερους από 2.700 μετανάστες από υπερφορτωμένα και επικίνδυνα πλοιάρια χθες Δευτέρα και οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται, γνωστοποίησε σήμερα το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

Πλοία από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στην επιχείρηση Triton της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έσπευσαν να βοηθήσουν 18 διαφορετικά πλεούμενα στα οποία είχαν επιβιβαστεί 2.741 μετανάστες χθες, επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Τουλάχιστον 300 μετανάστες που είχαν διασωθεί πριν από δύο ημέρες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Σικελίας, το Ποτσάλο, σήμερα, όπου μεταφέρθηκαν με πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι αρχές μετέφεραν επίσης στην ξηρά μία σορό σε ένα μεταλλικό φέρετρο.

Το θύμα σκοτώθηκε από τα πυρά που εξαπέλυσε μια ομάδα που ταξίδευε με ένα άλλο πλεούμενο κοντά στις ακτές της Λιβύης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Δικαστήριο της Σικελίας διεξαγάγει έρευνα για το συμβάν.

Μεταξύ των πλοίων που διέσωσαν τους μετανάστες από την θάλασσα ήταν ένα δεξαμενόπλοιο της δανέζικης εταιρείας Torm που περισυνέλεξε 200 μετανάστες οι οποίοι ταξίδευαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης την Κυριακή και τους μετέφερε στην Ιταλία έπειτα από αίτημα των ιταλικών λιμενικών ακτών, επισήμανε η εταιρεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα