Η πρώτη “ρήξη” του πάπα Λέοντα με τον Φραγκίσκο είναι γεγονός

Διαβάζεται σε 5'
Η πρώτη “ρήξη” του πάπα Λέοντα με τον Φραγκίσκο είναι γεγονός
Pope Leo XIV meets with members of the international media in the Paul VI Hall at the Vatican, Monday, May 12, 2025. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ παίρνει θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαφοροποιείται από την μετριοπαθή στάση του προκατόχου του, Φραγκίσκου.

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ως νέος πάπας, ο Λέων ΙΔ’. Το τηλεφώνημα σηματοδοτεί μία ξεκάθαρη μετατόπιση της Αγίας Έδρας προς την πλευρά του Κιέβου και στήριξη στις υποστηριζόμενες από τη Δύση προσπάθειες για άμεση εκεχειρία 30 ημερών.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την πρώτη του συνομιλία με τον νέο πάπα ως “πολύ θερμή και ουσιαστική” και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του. “Εκτιμούμε βαθύτατα τα λόγια του για την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για τη χώρα μας και την απελευθέρωση των κρατουμένων”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η Αγία Έδρα επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά, αλλά δεν γνωστοποίησαν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο πάπας Λέων ΙΔ’ δήλωσε την Κυριακή ότι “καουβαλά στην καρδιά του τα βάσανα του αγαπημένου ουκρανικού λαού” και ζήτησε “μια αυθεντική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη το συντομότερο δυνατόν”. “Ας απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι και ας επιστρέψουν τα παιδιά στις οικογένειές τους”, πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Ρεπορτάζ των Financial Times σημειώνει ότι η στήριξη του νέου πάπα στο Κίεβο σηματοδοτεί ρήξη με την ουδέτερη έως επικριτική στάση του προκατόχου του. Οι Ουκρανοί – και ειδικά οι καθολικοί – εκτίμησαν ιδιαίτερα τη στάση του νέου πάπα, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο εκλιπών Φραγκίσκος είχε αποφύγει να κατηγορήσει ανοιχτά τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, κάνοντας συχνά λόγο για ευθύνες του ΝΑΤΟ και εξισώνοντας τη θέση των δύο πλευρών. Πέρυσι, μάλιστα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις δηλώνοντας ότι η Ουκρανία «θα έπρεπε να έχει το θάρρος να διαπραγματευτεί και να υψώσει λευκή σημαία όταν βλέπει ότι χάνει».

Αντίθετα, ο Λέων ΙΔ΄, το 2022, τότε που ήταν επίσκοπος στο Περού, είχε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ως “ιμπεριαλιστική” και είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

“Πραγματικά αισθανόμαστε ότι ο πάπας Λέων XIV θα είναι ο πάπας της ειρήνης για την πολύπαθη Ουκρανία”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, Σβιατοσλάβ Σέφτσουκ.

Κορυφαίο ζήτημα για το Κίεβο, η υπόθεση των 20.000 παιδιών

Οι Ουκρανοί είχαν επικρίνει τον Φραγκίσκο για τον χαρακτηρισμό Ουκρανών και Ρώσων ως “αδελφών” — έναν όρο που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή του. Επίσης, ο αείμνηστος πάπας Φραγκίσκος είχε στείλει τον Καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια, σε δύο ανθρωπιστικές αποστολές στη Μόσχα για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την επιστροφή των απαχθέντων Ουκρανών παιδιών. Η Αγία Έδρα δήλωσε ότι κάποια παιδιά επέστρεψαν ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της εκκλησίας. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ο ακριβής αριθμός των παιδιών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησής του με τον πάπα Λέοντα ήταν τα σχεδόν 20.000 παιδιά από την Ουκρανία τα οποία, σύμφωνα με το γραφείο του, έχουν απαχθεί από τους Ρώσους. Έρευνα των Financial Times πέρυσι, αποκάλυψε ότι παιδιά από την Ουκρανία που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής το 2022, είχαν δοθεί για υιοθεσία από τις Αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, με ψεύτικη ρωσική ταυτότητα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και την επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, για τον ρόλο τους στις απαγωγές αυτές.

“Η Ουκρανία υπολογίζει στην υποστήριξη της Αγίας Έδρας για να επιστρέψουν τα παιδιά στις οικογένειές τους”, είπε ο Ζελένσκι. Προσέθεσε ότι τον κάλεσε τον πάπα Λέοντα να επισκεφτεί την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα “φέρει πραγματική ελπίδα σε όλους τους πιστούς και τον ουκρανικό λαό”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε την πρόθεσή του να αποδεχθεί άμεσα την κατάπαυση του πυρός των 30 ημερών παρόλο που η Ρωσία απέρριψε την προσφορά, με τον Πούτιν να προτείνει αντ’ αυτού να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη για ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν στην Τουρκία, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την παρουσία του Ρώσου ηγέτη.

Η Κάγια Κάλλας, η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα στο Λονδίνο ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να “παίζει παιχνίδια” και προειδοποίησε ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για νέες κυρώσεις εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει με την κατάπαυση του πυρός για τον μήνα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η απειλή της ΕΕ για νέες κυρώσεις εάν η Ρωσία δεν αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός έως την Δευτέρα ήταν “απαράδεκτη”. “Αυτά τα τελεσίγραφα δεν είναι αποδεκτά για τη Ρωσία”, δήλωσε ο Πεσκόφ. “Δεν μπορείς να μιλάς έτσι στη Ρωσία”, πρόσθεσε. Ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε εάν ο Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου για τη συνάντηση που πρότεινε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα