Η “σιωπή” του Τραμπ δίνει “πάτημα” στη Ρωσία για σφοδρότερες επιθέσεις στην Ουκρανία
Διαβάζεται σε 5'
Με την Ουκρανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σφοδρή κλιμάκωση του πολέμου και τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις να συνεχίζονται, η διεθνής διπλωματία φαίνεται να μην έχει καταφέρει να προσφέρει λύση.
- 25 Μαΐου 2025 22:48
Οι ήχοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν το λιγότερο εκκωφαντικοί. Πρώτα ακούστηκε ο διακεκομμένος ήχος της αεροπορικής άμυνας, που αντηχούσαν στην άκρη της πόλης.
Όταν ο ήχος αυτός σταμάτησε, ακούστηκε αυτός των κινητήρων drones που πλησίαζαν και γινόταν ολοένα και πιο δυνατός, πριν από μια σύντομη σιωπή και στη συνέχεια μια ξαφνική έκρηξη.
Ωστόσο, μετά από δύο ημέρες έντονων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων που χτύπησαν πολιτικά κτήρια σε όλη την Ουκρανία, από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Σε μόλις μια εβδομάδα, από τη στιγμή που οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τον Μάρτιο του 2022 κατέρρευσαν χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς καμία ένδειξη για κατάπαυση του πυρός, έχει γίνει σαφές ότι η παρέμβασή του απέτυχε.
Ο Τραμπ, που προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ είχε καυχηθεί ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες. Αντ’ αυτού έχει ενθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς αρνήθηκε να ασκήσει πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός -υποστηριζόμενη από την Ευρώπη- ή για ουσιαστικές κυρώσεις.
Η στάση του Πούτιν μετά τη συνομιλία με τον Τραμπ
Από τη διάρκεια της δίωρης συνομιλίας του Τραμπ με τον Πούτιν τη Δευτέρα, ο Ρώσος ηγέτης έχει εκφράσει ξεκάθαρα την περιφρόνησή του, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Υπηρεσία Άμυνας και Πληροφοριών των ΗΠΑ είχε προβλέψει ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τον πόλεμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Μετά την κλήση, ο Πούτιν διέταξε τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος της ανατολικής συνοριακής γραμμής της Ουκρανίας. Οι επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους φαίνεται να επιταχύνονται, με αποκορύφωμα δύο συνεχόμενες ημέρες αεροπορικών επιδρομών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Σαββάτου το βράδυ – την πιο σφοδρή αεροπορική επιδρομή του πολέμου έως τώρα, με σχεδόν 300 drones και σχεδόν 70 πυραύλους.
Οι Ουκρανοί και οι δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει ξανά να ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση το καλοκαίρι, αν και είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς το αν αυτή θα είναι αποτελεσματική, δεδομένων των μεγάλων απωλειών της Μόσχας.
Η πραγματικότητα είναι ότι με το αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης, ο κλιμακούμενος πόλεμος με drones μεγάλου βεληνεκούς από τις δύο πλευρές γίνεται όλο και πιο σημαντικός, ακόμη και αν δεν μπορεί να κατακτήσει εδάφη.
Καθώς ο πόλεμος αυτός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, με ρωσικά και ουκρανικά εργοστάσια να παράγουν χιλιάδες νέα drones, η τεχνολογία τους γίνεται πιο εξελιγμένη, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες παραπλανητικών συστημάτων και στρατηγικών για να ξεγελάσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας.
Ενώ η Ουκρανία έχει στοχεύσει βάσεις και εργοστάσια, όπως εκείνων που παράγουν οπτικές ίνες για την επόμενη γενιά μικρών ζωνών μάχης, η ρωσική πλευρά φαίνεται να στοχεύει αποκλειστικά στην υπονόμευση του ηθικού της Ουκρανίας στο εσωτερικό της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, drones και πύραυλοι έχουν πλήξει πολυκατοικίες, σπίτια και φοιτητικά κοιτώνια.
Η σιωπή των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις του Ζελένσκι
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδίκασε έντονα «τη σιωπή της Αμερικής… που ενθαρρύνει τον Πούτιν». Τα λόγια του έθεσαν ένα πιο κρίσιμο ερώτημα: αν ο Τραμπ, όπως έχει απειλήσει καιρό, έχει ήδη απομακρυνθεί από τις περιορισμένες προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο.
Ο Φίλιπς Ο’Μπράιεν, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους, πρότεινε στο ενημερωτικό δελτίο του για τον πόλεμο ότι, αντί οι πρόσφατες συνομιλίες να φέρνουν ελπίδες για μια διπλωματική ανακωχή, στην πραγματικότητα αφαίρεσαν κάθε προσποίηση ότι οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ προχωρούν.
«Δευτέρα, η μεγάλη φάρσα που παρακολουθούσαμε για μήνες έφτασε στο τέλος της», έγραψε ο Ο’Μπράιεν το Σαββατοκύριακο.
«Η φάρσα ήταν ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που θα ήταν επωφελής και για τα δύο κράτη. Η πραγματικότητα ήταν πάντα ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να πιέσει την Ουκρανία να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και να βοηθήσει τον Πούτιν να πετύχει πολλούς από τους στρατηγικούς του στόχους».
Όπως γράφει ο Guardian, αν ο Τραμπ έχει ήδη αποστασιοποιηθεί, τότε τίθεται ένα πλήθος δύσκολων ερωτήσεων για το Κίεβο: θα συνεχίσει οι ΗΠΑ να προμηθεύουν στρατιωτική βοήθεια σε επαρκείς ποσότητες; Και το πιο κρίσιμο, μπορεί η Ευρώπη να αναλάβει το διπλωματικό και στρατιωτικό κενό που προκύπτει από αυτή την απομάκρυνση;
Αυτό που είναι σαφές για τους Ουκρανούς, παρά τις πολλές εβδομάδες επικεφαλίδων για τις πιθανότητες ανακωχής στις ειρηνικές συνομιλίες, είναι ότι χωρίς πίεση από την Ουάσινγκτον ή δραστική επιτάχυνση της βοήθειας από την Ευρώπη, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Και θα υπάρξουν κι άλλες νύχτες σαν αυτή που πέρασε στο μέλλον τους.