Η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορά της για τους “παράνομους μετανάστες”

default image

Ενώ οι χώρες των Βαλκανίων κλείνουν η μία μετά την άλλη τα σύνορά τους, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να καταφθάνουν στις 'πύλες΄ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορά της για τους «παράνομους μετανάστες», καθώς η μεταναστευτική κρίση επιδεινώθηκε, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορά της για τους παράνομους μετανάστες. Όποιος θέλει να περάσει νόμιμα θα περάσει, οι υπόλοιποι — όχι» δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον βουλγαρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο OFFNews.

Οι αρχές της Βουλγαρίας συνεργάζονται με την αστυνομία της Τουρκίας που κρατά τους μετανάστες σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν έως και 1.000 στρατιώτες για να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων με την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, φθάνουν σε κράτη-μέλη της στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.

Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν τη Βουλγαρία ως χώρα εισόδου στην ΕΕ για να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Άλλα δέκα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα σύνορα με την Ουγγαρία

Το Σάββατο ακόμα 10 λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στο φυλάκιο Μπέρεμεντ, στα σύνορα της Κροατίας με την Ουγγαρία.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέβηκαν από τα λεωφορεία και πέρασαν τα σύνορα με τα πόδια, πριν επιβιβαστούν σε λεωφορεία της ουγγρικής αστυνομίας που αναχώρησαν με προορισμό τα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία.

Εργαζόμενοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προσφέρουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες φάρμακα και κιτ υγιεινής ενώ εθελοντές τους προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα και νερό.

Η Ουγγαρία και η Κροατία αποτελούν πύλες προς πλουσιότερες χώρες μέλη της ΕΕ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.

Την Παρασκευή ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι πλέον σε θέσει να καταγράφει και να προσφέρει στέγη στους πρόσφυγες που φθάνουν εκεί και πρόσθεσε ότι το Ζάγκρεμπ αποφάσισε να τους προωθεί με λεωφορεία στα εξωτερικά σύνορα της Κροατίας.

Βέλγιο: 1.900 πρόσφυγες έφθασαν στη χώρα μέσα σε μια εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, περίπου 1.900 πρόσφυγες έφθασαν στο Βέλγιο μέσα σε μία εβδομάδα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε χθες Σάββατο ο Βέλγος υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν.

Σύμφωνα με τον Φράνκεν ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία διπλασιάστηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, φθάνοντας τους 342.

Οι βελγικές αρχές ανησυχούν λόγω της αύξησης της εισροής μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, 4.000 ως 5.000 άνθρωποι υποβάλουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο στο Βέλγιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Φράνκεν είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση του Βελγίου ενδέχεται να μιμηθεί το παράδειγμα της Γερμανίας και να επιβάλει εκ νέου ελέγχους στα σύνορα, εάν η ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 500.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2015, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας στον Καναδά

Ο υπουργός Μετανάστευσης της απερχόμενης συντηρητικής κυβέρνησης του Καναδά Κρις Αλεξάντερ δεσμεύθηκε χθες Σάββατο ότι, εάν η κυβέρνηση παραμείνει στην εξουσία μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, η χώρα πρόκειται να υποδεχθεί 10.000 Σύρους πρόσφυγες μέσα σε έναν χρόνο, χάρη κυρίως στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έλευσή τους.

Οι 10.000 Σύροι πρόσφυγες, αριθμός που προκύπτει βάσει ποσοστώσεων που έχουν προσδιοριστεί από τον ΟΗΕ, θα εισέλθουν στον Καναδά «ως τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή 15 μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν», ανέφερε ο υπουργός της απερχόμενης συντηρητικής κυβέρνησης.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθεί η γραφειοκρατία» και «για να διασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια των Καναδών» θα είναι εγγυημένη, δήλωσε ο Κρις Αλεξάντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 19ης Οκτωβρίου.

Ο Καναδάς θεωρεί πλέον ότι «οι άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν από συρράξεις έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα» και θα επιτρέψει την επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεών τους για την έκδοση βίζας, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση υπόσχεται εξάλλου ότι η απόφαση για «όλες τις αιτήσεις των Σύρων» οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα θα έχει ανακοινωθεί ως τα τέλη της χρονιάς για να καταστεί δυνατή η μετεγκατάστασή τους στη χώρα ως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η συντηρητική κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες διότι καθυστέρησε να αντιδράσει μπροστά στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόσχονται, εάν νικήσουν την 19η Οκτωβρίου, να επιδείξουν πιο γενναιόδωρη στάση έναντι των προσφύγων ανοίγοντας τα σύνορα του Καναδά σε περισσότερους.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων (κέντρο) Τζάστιν Τρουντό δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματός του, ο Καναδάς θα υποδεχθεί 25.000 Σύρους πρόσφυγες άμεσα, ενώ ο Τόμας Μουλκέρ, ο ηγέτης του Νεοδημοκρατικού Κόμματος (NPD, κεντροαριστερά) έκανε λόγο περί υποδοχής 46.000 προσφύγων μέσα σε τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων 10.000 ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα