Η Βρετανία αμφισβητεί τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ

default image

Η βρετανική κυβέρνηση εγείρει έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί σε χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία να γίνουν ισότιμα μέλη στην ΕΕ. Η τοποθέτηση της υπουργού Εσωτερικών που έδωσε "πάτημα" στους υποστηρικτές του Brexit

Με τα Βαλκάνια τα βάζει η Μεγάλη Βρετανία, παίζοντας τα τελευταία της χαρτιά και πιέζοντας ώστε να μετατοπίσει τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το μέρος της, με “αντάλλαγμα” – αν αυτό είναι δυνατό δηλαδή, αφού εξαρτάται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – την παραμονή στην Ένωση.

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι αναρωτήθηκε κατά πόσο η χώρα της θα έπρεπε να επιτρέψει στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία να γίνουν ισότιμα μέλη της ΕΕ. “Πρόκειται για χώρες με υψηλό επίπεδο φτώχειας και σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας, διαφθοράς και ακόμη και τρομοκρατίας” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ΕΕ πρέπει απλά να συνεχίσει τη διεύρυνση, προσφέροντας ίσα δικαιώματα στα νέα μέλη, με τα ιδρυτικά της μέλη”.

Εξαίρετη πάσα στους υποστηρικτές του Brexit

Οι δηλώσεις της υπουργού έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία στους πρωτοστάτες του Brexit να θέσουν μια σειρά από ερωτήματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό David Cameron. Ο μέχρι πριν δύο μήνες υπουργός Εργασίας του Cameron, Iain Dincun Smith και ένθερμος υποστηρικτής της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. “Η υπουργός Εσωτερικών έχει δίκιο να ανησυχεί αναφορικά με επικίνδυνες χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία, που ενδέχεται να γίνουν δεκτές στην ΕΕ. Αν αυτές οι χώρες εισέλθουν, θα αποτελέσουν βάρος για το αμυντικό μας σύστημα, τα σχολεία και τα νοικοκυριά μας” σημείωσε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η είσοδος των χωρών αυτών θα φέρει “μόνο αύξηση του κινδύνου εγκληματικότητας και τρομοκρατίας στους δρόμους μας”. Άλλοι υποστηρικτές του Brexit απευθύνθηκαν στον David Cameron λέγοντας. “Είναι διατεθειμένος ο πρωθυπουργός να θέσει βέτο στην είσοδο της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας στην ΕΕ υπό αυτές τις συνθήκες;”.

Όλα αυτά, την ώρα που το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ βρισκόταν σε ταξίδι στην Τουρκία και εκθείαζε τόσο τις προσπάθειες της Τουρκίας, όσο και την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας με την Άγκυρα στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, συναντούσε τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουχάρ Νισανί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα