Ιαπωνία: Ραδιενεργός συναγερμός

default image

Εντείνεται η ανησυχία στη Φουκουσίμα, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας σε νερό που βρέθηκε έξω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου. Οι αρχές φοβούνται ότι η ραδιενέργεια μπορεί να περάσει στο περιβάλλον, ενώ ανιχνεύθηκε και πλουτώνιο. Την ίδια στιγμή, οι μηχανικοί συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο των αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου. Νέος μετασεισμός. (Pics)

Την ώρα που η γη ακόμα σείεται μετά από έναν νέο μετασεισμό 6,3 της κλίμακας ρίχτερ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται “σε κατάσταση υψίστου συναγερμού” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ναότο Καν υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει “απρόβλεπτη” στον πυρηνικό σταθμό, όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και όπου οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την 11η Μαρτίου.

Η κυβέρνηση “θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου συναγερμού”, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν δήλωσε: “Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη”.

Νερό με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο της αίθουσας των τουρμπίνων των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και έχει περάσει στις σωληνώσεις που περνούν από το έδαφος .

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, η ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco, παραδέχθηκε ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να έχει κυλήσει μέχρι την ακτή του ωκεανού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Η εταιρεία θα επιθεωρήσει τις σωληνώσεις αυτές για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν υποστεί ζημίες από τον σεισμό και το τσουνάμι, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή μολυσμένου νερού.

Η παρουσία του μολυσμένου νερού εμποδίζει τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης, καθώς οι εργασίες άντλησης του νερού αυτού είναι δύσκολες, αφού οι τεχνικοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να το διοχετεύσουν στις δεξαμενές χωρίς να εκτεθούν σε θανάσιμες δόσεις ακτινοβολίας.

“Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτό το νερό το συντομότερο δυνατόν”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Για να εμποδίσουν την τήξη του πυρηνικού καυσίμου, οι τεχνικοί της Tepco και οι πυροσβέστες πρέπει να καταβρέχουν συνεχώς τους τέσσερις αντιδραστήρες και την δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσία της σημαντικής ποσότητας μολυσμένου νερού στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση στον άερα των ράβδων του καυσίμου, ώστε να μην υπερθερμανθούν . Η ψύξη των εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη, δήλωσε ο κυβενρητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιηθεί το λιγότερο κατά το δυνατόν νερό.

Η Tepco ανακοίνωσε χθες ότι ίνχη πλουτωνίου ανιχνεύθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι τα επίπεδά του δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται το πλουτώνιο, αλλά έκανε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον δύο από τα πέντε δείγματα συνδέονται με τις ζημίες που υπέστη ο σταθμός από τον σεισμό και το τσουνάμι.

“Το πλουτώνιο προέρχεται πιθανότατα από τις ράβδους του καυσίμου”, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πυρηνικό καύσιμο των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και το αναλωθέν καύσιμο στη δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 άρχισαν μάλλον να τήκονται τις ώρες που ακολούθησαν το τσουνάμι, αλλά η διαδικασία ετέθη υπό έλεγχο από την Tepco.

Εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα σε Νότια Κορέα και Κίνα

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.

Το Κορεατικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι σωματίδια του ιωδίου-131 ενδέχεται να προέρχονται από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός KBS.

Οι αρχές πραγματοποιούν αναλύσεις στις συγκεντρώσεις του ιωδίου που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα, αλλά προφανώς αυτές είναι πολύ χαμηλές, ώστε να συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Όταν εισπνέεται, το ιώδιο-131, ένα ραδιενεργό ισότοπο του ιωδίου, συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή αδένα, όπου η ακτινοβολία Γάμμα και Βήτα, την οποία εκπέμπει, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αλλά η ραδιενέργεια αυτή φθίνει σχετικά σύντομα. Η ουσία υποδιπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες περίπου, δηλαδή η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε οκτώ μέρες.

Σε πολλούς αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά του Τόκιο, σημειώθηκαν εκρήξεις, υπερθέρμανση, ρωγμές και διαρροή ραδιενέργειας από την ημέρα που ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν βλάβη στα συστήματα ψύξης τους.

Το πυρηνικό ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ραδιενεργό υλικό από το εργοστάσιο μπορεί να μεταφέρθηκε με τον αέρα βορειο-ανατολικά της Ιαπωνίας στην Αρκτική και στη συνέχεια να επέστρεψε νοτίως στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Χθες Δευτέρα, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι χαμηλές συγκεντρώσεις του ραδιενεργού στοιχείου Ξένου-133 ανιχνεύτηκαν στα βορειο-ανατολικά της Νότιας Κορέας.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου-131, που προέρχονται από την Φουκουσίμα.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές 14 επαρχιών, ανάμεσά τους του Πεκίνου και της Σανγκάης, να πραγματοποιήσουν ελέγχους ανίχνευσης ραδιενέργειας στο νερό και στα τρόφιμα, σύμφωνα με την China Daily.

Οι περιοχές, όπου ανιχνεύτηκε στην ατμόσφαιρα το ραδιενεργό ιώδιο-131 είναι οι παράκτιες επαρχίες του νοτιο-ανατολικού τμήματος της χώρας, από την Σανγκάη μέχρι το Γκουανγκσί και το Ανχούι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων λόγω του χαμηλού επιπέδου του ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα