Ημέρα της Βαστίλης: Εντυπωσιακοί εορτασμοί στη Γαλλία για την 14η Ιουλίου
Διαβάζεται σε 4'
Η Γαλλία γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης με θεαματικές παρελάσεις, πυροτεχνήματα και σόου με drones. Τι συμβολίζει της 14ης Ιουλίου.
- 14 Ιουλίου 2025 13:33
Με πτήσεις μαχητικών, εντυπωσιακές παρελάσεις, πολεμικά άρματα, πυροτεχνήματα σχεδόν σε κάθε πόλη και ένα υπερθέαμα drones πάνω από τον Πύργο του Άιφελ, η Γαλλία γιορτάζει σήμερα, Δευτέρα (14/7), την εθνική της εορτή — την Ημέρα της Βαστίλης.
Περίπου 7.000 άτομα, είτε πεζοί, είτε έφιπποι, είτε πάνω σε τεθωρακισμένα οχήματα, παρελαύνουν στην εμβληματική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, σε μια από τις πιο θεαματικές και παραδοσιακές στιγμές του εορτασμού, ενώ σε όλη τη χώρα διοργανώνονται εκδηλώσεις και γιορτές.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ημέρα της Βαστίλης;
Η 14η Ιουλίου σηματοδοτεί την έφοδο στο φρούριο-φυλακή της Βαστίλης το 1789, μια πράξη που αποτέλεσε την απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης και οδήγησε στην πτώση της μοναρχίας. Έκτοτε, η Γαλλία βίωσε αυτοκρατορίες, εξεγέρσεις και δύο παγκόσμιους πολέμους, καταλήγοντας στη σημερινή Πέμπτη Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 1958.
Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς μια ιστορική αναφορά – είναι μια συμβολική γιορτή ελευθερίας, δημοκρατίας και εθνικής υπερηφάνειας, όπου το επαναστατικό πνεύμα συναντά τη σύγχρονη στρατιωτική ισχύ.
Τι ξεχωρίζει φέτος;
Κάθε χρόνο, η Γαλλία προσκαλεί έναν «τιμώμενο καλεσμένο» για τη μεγάλη παρέλαση, και φέτος αυτός είναι η Ινδονησία. Ο Πρόεδρος Πραμπόβο Σουμπιάντο, επικεφαλής της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο και σημαντικής ασιατικής δύναμης, συμμετέχει στις εκδηλώσεις, ενώ οι Ινδονήσιοι στρατιώτες – μεταξύ αυτών και 200 ντράμερς – παρελαύνουν στο Παρίσι.
Κατά την επίσκεψη αναμένεται να επιβεβαιωθούν νέες αγορές γαλλικών μαχητικών Rafale και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ινδονησία. Παρά τις αμφιλεγόμενες κατηγορίες εις βάρος του Πραμπόβο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν, η υποδοχή του περιλαμβάνει επίσημο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Επιπλέον, συμμετέχουν και φινλανδικά στρατεύματα από την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο, καθώς και βελγικά και λουξεμβουργιανά στρατεύματα που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, επιβεβαιώνοντας τον όλο και πιο διεθνή χαρακτήρα της γιορτής.
Σημαντικές παρουσίες
Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους βρίσκεται και ο Fousseynou Samba Cisse, ο οποίος συγκίνησε τη Γαλλία σώζοντας δύο μωρά από διαμέρισμα που φλεγόταν — προσκλήθηκε προσωπικά από τον Εμανουέλ Μακρόν λίγες ημέρες πριν.
Παρά τη λαμπρότητα, το γεωπολιτικό υπόβαθρο της φετινής εορτής δεν περνά απαρατήρητο. Την παραμονή της Ημέρας της Βαστίλης, ο Μακρόν ανακοίνωσε 6,5 δισ. ευρώ επιπλέον για στρατιωτικές δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια, με αφορμή τις αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, την τρομοκρατία και τον κυβερνοπόλεμο.
«Από το 1945, η ελευθερία μας δεν έχει απειληθεί τόσο σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. «Ζούμε την επιστροφή της πυρηνικής απειλής και την εξάπλωση μεγάλων συγκρούσεων».
Τι άλλο συμβαίνει στην Ημέρα της Βαστίλης;
Η γιορτή είναι και μια ευκαιρία για βραβεύσεις διακεκριμένων προσώπων. Μεταξύ όσων τιμώνται φέτος με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, ξεχωρίζει η Gisele Pelicot, η οποία έγινε σύμβολο επιβίωσης για θύματα σεξουαλικής βίας, μετά την καταδίκη του συζύγου της και δεκάδων άλλων ανδρών για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος της, ενώ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Παράλληλα, σε όλη τη χώρα διοργανώνονται τοπικά φεστιβάλ, παραδοσιακοί χοροί των πυροσβεστών, αλλά και οικογενειακές συναθροίσεις, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εθνικής ενότητας.
Η μέρα ξεκινά με την αναθεώρηση των στρατευμάτων από τον Μακρόν, ο οποίος αναζωπυρώνει την αιώνια φλόγα κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου. Η γαλλική Λεγεώνα των Ξένων τραβάει τα βλέμματα με τους γενειοφόρους στρατιώτες της να φορούν δερμάτινες ποδιές και να κρατούν τσεκούρια, τιμώντας τον ιστορικό τους ρόλο ως πρωτοπόρων στρατιωτών.
Ακολουθούν πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, που αφήνουν πίσω τους ίχνη καπνού σε μπλε, λευκό και κόκκινο — τα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Το βράδυ κορυφώνεται με ένα εντυπωσιακό σόου drones και πυροτεχνημάτων στον Πύργο του Άιφελ, ένα θέαμα που γίνεται κάθε χρόνο και πιο φαντασμαγορικό.