ΗΠΑ: “Χτυπήσαμε το νησί Χαργκ” – Στέλνουν βομβαρδιστικά B-2, απειλές του Ιράν για αντίποινα

Διαβάζεται σε 5'
ΗΠΑ: “Χτυπήσαμε το νησί Χαργκ” – Στέλνουν βομβαρδιστικά B-2, απειλές του Ιράν για αντίποινα
Πλήγμα στον Περσικό κόλπο (φωτογραφία αρχείου) EPA/SEPAHNEWS

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στο νησί Χαργκ και στέλνουν βομβαρδιστικά B-2 στην περιοχή, ενώ το Ιράν απειλεί με αντίποινα.

Με εκατέρωθεν απειλές και χτυπήματα συνεχίζονται για 15η μέρα οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν και έβαλαν φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Ντόχα, λίγη ώρα αφού το υπουργείο Εσωτερικών του εμιράτου συνέστησε στους κατοίκους περιοχών-κλειδιών στο κέντρο της πόλης να απομακρυνθούν εσπευσμένα, για την ασφάλειά τους.

Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε πως είδε να εκτοξεύονται δυο πύραυλοι για την αναχαίτιση εισερχόμενου πυραύλου πάνω από την πόλη, καθώς το Ιράν συνεχίζει επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον κρατών του Κόλπου.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε πύραυλος.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δυο τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (14/3) όταν πύραυλος έπληξε σπίτι στη Βαγδάτη.

«Σπίτι που χρησιμοποιείτο ως γραφείο των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ έγινε στόχος πυραύλου» λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Αρασάτ, είπε η πηγή αυτή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Σημαντική προσωπικότητα σκοτώθηκε» και άλλοι δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή, πρόσθεσε.

Λίγη ώρα αργότερα, επίθεση drone έβαλε στο στόχαστρο την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

«Ένα drone έπληξε την πρεσβεία», είπε ιρακινός ανώτερος αξιωματικός στο AFP. Δεύτερο στέλεχος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσε την επίθεση εναντίον της εγκατάστασης.

Τραμπ: “Χτυπήσαμε στρατιωτικούς στόχους στο ιρανικό νησί Χαργκ”

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «κάθε στρατιωτικού στόχου» στο νησί Χαργκ του Ιράν, καίριας σημασίας εξαγωγικό κόμβο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Για λόγους αξιοπρέπειας, επέλεξα να μην εξαλειφθούν οι πετρελαϊκές υποδομές στη νήσο», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Όμως αν το Ιράν, ή οποιοσδήποτε άλλος, κάνει οτιδήποτε για να παρεμποδίσει την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των πλοίων από το στενό του Ορμούζ, θα επανεξετάσω αυτή την απόφαση», απείλησε.

Αργότερα, δημοσίευσε και βίντεο από το φερόμενο χτύπημα στο νησί Χαργκ.

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι το Ιράν «έχει ηττηθεί εντελώς» και εκλιπαρεί να κλειστεί «συμφωνία», αλλά ο ίδιος δεν τη θέλει, δυο εβδομάδες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος που έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή.

«Τα μέσα ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων απεχθάνονται να μεταδώσουν πόσο καλά τα έχει πάει ο αμερικανικός στρατός εναντίον του Ιράν, που είναι εντελώς ηττημένο και θέλει συμφωνία, αλλά όχι συμφωνία που θα αποδεχόμουν!», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω Truth Social, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Και δεν τελείωσε εκεί με τις τοποθετήσεις. Σε ακόμη μια, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα αρχίσει «πολύ σύντομα» να συνοδεύει πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στο στενό του Ορμούζ.

Ερωτηθείς πότε το αμερικανικό ΠΝ θα αρχίσει να προστατεύει δεξαμενόπλοια στο στενό, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «σύντομα, πολύ σύντομα».

Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ιράν βομβαρδιστικά B-2

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με stealth βομβαρδιστικά B-2 τα οποία ετοιμάζονται για αποστολή στο Ιράν.

Τα αεροσκάφη «εξαπολύουν πυρά μεγάλου βεληνεκούς όχι μόνο για να εξουδετερώσουν την απειλή που αποτελεί σήμερα το ιρανικό καθεστώς, αλλά και για να καταστρέψουν την ικανότητά του να ανασυγκροτηθεί στο μέλλον».

Με αντίποινα απειλεί το Ιράν

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν σήμερα ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πετρελαϊκών ή ενεργειακών υποδομών του Ιράν θα τις εξωθούσε να στοχοποιήσουν ενεργειακές υποδομές σε όλη την περιοχή, ανήκουσες σε εταιρείες συνεργαζόμενες με τις ΗΠΑ, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η προειδοποίηση της Τεχεράνης ακολουθεί την ανακοίνωση του Τραμπ πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «αφάνισαν όλους τους στρατιωτικούς στόχους» στη νήσο Χαργκ, τον κυριότερο πετρελαιοεξαγωγικό κόμβο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, και την προειδοποίησή του πως θα μπουν στο στόχαστρο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εκεί αν το Ιράν συνεχίσει να εμποδίζει την κίνηση στο στενό του Χορμούζ.

Μέσω της Χαργκ γίνεται το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

Επιπλέον, ο ιρανικός στρατός διεμήνυσε πως θα μετατρέψει «σε στάχτες» πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις οι οποίες συνδέονται με τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Όλες οι πετρελαϊκές, οικονομικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις που ανήκουν εν μέρει ή συνεργάζονται με τις ΗΠΑ θα καταστραφούν αμέσως και θα γίνουν στάχτες», ανέφερε εκπρόσωπος του κεντρικού γενικού επιτελείου της Χαράμ αλ Ανμπιγιά, το οποίο υπάγεται στους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Στη νήσο, στο βόρειο τμήμα του Κόλπου, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές, βρίσκεται ο μεγαλύτερος πετρελαιοεξαγωγικός τερματικός σταθμός της χώρας. Μέσω αυτού γίνεται το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, πολιτικός με επιρροή στο Ιράν, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη θα αφήσει πίσω της «κάθε αυτοσυγκράτηση» αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιτεθούν στα νησιά της χώρας στον Κόλπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα