ΥΠΕΞ σε Μίτσκοσκι: Υπενθυμίζουμε ότι η συνταγματική ονομασία είναι “Βόρεια Μακεδονία”
Διαβάζεται σε 2'
Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά στη δήλωση Μίτσκοσκι και επισημαίνει πως η συνταγματική ονομασία του γειτονικού κράτους είναι “Βόρεια Μακεδονία”, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών
- 17 Δεκεμβρίου 2025 16:19
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπου αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως “Μακεδονία”.
«Υπενθυμίζουμε ότι η συνταγματική ονομασία του γειτονικού κράτους είναι “Βόρεια Μακεδονία”, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας είναι συμβαλλόμενο μέρος» τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Όπως τονίζει στη συνέχεια, «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τμήμα του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας και είναι απόλυτα δεσμευτική και για τις δύο πλευρές τόσο σε διεθνές, όσο και στο εσωτερικό επίπεδο» και ξεκαθαρίζει πως «κάθε προσπάθεια παραχάραξης ή αλλοίωσης του περιεχομένου της Συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».
Παράλληλα, το ΥΠΕΞ τονίζει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και η συμμόρφωση ως προς αυτό είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κρατών».
«Στις διεθνείς Συνθήκες δεν υπάρχουν de facto καταστάσεις, η εφαρμογή τους είναι ενιαία και καθολική» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:
«Η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας».
Η δήλωση Μίτσκοσκι που προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΕΞ
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ στο TV Sitel, αναφέρθηκε στη γειτονική χώρα ως “Μακεδονία”.
Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων:
«Είναι σημαντικό δύο πράγματα να είναι σταθερά και αμετάβλητα.
Πρώτον, πρέπει να έχουμε σαφείς εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη μορφή συμπερασμάτων, ότι η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα είναι απαραβίαστες και ότι όταν η Μακεδονία γίνει μέρος της ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα θα είναι επίσημη.
Επίσης, η διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, χωρίς νέα διμερή ζητήματα».