Ιράν: Διορία 3 ημερών σε νέους που “εμπλέκονται άθελά τους” σε ταραχές να παραδοθούν

Διαβάζεται σε 1'
Διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος στο Ιράν
Διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος στο Ιράν AP Photo Ebrahim Noroozi

Ο αρχηγός της Ιρανικής Αστυνομίας έδωσε σήμερα διορία τριών ημερών σε όσους “εμπλέκονται άθελά τους σε ταραχές” ώστε να παραδοθούν στις αρχές, διαβεβαιώνοντας ότι θα τύχουν “μεγαλύτερης επιείκιας”.

Ο Άχμαντ Ρεζά Ραντάν, αρχηγός της Ιρανικής Αστυνομίας, μίλησε στην κρατική τηλεόραση και προέτρεψε τους νέους που ” άθελά τους εμπλέχθηκαν σε ταραχές” να παραδοθούν, καθώς “θεωρούνται άνθρωποι που εξαπατήθηκαν και όχι στρατιώτες του εχθρού”. 

Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης της κεντρικής εξουσίας, το οποίο ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη, από εμπόρους που διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος διαβίωσης. Την περασμένη Παρασκευή το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανέφερε ότι περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 20.000 συλλήψεις.

Η ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι “στασιαστές” χειραγωγούνται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και μετέτρεψαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις σε “ταραχές”.

Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών Ασγάρ Τζαχανγκίρ επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν γρήγορα, προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις κατηγορίες επισύρουν τη θανατική ποινή.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα