Ιρλανδία: “Ναι” στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο με 60,3%

default image

Διαβάστε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Υψηλά τα ποσοστά αποχής

Οι Ιρλανδοί εκλογείς σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα υπερψήφισαν την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Με διαθέσιμα πλέον αποτελέσματα και από τις 43 εκλογικές περιφέρειες : το ”ναί” συγκέντρωσε το 60,3% των ψήφων (955.091 ψήφοι) και το ”όχι” στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο ποσοστό 39,7% (629.088 ψήφοι).

Εξάλλου η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτίμησε ότι η αποχή κυμάνθηκε στο 50% ένα ποσοστό που γειτνιάζει με τον μέσον όρο της εκλογικής συμμετοχής, για τα ιρλανδικά εκλογικά δεδομένα, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Ρόιτερς στο Δουβλίνο.

Το δημοψήφισμα, το τρίτο στην Ιρλανδία σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια, φέρνει ξανά τη χώρα στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς έμεινε εκτός του προσκηνίου το τελευταίο διάστημα εφαρμόζοντας πιστά τους όρους της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αν και το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο για την θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται να εγκριθεί μόλις από τις 12 από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για να εγκριθεί, το ενδεχόμενο της απόρριψής του από τους Ιρλανδούς θα υπέσκαπτε την πρωτοβουλία αυτή, την ώρα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Το ”ναι” συνώνυμο της σταθερότητας

Ο διάλογος στην Ιρλανδία επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία ”διάσωσης”. Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι χαρακτήρισε το “ναι” συνώνυμο της “σταθερότητας” για την οικονομία της Ιρλανδίας.

Η εκστρατεία που διεξήγαγε η κυβέρνηση υπέρ του “ναι” πρόβαλε προειδοποιήσεις όπως ότι οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται, τα τραπεζικά μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών θα είναι άδεια και οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα σταματήσουν εάν το Σύμφωνο απορριφθεί.

Το στρατόπεδο του “όχι”, στο οποίο συμμετέχει το Σιν Φέιν και συνδικάτα, εκτιμά αντίθετα ότι η ΕΕ δεν θα τολμούσε να αποκόψει την Ιρλανδία, εάν-όπως φαίνεται πιθανό-χρειαστεί περαιτέρω δανειοδότηση αφού η πρώτη δανειακή της σύμβαση εκπνεύσει το 2013.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα