Ιταλία: Πάνω από 4.000 καταγγελίες για κακοποίηση από ιερείς
Διαβάζεται σε 3'
Συνολικά 4.395 άτομα έχουν καταγγείλει από το 2020 έως σήμερα ότι κακοποιήθηκαν από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας.
- 24 Οκτωβρίου 2025 15:00
Σχεδόν 4.400 άνθρωποι έχουν υποστεί κακοποίηση από καθολικούς ιερείς στην Ιταλία από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε μια ομάδα θυμάτων, εντείνοντας την πίεση προς τους επισκόπους να αντιμετωπίσουν μια κρίση που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον καθολικισμό.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ανεπίσημη καταμέτρηση της Rete l’Abuso, της μεγαλύτερης ιταλικής οργάνωσης θυμάτων κακοποίησης στην εκκλησία, βασίζεται σε μαρτυρίες θυμάτων, δικαστικές πηγές και περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί από τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο ιδρυτής της ένωσης, Φραντσέσκο Ζανάρντι.
Η Ιταλική Επισκοπική Σύνοδος (CEI), η οποία δέχτηκε κριτική από την επιτροπή προστασίας παιδιών του Βατικανού την προηγούμενη εβδομάδα, δεν σχολίασε τα ευρήματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο.
Η παγκόσμια Καθολική Εκκλησία έχει ταραχθεί εδώ και δεκαετίες από σκάνδαλα που αφορούν παιδόφιλους ιερείς και την απόκρυψη των εγκλημάτων τους, αλλά οι τοπικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες στην Ιταλία έχουν αντιμετωπίσει λιγότερο ανοιχτά το ζήτημα.
Ο νέος Πάπας Λέων, που συναντήθηκε αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά με επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, έχει ζητήσει από τους νεοσύστατους επισκόπους της Εκκλησίας να μην κρύβουν καταγγελίες για κακή συμπεριφορά. Ο προκάτοχός του, ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε θέσει την αντιμετώπιση του ζητήματος ως προτεραιότητα της 12ετούς παπικής του θητείας, αλλά με μικτά αποτελέσματα.
Σε μια ασυνήθιστα αυστηρή έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου, η επιτροπή προστασίας παιδιών του Βατικανού ανέφερε ότι μόνο 81 από τις 226 ιταλικές επισκοπές απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις πρακτικές προστασίας που είχε συντάξει.
Έρευνα Rete l’Abuso: Από ιερείς η πλειονότητα των κακοποιήσεων
Η Rete l’Abuso δήλωσε ότι είχε τεκμηριώσει 1.250 υποψίες περιστατικών κακοποίησης – μερικά από αυτά με πολλαπλά θύματα – εκ των οποίων τα 1.106 φέρονται να διαπράχθηκαν από ιερείς, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αποδόθηκαν σε μοναχές, θρησκευτικούς καθηγητές, εθελοντές, εκπαιδευτικούς και μέλη προσκοπικών οργανώσεων.
Στην έκθεσή της περιλαμβάνονται περιπτώσεις που σχετίζονται με 4.625 θύματα – ή επιζώντες, όπως τους ονομάζει η ένωση – εκ των οποίων 4.395 κακοποιήθηκαν από ιερείς. Από αυτούς, 4.451 ήταν ανήλικοι και σχεδόν ίσος αριθμός, 4.108, ήταν αγόρια. Η Rete l’Abuso σημείωσε επίσης ότι πέντε μοναχές, 156 ευάλωτοι ενήλικες και 11 άτομα με αναπηρία ήταν επίσης ανάμεσα στα θύματα.
Σύμφωνα με την ένωση, από τους 1.106 ιερείς φερόμενους ως θύτες, μόνο 76 υποβλήθηκαν σε εκκλησιαστικά δικαστήρια, με 17 να τεθούν προσωρινά σε αναστολή, επτά να μετακινηθούν σε άλλες ενορίες και 18 να αποπεμφθούν ή να παραιτηθούν από τον ιερατικό βαθμό. Πέντε από αυτούς αυτοκτόνησαν, προσθέτει η ένωση.