Ιταλία: Σε άθλιες συνθήκες η παραγωγή της παρμεζάνα

Ιταλία: Σε άθλιες συνθήκες η παραγωγή της παρμεζάνα
Quality control employee Fabrizio Giberti inspects a Parmigiano Reggiano Parmesan cheese wheel amongst those stacked in the Credito Emiliano bank temperature-controlled vault, in Montecavolo, near Reggio Emilia, Italy, Thursday Aug. 20, 2009. Row upon row of 39-kilogram (85-pound) wheels of straw-colored Parmesan cheese, stacked some 10 meters (33 feet) high at a secure warehouse, age for as many as two years under the care of bank employees trained in the centuries-old art of Parmesan making. Parmesan producers to pump cash into their business by using their product as collateral while it is otherwise sitting on a shelf for the long aging process. While the mechanism was not born out of the current economic crisis, dating rather from Italy's post-World War II years, producers say it is ever more important because it ensures that credit keeps flowing during otherwise tight times. (AP Photo/Marco Vasini) ASSOCIATED PRESS

Η οργάνωση Compassion in World Farming καταγγέλλει ότι οι αγελάδες που δίνουν το γάλα τους για την παραγωγή του παγκοσμίου φήμης τυριού, είναι σκελετωμένες, κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους και υφίστανται κακομεταχείριση

Δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά, τα Παρμεζάνα (Parmesan) και Γκράνα Παντάνο (Grana Padano), παράγονται με γάλα που προέρχεται από σκελετωμένες αγελάδες οι οποίες είναι διαρκώς κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους και υφίστανται κακομεταχείριση, καταγγέλλει σήμερα μια οργάνωση υπέρασπισης των ζώων, η οποία παρουσιάζει και βίντεο προς επίρρωσιν των καταγγελιών της.

Η οργάνωση Compassion in World Farming («συμπόνια στην παγκόσμια γεωργία, CIWF) έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έχει γυριστεί σε εννέα κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ιταλικής κοιλάδας του Πο και δείχνει συνθήκες διαβίωσης των ζώων που προκαλούν σοκ, με αγελάδες εξαντλημένες να ζουν μέσα στα περιττώματά τους.

Η CIWF άρχισε ταυτόχρονα σήμερα μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta («όχι στα ζυμαρικά μου»), που έχει στόχο να ωθήσει τους παραγωγούς αυτών των δύο τυριών, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν τα πέντε δισεκ. ευρώ ετησίως, να επιβάλουν ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας των ζώων στους κτηνοτρόφους που τους προμηθεύουν το γάλα και οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες μισού εκατομμυρίου αγελάδων.

«Τα Parmesan και Grana Padano παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF

«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες», πρόσθεσε. Βρίσκει κανείς εκεί «ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα, που υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας».

Ένας εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών Παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα το προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά».

Όμως πρόσθεσε πως οι κοινοπραξίες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα με στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Marco Vasini)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα