“Ήθελα ένα ξεχωριστό γεύμα” λέει η Αυστραλή για τα δηλητηριασμένα μανιτάρια
Διαβάζεται σε 4'
Στο αφήγημα του ατυχήματος επιμένει η 50χρονη Αυστραλή που κατηγορείται για τη δολοφονία τριών συγγενών της με δηλητηριασμένα μανιτάρια.
- 06 Ιουνίου 2025 09:13
Η 50χρονη Αυστραλή Έριν Πάτερσον, που κατηγορείται ότι μαγείρεψε σκόπιμα ένα θανατηφόρο γεύμα με μανιτάρια, δήλωσε στη δίκη της ότι ήθελε το γεύμα να είναι “ξεχωριστό”.
Η Έριν Πάτερσον έχει δηλώσει αθώα για τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας τριών ατόμων και απόπειρας ανθρωποκτονίας ενός άλλου στο σπίτι της στην περιοχή της Βικτόρια, τον Ιούλιο του 2023.
Οι γονείς του εν διαστάσει συζύγου της, μαζί με την 66χρονη αδελφή της, εμφάνισαν σημάδια δηλητηρίασης μετά το γεύμα και πέθαναν λίγες ημέρες αργότερα.
Η 50χρονη υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ένα τραγικό ατύχημα και ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να βλάψει τα μέλη της οικογένειάς της που αγαπούσε. Ωστόσο, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η Πάτερσον έβαλε δηλητηριώδη μανιτάρια στο φαγητό τους, σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σχέδιο για να τους σκοτώσει.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι ήταν “ασυνήθιστο” για την Πάτερσον να φιλοξενεί ένα τέτοιο γεγονός στο σπίτι της και ρωτήθηκε για τις σχέσεις της με τους καλεσμένους της.
Ο σύζυγος της Χέδερ, τοπικός πάστορας Ίαν Γουίλκινσον, νοσηλεύτηκε επίσης, αλλά ανάρρωσε, αφού ήταν για αρκετές εβδομάδες σε τεχνητό κώμα. Ο Σάιμον Πάτερσον, ο εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορουμένης, είχε επίσης προσκληθεί, αλλά (για καλή του τύχη) δεν συμμετείχε τελικά σε αυτό.
Περισσότεροι από 50 μάρτυρες κατηγορίας έχουν καταθέσει στη δίκη, που άρχισε πριν από έξι εβδομάδες, αλλά η Πάτερσον έγινε η πρώτη μάρτυρας υπεράσπισης όταν ανέβηκε στο βήμα τη Δευτέρα.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της ανάκρισης της, η Πάτερσον είπε στο δικαστήριο ότι παραδέχεται πως οι προσκλήσεις στο σπίτι της ήταν σπάνιες, αλλά δήλωσε ότι διοργάνωσε την εκδήλωση για να συζητήσει ένα θέμα υγείας και ήθελε να κάνει ένα ωραίο γεύμα για τους συγγενείς της, για να τους ευχαριστήσει για τη στήριξή τους.
“Ήθελα να είναι ξεχωριστό”, είπε η Πάτερσον.
Είχε παραδεχτεί νωρίτερα ότι παραπλάνησε τους καλεσμένους της κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι μπορεί να χρειαζόταν θεραπεία για καρκίνο, λέγοντας στο δικαστήριο ότι το έκανε για να καλύψει την επέμβαση για απώλεια βάρους που σχεδίαζε να κάνει, αλλά ήταν πολύ ντροπαλή για να το αποκαλύψει.
Η εισαγγελέας, ωστόσο, της ανέφερε ότι δεν υπήρχε θέμα υγείας για συζήτηση και ότι είχε προσκαλέσει τον Σάιμον και τους συγγενείς του για να τους σκοτώσει. Είχε μάλιστα προετοιμάσει ένα εφεδρικό δηλητηριώδες γεύμα, σε περίπτωση που ο Σάιμον άλλαζε γνώμη και ερχόταν, πρότεινε η Ρότζερς.
Επαναλαμβανόμενα, η Πάτερσον αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες, συχνά σε συγκινησιακό κλίμα, καθώς δήλωνε στο δικαστήριο ότι αγαπούσε τους καλεσμένους του γεύματος σαν οικογένειά της.
Επίσης, επανειλημμένα είπε στο δικαστήριο ότι συνειδητοποίησε, τις ημέρες μετά το γεύμα, ότι το μπιφτέκι Wellington μπορεί να περιείχε κατά λάθος αποξηραμένα μανιτάρια που είχε συλλέξει, τα οποία φυλάσσονταν σε δοχείο.
Τα ψέματα στην αστυνομία και στις υγειονομικές αρχές σχετικά με την προέλευση των μανιταριών και η απόφασή της να απορρίψει τον αφυγραντήρα τροφίμων ήταν όλα γιατί φοβόταν ότι θα την κατηγορούσαν για τις σοβαρές αρρώστιες των καλεσμένων, είπε.
“Σίγουρα, αν τους αγαπούσατε, θα ενημερώνατε αμέσως τις ιατρικές αρχές;”, ρώτησε η εισαγγελέας.
Σύμφωνα με το BBC, η Πάτερσον είπε ότι δεν ενημέρωσε τους γιατρούς για την πιθανότητα να έχουν συμπεριληφθεί άγρια μανιτάρια, γιατί οι καλεσμένοι του γεύματος ήδη λάμβαναν θεραπεία για δηλητηρίαση από μανιτάρια “death cap”.
“Ακόμα και αφού βγήκατε από το νοσοκομείο, δεν είπατε σε κανέναν ότι μπορεί να υπήρχαν μανιτάρια που είχατε συλλέξει στο γεύμα”, είπε η εισαγγελέας.
“Αντί για αυτό, σηκωθήκατε, οδηγήσατε τα παιδιά σας στο σχολείο… και οδηγήσατε πίσω στο σπίτι. Και μετά πετάξατε τον αφυγραντήρα”, πρόσθεσε.