Και όμως, οι πειρατές επιστρέφουν στην Καραϊβική

Και όμως, οι πειρατές επιστρέφουν στην Καραϊβική
Άνδρας με αυτοσχέδιο όπλο φυλάει σκοπιά υπό τον φόβο των πειρατών AP

Μία νέα εποχή για την πειρατεία έρχεται στα νερά της Καραϊβικής, λιγότερο ρομαντική και περισσότερο άγρια. Η δράση των σύγχρονων πειρατών συνδυάζεται με εκείνη διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Αιώνες μετά την κυριαρχία του Μαυρογέννη και της γνωστής σημαίας με τα χιαστί κόκαλα και την νεκροκεφαλή στα νερά της Καραϊβικής, μία νέα και λιγότερο ρομαντική εποχή πειρατών έχει αρχίσει να ξημερώνει στον δυτικό Ατλαντικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Η πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνουν χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα ή η Αϊτή έχει οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας, εντός και εκτός των τειχών, με αποτέλεσμα πολλά σημεία της Καραϊβικής να γίνονται και πάλι όλο και πιο επικίνδυνα με το πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με παρατηρητές σε αρκετές περιπτώσεις η δράση των σύγχρονων πειρατών συνδυάζεται με εκείνη διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Επικεφαλής ΜΚΟ που μελετά το οργανωμένο έγκλημα στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ο οποίος μίλησε στην Washington Post κάνει λόγο για “εγκληματικό χάος στις ακτές της Βενεζουέλας”.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την πειρατεία στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μελέτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Oceans Beyond Piracy, στην περιοχή το 201 κατεγράφησαν 71 περιστατικά με τα περισσότερα από αυτά να λαμβάνουν χώρα στα νερά της Καραϊβικής. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 163% σε σχέση με το 2016.

Οικογένεια ψαράδων επί το έργον στη Βενεζουέλα AP

 

Τα περιστατικά περιλαμβάνουν από ένοπλες ληστείες μέχρι επιθέσεις που θα ζήλευαν οι πειρατές του 17ου αιώνα. Τον Απρίλιο, μασκοφόροι άνδρες επιβιβάστηκαν σε τέσσερα ψαρόβαρκες που έπλεαν στα ανοιχτά της Γουϊάνας.  Τα πληρώματα των πλοίων, σύμφωνα με τις αφηγήσεις όσων επέζησαν, δέχτηκαν επίθεση με καυτό λάδι, τους πετσόκοψαν με μασέτες και τους πέταξαν στη θάλασσα πριν κλέψουν τις βάρκες τους. Από τα είκοσι άτομα των πληρωμάτων, μόνο πέντε επέζησαν.

Και αν τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες καταγράφονται περιστατικά πειρατείας στα νερά της Ονδούρας, της Νικαράγουας, της Αϊτής και της Αγίας Λουκίας, πουθενά η συχνότητα δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο στις ακτές της Βενεζουέλας, όπου η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει μερίδα των κατοίκων σε απεγνωσμένες ενέργειες για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο.

Αξιωματούχος του λιμενικού της Βενεζουέλας, ο οποίος μίλησε στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ακόμη και μέλη της ακτοφυλακής επιβιβάζονται σε αραγμένα σκάφη απαιτώντας χρήματα και φαγητό. Όπως είπε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εμπορικά πλοία να αράζουν όσο πιο μακριά γίνεται από τις ακτές, σβήνοντας μηχανές και φώτα ώστε να μην είναι ορατά τη νύχτα. Δεν τα καταφέρνουν πάντα.

Τον Ιούλιο ένα πλοίο τοπικής εταιρείας μεταφορών δέχτηκε επιδρομή από τρεις άνδρες με μαχαίρια και όπλα, κοντά στο λιμάνι της Γουάντα. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος εγκαταλήφθηκαν δεμένα για ώρες, ενώ φαγητό και ηλεκτρονικός εξοπλισμός εκλάπησαν.

Τον Ιανουάριο στο Πουέρτο Λα Κρουζ, επτά ένοπλοι επιβιβάστηκαν σε αραγμένο τάνκερ, έδεσαν τον φρουρό και λήστεψαν τις αποθήκες του. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν αναφερθεί και τους μήνες που ακολούθησαν, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Εμπορικού Εγκλήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Για όσους βγάζουν τα προς το ζειν στα νερά της Καραϊβικής, η πειρατεία αποτελεί έναν νέο φόβητρο. Οι ιστορίες όσων επέζησαν έχοντας πέσει θύματα των σύγχρονων πειρατών της Καραϊβικής συγκλονίζουν. Οι ληστείες και οι απαγωγές, οι λεηλασίες των πλοίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο η κατάσταση στις εκεί χώρες παραμένει ασταθής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα