“Καμπανάκι” Κολομβίας για καταστροφή στη Λατινική Αμερική μετά τη Βενεζουέλα – Συνομιλία Τραμπ – Πέτρο

Διαβάζεται σε 3'
Διαδηλωτές που στηρίζουν τον Πρόεδρο Πέτρο στην Μπογκοτά κρατούν τη σημαία της Κολομβίας
Διαδηλωτές που στηρίζουν τον Πρόεδρο Πέτρο στην Μπογκοτά κρατούν τη σημαία της Κολομβίας AP Santiago Saldarriaga

Η Κολομβία φοβάται «καταστροφή» στη Λατινική Αμερική μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Οι βομβαρδισμοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα κι η αιχμαλώτιση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφή» άνευ προηγουμένου στη Λατινική Αμερική, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Μαουρίσιο Χαραμίγιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αν υπάρξει μείζων ανθρωπιστική κρίση, ο αντίκτυπος, η καταστροφή, θα είναι αδύνατο να περιοριστούν (…) Μιλάμε για καταστροφή που η Λατινική Αμερική δεν έχει γνωρίσει ποτέ», είπε ο κ. Χαραμίγιο στη συνέντευξη, που παραχώρησε στην Μπογοτά.

Ιστορικά, η Κολομβία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι-κλειδιά στην περιοχή, από οικονομική και στρατιωτική σκοπιά, όμως οι σχέσεις τους σήμερα έχουν φθάσει στο ναδίρ.

Η Κολομβία, ειδικά ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρός της Γουστάβο Πέτρο, επέκρινε έντονα την ανάπτυξη αρμάδας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και τους βομβαρδισμούς σκαφών που η Ουάσιγκτον παρουσίασε ως εμπλεκόμενα στη διακίνηση ναρκωτικών. Κατήγγειλε επίσης τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ την 3η Ιανουαρίου για να αιχμαλωτιστούν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και η πρώτη κυρία Σίλια Φλόρες.

Αντιδρώντας σε απειλές του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Πέτρο είπε τη Δευτέρα πως θα μπορούσε να «ξαναπάρει τα όπλα» για να υπερασπιστεί «την πατρίδα», εν μέσω της έντασης των δυο χωρών μετά την αμερικανική επιχείρηση στη Βενεζουέλα.

«Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε, αλλά δεν θα είμαστε ποτέ έτοιμοι σε περίπτωση επιδείνωσης εξαιτίας πολέμου», την ώρα που η Λατινική Αμερική είναι διχασμένη υπέρ και κατά των ΗΠΑ του Τραμπ, επισήμανε ο κ. Χαραμίγιο, η χώρα του οποίου μοιράζεται πορώδη σύνορα συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων με τη Βενεζουέλα.

Ενώ κυβερνήσεις και πολιτικοί της δεξιάς στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Ισημερινός, Χιλή…) τάχθηκαν υπέρ της ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο, άλλες κυβερνήσεις, που κατατάσσονται γενικά στην αριστερά (Βραζιλία, Μεξικό, Κολομβία, Ουρουγουάη) την καταδίκασαν.

«Αυτός ο διχασμός, προφανώς, υπονομεύει περιφερειακή λύση (…) απόντων βάσεων και ελάχιστης συναίνεσης, είναι προφανώς πολύ δύσκολο να αντιδράσουμε ως περιφέρεια», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας.

Πρόσθεσε πως, μολονότι το ενδεχόμενο να εξαπολυθεί αμερικανική επίθεση εναντίον της Κολομβίας μοιάζει «απίθανο», θα υπάρξει «νόμιμη» αντίδραση αν χρειαστεί.

Συνομιλία Πέτρο – Τραμπ και συνάντηση στο “εγγύς μέλλον”

Ο κολομβιανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του πρώτου με δηλώσεις σε ΜΜΕ ή μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνδιάλεξη, μετά τις απειλές του ρεπουμπλικάνου να διατάξει στρατιωτική δράση, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας.

Δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο, ούτε τη διάρκεια της συνδιάλεξης. Πάντως, σύμφωνα με κολομβιανά μέσα ενημέρωσης, ο τόνος της συνομιλίας, που διήρκεσε περίπου δεκαπέντε λεπτά, ήταν ήρεμος.

Ο κολομβιανός πρόεδρος έχει επικρίνει έντονα την αμερικανική στρατιωτική δράση που διέταξε η κυβέρνηση Τραμπ στην περιοχή και κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως απήγαγαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «χωρίς νομική βάση». Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του έκρινε πως ο κ. Πέτρο καλά θα κάνει να «προσέχει τα οπίσθιά του», ενώ χαρακτήρισε τον ομόλογό του «άρρωστο» άνθρωπο, που «του αρέσει να παίρνει κοκαΐνη» και να «την πουλάει στις ΗΠΑ».

Επιπλέον, ο Τραμπ ανήγγειλε χθες Τετάρτη ότι θα υποδεχτεί τον κολομβιανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο «στο εγγύς μέλλον» λίγη ώρα μετά την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δυο αρχηγών κρατών, έπειτα από επανειλημμένες απειλές του ρεπουμπλικάνου πως θα μπορούσαν να εξαπολυθούν πλήγματα των ΗΠΑ στην Κολομβία.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα