“Καμπανάκι” της Ύπατης Αρμοστείας για τους απελαθέντες της κυβέρνησης Τραμπ

Διαβάζεται σε 3'
Ουρές μεταναστών έξω από καταφύγιο στη Νέα Υόρκη (αρχείου)
Ουρές μεταναστών έξω από καταφύγιο στη Νέα Υόρκη (αρχείου) (AP Photo/Andres Kudacki, File)

Στο στόχαστρο του ΟΗΕ οι ΗΠΑ για τις μαζικές απελάσεις μεταναστών, κυρίως Βενεζουελάνων, προς το Σαλβαδόρ, όπου κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς δικαστική απόφαση και χωρίς επίσημα στοιχεία για τη νομική τους κατάσταση.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί για τον μεγάλο αριθμό των αλλοδαπών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και κυρίως για τους εκατοντάδες Βενεζουελάνους και άλλους που έχουν σταλεί στην μεγάλη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σαλβαδόρ.

«Η κατάσταση αυτή δημιουργεί βαθιά ανησυχία για μεγάλο φάσμα δικαιωμάτων που είναι θεμελιώδη τόσο ως προς το αμερικανικό όσο και ως προς το διεθνές δίκαιο», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ύπατος αρμοστής Φόλκερ Τουρκ.

«Οι οικογένειες με τις οποίες μιλήσαμε εξέφρασαν αίσθημα απόλυτης αδυναμίας απέναντι σε αυτό που συνέβη και την οδύνη τους να βλέπουν τους ανθρώπους τους να χαρακτηρίζονται βίαιοι εγκληματίες, ακόμη και τρομοκράτες, και να τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης, χωρίς κανένα δικαστήριο να έχει επικυρώσει την εγκυρότητα της κατηγορίας αυτής».

Ο Τραμπ επικαλέσθηκε στα μέσα του Μαρτίου τον νόμο του 1798 περί «αλλοδαπών εχθρών», ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε χρησιμοποιηθεί παρά σε καιρό πολέμου, για την σύλληψη εκατοντάδων ανθρώπων με την υποψία της συμμετοχής τους σε συμμορίες και την απέλασή τους προς το Σαλβαδόρ.

Οι αρχές του Σαλβαδόρ δέχθηκαν να τους φυλακίσουν, τους περισσότερους στη γιγάντια φυλακή υψίστης ασφαλείας Cecot, που κατασκευάσθηκε από τον πρόεδρο Σαγίμπ Μπουκέλε για τα μέλη των συμμοριών, με αντάλλαγμα έξι εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ, «ο τρόπος με τον οποίο εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, κρατήθηκαν και απελάθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις δεμένοι με αλυσίδες, καθώς και η ταπεινωτική εναντίον τους συμπεριφορά είναι επίσης πολύ ανησυχητικός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Απριλίου, περί τις 142.000 άτομα απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας.

Η τύχη τουλάχιστον 245 Βενεζουελάνων και 30 Σαλβαδοριανών παραμένει αβέβαιη.

Η Υπατη Αρμοστεία καταγγέλλει ότι μέχρι σήμερα κανείς επίσημος κατάλογος κρατουμένων δεν έχει δημοσιευθεί από τις αρχές των ΗΠΑ ή του Σαλβαδόρ και το νομικό καθεστώς τους στο Σαλβαδόρ είναι αβέβαιο.

Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε στις αρχές του Μαΐου ότι η επίκληση του νόμου «περί αλλοδαπών εχθρών» για την απέλαση μεταναστών είναι παράνομη. Πρωτοβάθμια και ακυρωτικά δικαστήρια, αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο, έχουν μπλοκάρει προσωρινά την προσφυγή στον νόμο με το επιχείρημα ότι οι απελαθέντες θα πρέπει να μπορούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους.

«Κάλεσα την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί τον σεβασμό των νόμιμων διαδικασιών για την άμεση και καθολική εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων της, για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών και για να σταματήσει την απέλαση οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βασανιστηρίων ή άλλων ανεπανόρθωτων βλαβών», δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο ύπατος αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα