Κατηγορηματική απάντηση ΕΕ στην Τουρκία: Δεν εκβιαζόμαστε

Κατηγορηματική απάντηση ΕΕ στην Τουρκία: Δεν εκβιαζόμαστε

Σκληρή στάση της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας μετά τις απειλές της τελευταίας για αποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό, αν δεν καταργηθεί η βίζα. Τι απάντησαν Κομισιόν, Γερμανία και Αυστρία. "Η συμφωνία έχει ανασταλεί ντε φάκτο", σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Απάντηση στις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αποχώρηση της χώρας του από τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η βίζα, έδωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, με τη Γερμανία και την Αυστρία να ξεκαθαρίζουν: "Δεν εκβιαζόμαστε".

"Aν Τουρκία θέλει την απελευθέρωση της βίζας, τότε πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση από τα συμφωνηθέντα", επεσήμανε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, προσθέτοντας: "Η Κομισιόν "δεν πρόκειται να αλλάξει για χάρη της Τουρκίας τον ορισμό της τρομοκρατίας, ούτε να διαφοροποιήσει τα προαπαιτούμενα. H Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η διαδικασία από την πρώτη στιγμή".

ADVERTISING

Η Αντρέεβα τόνισε ότι οι τουρκικές αρχές εργάζονται με την Κομισιόν για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και σημείωσε ότι "σκοπός της Κομισιόν ποτέ δεν ήταν να εμποδίσει την Τουρκία από το να πολεμά την τρομοκρατία". Διευκρίνισε ωστόσο ότι: "Δεν μπορεί όμως στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί , ο οποίοι εκφράζουν τις απόψεις του με μη βίαιο τρόπο, και ουδέποτε κάλεσαν τον κόσμο σε τέλεση αξιόποινων πράξεων".

Γκάμπριελ: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκβιαστούμε

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν να εκβιαστούν», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια: «Από την Τουρκία εξαρτάται το αν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας».

Αναφερόμενος, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Ροστόκ, στην απαγόρευση της προβολής βίντεο του Ταγίπ Ερντογάν κατά την κυριακάτικη διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία, έκανε λόγο για «νόμιμη απόφαση» από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία λειτούργησε υπέρ της αποκλιμάκωσης.

Κουρτς: Να υλοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως οι προϋποθέσεις

Κατηγορηματικά εναντίον ενός εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μέρους της Τουρκίας τάχθηκε και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, διαμηνύοντας πως «η ΕΕ δεν επιτρέπεται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό από την Άγκυρα».

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας απέρριψε τις απειλές του Τούρκου ομολόγου του επισημαίνοντας πως «υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αυταρχισμού στην Τουρκία» και για «απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», ενώ σε σχέση με τις απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν είχε τονίσει πως αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής ανθρώπους πως θα είναι «πιστοί απέναντι στην Αυστρία», προσθέτοντας ότι «όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά τη συνύπαρξη».

Ως έμμεση σύστασή του προς φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, να εγκαταλείψουν την Αυστρία, είχε εκληφθεί η επισήμανσή του ότι «όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας».

Λόγω του «κύματος εκκαθαρίσεων», αλλά και των στοιχείων του υπουργείου του, ότι «οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη κατευθύνονταν άμεσα από την Άγκυρα», ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε καλέσει στο υπουργείο τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστρία, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, «να υπάρξει σαφήνεια σε ποια κατεύθυνση οδεύει η Τουρκία».

Έχει επίσης επαναλάβει τη θέση που είχε εκφράσει εξαρχής, δηλαδή ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει εκφράσει ακόμη την άποψη πως οι χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος – «και που δεν είναι μόνον συμμετέχοντες στην απόπειρα προερχόμενοι από το στρατό, αλλά είναι και πολλοί δικαστές ή υπάλληλοι της διοίκησης» – βρίσκονταν ήδη εκ των προτέρων σε λίστες προγραφών, διότι διαφορετικά ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς έγιναν τόσο γρήγορα οι συλλήψεις.

ΟΗΕ: Η συμφωνία έχει ανασταλεί ντε φάκτο

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Bενσέν Κοστέλ, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, σημειώνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τα περιθώρια που διαθέτουν Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και λοιπές ανθρωπιστικές οργανώσεις να δράσουν στη χώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί κατά πόσο τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αφίξεις στην ΕΕ […] Αλλά η συμφωνία έχει ανασταλεί de facto, διότι δεν υπάρχουν πλέον συνομιλητές [από τουρκικής πλευράς], καθώς από το πραξικόπημα και εντεύθεν, οι Τούρκοι αξιωματικοί που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και ως εκ τούτου, οι επιστροφές [προσφύγων και μεταναστών] έχουν σταματήσει […] Επίσης, η απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργεί επιπλοκές για την επίτευξη των διαφόρων στόχων της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου».

Σε ερώτηση πώς ο ίδιος αξιολογεί την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρει ότι, παρά τη μικρή αύξηση στις αφίξεις που διαπιστώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου, οι αριθμοί παραμένουν πολύ χαμηλοί και πλήρως διαχειρίσιμοι από ελληνικής πλευράς. Σημειώνει ακόμα ότι στη μείωση των αφίξεων συντελεί το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν πως τα σύνορα προς την Ευρώπη παραμένουν κλειστά, ενώ επιπλέον παράγοντας είναι ο φόβος εξαιτίας των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με το μηχανισμό επανεγκατάστασης (relocation), ο ίδιος σημειώνει ότι προχωρά αργά, καθώς από τα 66.400 άτομα που πρόκειται να μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν γίνει προς ώρας μόνο 2.681 μεταφορές (σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Επιτροπή στις 27 Ιουλίου). Αναφέρει εξάλλου ότι υπάρχουν ακόμα, παρά τις βελτιώσεις, προβλήματα στην καταγραφή των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα, ενώ τα λοιπά κράτη «ακόμη και πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν έσπευσαν να προσφερθούν για υποδοχή προσφύγων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Τουρκία, Μεταναστευτικό, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Τουρκία προειδοποιεί για τη συμφωνία με την Ε.Ε: Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα αποσυρθούμε

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Γερμανία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις από τη Γερμανία για το μήνυμα του Ερντογάν που 'κόπηκε'

SHARE:

24Media Network